Aids-pioneeri Joel Weisman kuollut

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006


Weisman huomasi nuoressa gay-potilaassa Pohjois-Hollywoodissa samoja oireita kuin ryhmässä muita potilaita: kuumetta, ripulia, suurentuneita imusolmukkeita, Kaposin sarkoomaa. Joel Weisman oli avannut 1980 yhdessä Eugene Rogolskyn kanssa oman vastaanoton. Siitä tuli heti homomiesten suosima paikka, jonka maine levisi suusta suuhun. Weisman oli itse homo ja ymmärsi potilaitaan. Parilla potilaalla oli samanlaisia, yllä kuvattuja oireita. Hän lähetti heidät immunologille Los Angelesin yliopistoklinikalle. Siellä läöydettiin harvinainen keuhkotulehdus.

Weisman tajusi nopeasti, että kyseessä on uusi sairaus ja nyt näkyy vain jäävuoren huippu. Hän varoitti potilaitaan suojaamattomasta seksistä. Vuonna 1981 hän kirjoitti terveysviranomaisille havaitsemastaan harvinaisesta keuhkosairaudesta. Jo kaksi nuorta potilasta oli kuollut. Kirjeessä oli ensimmäinen vihjaus aidsista.

Vuonna 1983 Weismanista tuli Los Angelesin aids-projektin ensimmäien puheenjohtaja. Hän oli vahvasti vaikuttamassa siihen, että perustetiin ensimmäinen aids-asema Sherman Oaksin sairaalaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Weisman kuoli sydänongelmiin. Häneltä jäi jälkeen puoliso Bill Hutton, yksi tytär ja ja yksi lapsenlapsi.

(latimes.com)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!