Makupaloja Tukholman Pridestä

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Makupaloja Tukholman Priden ohjelmistosta

Pride-paraatitunnelmia lauantaina


Tukholman pride-paraati alkoi lievässä tihkusateessa. Kulkue eteni niin nopeasti, että gayradion selostajat Sergelin torilla pääsivät kuvailemaan vain paraatin häntää. Slussenin web-kamera näytti, että paraatin ohimarssi kesti vajaan tunnin.

Tukholmassa gayradio selostaa suorana lähetyksenä Pride-paraatia. Kaikkien mukana olevien puolueiden merkittävät poliitikot on haastateltu. Poliitikot haluavat mukaan, koska halutaan olla moderneja, suvaitsevia ja pridessä saa näkyvyyttä. Mukana on monia eri ammattiryhmiä, esim. palomiehiä, Securityn vartijoita, homo-opettajia, jne.

QX:n sivuilla on pitkä kuvareportaasi. Radioselostus ei pystynyt välittämään priden värikkyyttä ja monipuolisuutta.
http://www.qx.se/pride/11165/stockholm-prides-parad-se-forsta-bilderna

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


*****

Tämä aamun kolumnissa Dagens Nyheterin toimittaja Ulrika By kertoo havainnoistaan Tantolundenin Pride-puistossa:

Ulospäin HLBTI-liike vaikuttaa suvaitsevalta, avoimelta ja ennakkoluulottomalta. Mutta sateenkaarilippujen taakse kätkeytyy anarkistilesboja, iskelmähomoja ja transqueeneja, ja heidän välinsä ovat aika kulmikkaat. Vuoden pride-teema: hetero, ei ole tehnyt tilannetta yhtään yksinkertaisemmaksi.

HLBTI-liike on jo pitkään kärsinyt eräänlaisista kasvukivuista. Aikoinaan se alkoi homoliikkeenä, mutta nyt siihen joukkoon mahtuu monenkirjavaa väkeä. Mitä yhteistä on esim. homoseksuaalilla baptistilla ja queer-punkkarilla, butch-lesbolla tai transihmisellä. Ennakkoluulot risteilevät, kuilu homojen ja lesbojen välillä on suurempi kuin koskaan ja selvästi kaikki kilpailevat huomiosta. Enemmistöyhteiskunta suhtautuu seksuaalisiin vähemmistöihin entistä rennommin, mutta omissa joukoissa on jotenkin yhteisymmärrys haussa.

On vaikea löytää balanssia niiden välillä, jotka haluavat toimia poliittisesti ja niiden, jotka vain naukkailevat champanjaa ja pelaavat casinopelejä.

Koko kolumni:
http://www.dn.se/sthlm/kronika-bakom-regnbagen-ar-allt-inte-en-fest-1.922616

Torstai

Tukholman Priden teemana on HETERO. Siinä halutaan näyttää, miten monessa arkielämän tilanteessa tulee esiin heteronormi. Kaikkien luullaan olevan heteroita, ja kaikilla naisilla tulee tietenkin olla kotona mies.

Dagens Nyheterissä on tänä aamuna pikku tarina heteronormista. Ulrika By kertoo, miten keittiössä alkaa savuta. 7-vuotias ihmettelee:
- Mikroaaltouuni palaa.
Ei, tilkka vettä vain. Mutta sitten alkaa mietityttää: tulta, vettä ja sähkövirtaa. Hän hakee palolaitoksen numeron ja pyytää neuvoa.
- Ota sähköjohto irti, sanoo palomies. Mutta kun siinä ei näy mitään sähköjohtoa. Se on niin kuin sisäänrakennettu.
- No sitten ruuvari käteen ja mikro irti. Mutta Ulrika kertoo, ettei hän näe mitään ruuveja.

Sitten tulee puhelimessa palolaitoksen yllätys:
- Kuule, hanki itsellesi mies.

Hetken hiljaisuus. Ulrika melkein sanoo, että lähetä sieltä yksi, tanga-alushousuissa, rintakarvat ajeltuina, kypärässä ja palolaitoksen kokardissa, ja mukana suuri, suuri ruuvimeisseli.

Heteroja siis tarvitaan (=heteromiehiä).

Keskiviikko

Tukholman Pride-puisto Tantolundenissa avautuu keskiviikkona illalla. Se on Söderin kaupunginosan lounaiskulmalla oleva viheralue, jossa on mm. siirtolapuutarhamökkejä ja urheilupaikkoja. Tantolunden on tänä vuonna viimeisen kerran Pride-puistona. Ensi vuonna on jokin toinen paikka. Tantolunden on ollut pride-käytössä vuodesta 1998 alkaen. Lauantain pride-paraati päättyy Tantolundeniin. Lähistöllä Söderin kaupunginosassa on monia homopaikkoja.

Avajaisten jälkeen kunnioitetaan Tantolundenissa lesbo-soullaulajaa Dusty Springfieldiä, joka kuoli vuonna 1999 vain 60-vuotiaana. Suuren osan elämästään hän eli kaapissa. Puistoon on koottu suuri orkesteri, joka esittää Dusty Springfieldin kappaleita, mm. 60- ja 70-luvuilta.

Tiistai

Tukholman pride-ohjelmassa oli tiistaina eläinmaailman päivä. Kulturhusetin Pridetalossa järjestettiin klo 15-16 (Suomen aikaa) seminaari, joka liittyy luonnonhistoriallisen museon Rainbow Animals –näyttelyyn. Vanha hokema on, ettei eläinmaailmassa homoilla. Nyt sekin luulo on kaatunut, ja tiedetään, että homosuhteet ovat eläinmaailmassa yleisiä.

Samaan aikaan Pride Gardenissa järjestettiin Tukholman Priden ensimmäinen koiramuotishow.

Illalla klo 19 (Suomen aikaa) oli Tukholman suuri transvaellus. Vaelluksella muisteltiin naisimitaattoreita, dragqueen-prostituutiota ja naisia miesten vaatteissa. Tämä on huonosti tunnettua historiaa. Kuultiin mm. ristiinpukeutuvista kuuluisuuksista ja vähemmän tunnetuistakin ihmisistä. Tukholman kaupunginmuseo järjesti vaelluksen.

Pridetalossa oli nyt iltapäivällä myös keskusteluhetki siitä, miksi naiset ovat barrikaadeilla, mutta miehet vain siemailevat shampanjaa ja kuuntelevat schlagereita. Klo 15.45 alkaen (Suomen aikaa).

Tukholman Pridellä on solidaarisuusrahasto. Tänä vuonna rahaa kerätään Varsovan Europrideä varten. Europride on Varsovassa ensi vuonna, 2010.

Poliisi vahvistaa viharikos-seurantaa


Tukholman poliisi kertoo, että Priden aikana poliisi seuraa entistä tarkemmin homoihin ja lesboihin kohdistuneita viharikoksia. Viime vuonna niitä oli melko vähän siihen nähden, miten paljon ihmisiä oli liikkeellä pride-alueiden lähellä. Kaksi homomiestä puukotettiin viime vuonna, mutta muuten ilmoituksia tuli vähän. Tänä vuonna viharikospuhelimessa on työssä 15 henkeä, kun normaali vahvuus on kuusi.

Uhkakuva on olemassa, koska monet vastustavat prideä. Tukholman Pridestä kerrotaan, että yhteistyö poliisin kanssa on sujunut hyvin. Joka viides viharikosilmoitus vuonna 2008 liittyi homo- tai transfobiaan.


Teemana: HETERO


Tämän vuoden Tukholman Priden teemana on hetero. Aiemmin teemat ovat olleet poliittisia. Tällä kertaa keskitytään pieniin arkisiin tilanteisiin, joissa heteronormi vaikuttaa homoihin, lesboihin ja transihmisiin. Tällaisia tilanteita voi olla esim. hotellin vastaanotossa tai tavaratalossa, jossa pariskunta ei uskalla pitää toisiaan kädestä.

Pride-juhlat jatkuvat elokuun alkuun. Tukholman Pride-paraati on lauantaina, 1. elokuuta. Pride-puisto on entiseen tapaan Söderissä, Tantolundenissa. Pride-huset on Sergelin torin varrella Kulttuuritalossa. Kaupungin taksit ovat koristautuneet pieniin sateenkaarilippuihin. Muuallakin näkee lippuja liehumassa. Pride-järjestäjät ovat saaneet lupia käyttää kaupungin lipputankoja.


Södertäljessä sateenkaarilippukiista


Södertäljessä oli ajatus panna sateenkaarilippu liehumaan Tukholman Priden kunniaksi. Keskustalainen valtuutettu haluaa lipun näkyviin, mutta kansallisdemokraatit (ääripuolue) ei sitä hyväksy. Osa moderaateista ja kristillisdemokraateista tukee kansallisdemokraatteja. Kunnanallituksen puheenjohtaja miettii: Ehkä parasta yrittää ensi vuonna uudelleen.

Södertäljessä ei ole kovinkaan helppo elää avoimesti homona tai lesbona, ja sen vuoksi haluttiin liputtaa. Sillä olisi symboliarvoa. Näin halutaan puolustaa kaikkien ryhmien oikeuksia. Kunnassa kuiteein virallisessti hyväksytään vain Ruotsin, EU:n ja YK:n liput. Todellisuudessa liputetan kuitenkin muidenkin maiden lipuilla, kun aihetta on. Nyt on syksyllä pakko katsoa uudelleen läpi kunnan liputuskäytäntö.

Sateenkaariliputusidean isä, Tage Gripenstam sanoo, että hän ehdotti liputusta jo viime vuonna, mutta silloinkin se kaatui. Kristillisdemokraattien Robert Halef on tyytyväinen, ettei liputeta. Se Pride on Tukholman juhla, ei Södertäljen. Eihän koko Ruotsi voi liputtaa yhden kaupungin juhlia. Yhteistariffiliikenteen bussit Tukholmaan kuitenkin liputtavat pienillä sateenkaarilipuilla.

(ks. tämän jutun lopussa on kuva Helsingistä!)

Helsingissä DTM on tänä kesänä kohentanut julkista kuvaansa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!