Ex-lesbopari riitelee IBM-perinnöstä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

IBM-perinnöstä riidellään monessa oikeusasteessa. IBM:n perustajan lesbo-lapsenlapsi adoptoi elämänkumppaninsa, koska homoliitot eivät olleet mahdollisia. Oli vuosi 1987, kun Patricia Spado (31v) ja Olive Watson (30v) tutustuivat. He muuttivat yhteen USAn itärannikolle.

Olive Watson on IBM:n perustajan Thomas Watsonin lapsenlapsi. Hänen isänsä Thomas Watson Jr oli 20 vuotta IBM:n pääjohtajana ja myöhemmin USAn Moskovan lähettiläänä (Neuvostoliiton aikana). Naispari oleili Watsonien luona New Yorkissa, Connecticutissa ja Mainessa, missä miljardööriperheellä oli karu kalliosaari lomapaikkana.

Naisten 14 vuotta jatkunut suhde on jo katkennut, vaikka silloin aikoinaan he olivat vain viisi päivää erillään. Heillä oli asunto ja yhteiset pankkitilit ja perhejuhlissa he olivat aina yhdessä. Koirakin oli yhteinen. Nyt puhutaan perinnöstä. On kyse miljoonista. Oliko adoptio vain "pseudoadoptio". Watson teki testamentin Spadon hyväksi. Sen mukaan Spado on ainoa edunsaaja. Jotta testamentti todella toteutuisi, Watson päätti adoptoida Spadon vuonna 1991. Se oli anoa tapa, jolla homo- tai lesbopari voi taata, että perintö menee oikeaan osoitteeseen. Mainelainen oikeus hyväksyi adoption, vaikka taka-ajatus olikin selvästi tiedossa.

Vuotta myöhemmin tuli ero. Watsonin omaisuus oli 10 miljoonaa dollaria. Siitä Spadolle annettiin 500 000. Watsonin isäpappa Watson Jr ei tiennyt mitään tyttären toimista. Isä kuoli 1993. Isän vaimo Olivia eli vuoteen 2004. Perheen omaisuus oli säätiönä, ja nyt se jaetaan 18 lapsenlapselle. Mukana on kaksi poikaa, jotka Olive Watson oli adoptoinut Spadosta eroamisen jälkeen. Mutta nyt Spado halusi 19. perijäksi.


Riita kärjistyy

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Olive Watsonin mukaan Spado sai 500 000 ja asia on loppuunkäsitelty. Mutta Spado todistelee toisin. Hän luopui vuonna 1991 sisustusarkkitehdin töistä ja vetäytyi kokonaan Olive Watsonin seuraan itärannikolle. Heidän suhteensa oli kuin avioliitto. Spadon mukaan myös Olive Watsonin vanhemmat pitivät tyttöjen suhdetta kuin avioliittona. Erityisesti Oliven äiti oli kiitollinen Spadolle. Oliven elämä oli löytänyt uudet vakiintuneemmat urat. Itsemurha-ajatukset olivat kadonneet.

IBM:n historia on pitkä. Jo vuonna 1924 firma esiintyi tällä nimellä. Sodan aikana se oli lähellä USAn hallintoa, koska siitä oli hyötyä sotilasteollisuudelle. Oliven isä Thomas Watson Jr. oli johdossa vuosina 1952-1971. Se oli aika, jolloin lähdettiin kohti tietokoneaikaa. IBM:stä tuli maailmanlaajuinen.

Oikeusjutussa kysellään nyt, onko adoptio ollut laillinen ja pitääkö adoptiolapsen olla nuorempi kuin adoptiovanhemman. Perintöoikeus Mainessa purki adoptiopäätöksen 2008. Mutta nyt korkein oikeus on ottanut asian uudelleeen käsittelyyn: Adoptio on tehty täysin oikein, vaikka tarkoituksena onkin ollut vain perintöoikeuden turvaaminen. Tämä on toistaiseksi viimeinen sana adoptioasiassa. Mutta toinen oikeusaste päättää, onko Spadolla todella oikeus perintöön.

Molemmat naiset ovat juuri nyt 61-vuotiaita. Toistensa kanssa he puhuvat vain lakimiesten välityksellä. Spado asuu New Yorkissa ja Kaliforniassa ja toimii sisustusarkkitehtina. Hän kuuulemma tarvitsee rahat, jotta voisi hoitaa vanhaa äitiään. Watson elää toisen naisen kanssa Miamissa. Hänestä on tullut gayaktivsti ja hän toimii mm. homo- ja lesbojärjestö Empire State Pride Agendassa. Tavoitteena on homoille ja lesboille avioliitto.

(Spiegelin mukaan)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!