Outgames-uutisia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

Lauantai 1.8.2009

Lauantaiaamuna klo 5 ankkuroi loistoristeilijä Kööpenhaminan vapaasatamaan. Mukana on 1 500 amerikkalaista gayturistia. He ovat olleet 10 päivän risteilyllä Itämerellä ja he taisivat käväistä Helsingissäkin alkuviikosta. Helsingin-vierailut ovat kuitenkin niin lyhyitä, että tätä joukkoa ei juuri huomannut.

Kööpenhaminan pride-paraati on tänä vuonna poikkeuksellisen suuri, koska mukana ovat outgames-osanottajat. Paraati alkaa klo 13 paikallsita aikaa ja varsinainen pride- ja outgames-juhla alkaa raatihuoneen aukiolla klo 16.30. Outgames-kisat loppuvat virallisesti vasta maanantaina kunnon jäähyväisbrunssin jälkeen.

*****

Tässä on nyt yritetty hehkuttaa suuren kansainvälisen HLBTI-tapahtuman ja suomalaisjoukkueen puolesta kokonaisen viikon. "Pitää hehkuttaa", kuuluu kommentti keittiöstä. Ensi vuonna on Gay Gamesit Kölnissä. Sinne voisi varmaan mennä henkilökohtaisesti paikalle, jos Daizylle löytyy hoitopaikka.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Perjantai 31.7.2009


Our Lady Church eli Kööpenhaminan tuomiokirkko oli kutsunut Outgamesin vieraat siunattaviksi. Erityisesti ne kutsuttiin, joita vainotaan kotimaissaan. Kirkko oli täynnä. Kun tuli siunaamisen hetki, kolmasosa väestä siirtyi yhteen neljästä pisteestä, joissa papit suorittivat siunaamisen. Tapahtuma oli neljällä kielellä: tanskaksi, saksaksi, englanniksi ja viittomakielellä.

Berlingske Tidene kertoo tänä aamuna ranskalaisesta parista, Melina Gonçalvesta ja Aurélie Placier-Gonçalvesista. Heidät on vihitty rekisteröityyn parisuhteeseen kotimaassaan, mutta he kokevat, etteivät ole tervetulleita kotikirkkoonsa. Ranskalaispapit eivät siunaa homopareja. Ranskan kirkko on homofobinen. Naiset kertovat, että parasta Outgames-kisoissa on ollut, että täällä voi kulkea käsi kädessä eikä kuukaan huutele perään.

Kiinalaispari Bin Xu Fang ja Trim oli myös kirkon jonossa, mutta luopuivat jonotuksesta, koska he eivät ole kristittyjä. Mutta he olisivat halunneet, että joku tunnustaa heidän suhteensa. Kiinassa ei tunneta gayoikeuksia ja vain harvat perheet hyväksyvät lapsensa kumppanin. Kiinassa jotkut ajattelevat, että homoseksuaalisuus on jotain, joka on tuotu lännestä ja jota ei alun perin ole Kiinassa. Xu Bin sanoo, ettei hän voi viedä tyttöystävääänsä kotiinsa, vaikka kotona tiedetään, että hän on lesbo. Se tuomitaan epäluonnollisena.

http://www.berlingske.dk/article/20090730/koebenhavn/707300095/

QX kertoo raportissaan, että homo- ja lesboparien siunaaminen olli sen verran arka aihe, että se vaati kirkollsita diplomatiaa. Piispa Peter Skov-Jakobsen joutui kritiikin takia muuttamaan suunnitelmia niin, että siunaus oli yleisemmällä tasolla kaikille eikä pelkästään homopareille.

http://www.qx.se/pride/11129/valsignelse-i-kopenhamns-domkyrka

*****

Ilotulitteita räjäytellyt mies on pidätettynä elokuun 11 päivään saakka. Hänellä on tilillään jo entuudestaan erilaista väkivaltaisuutta. Myös Kööpenhaminan keskustassa homoja pahoinpidelleet miehet ovat olleet pidätettyinä Outgamesien ajan. Heilläkin on rikosrekisteri.

Torstai 30.7.2009

Tanskalainen sanomalehti Berlingske Tidning on koko viikon hehkuttanut Outgameseja. Kaupunkilaisilla on ollut mahdollisuus nähdä ilmaiseksi erilaisia dragshow-esityksiä ja homocatwalkia. Itse urheilu on vähiten näkyvä osuus Outgameseisssa, kertoivat järjestäjät jo ennen kisoja.

Eilen Berlingske Tidning oli tehnyt pitkän haastaatelun entisestä NBA-koripalloilijasta, John Amaechista. Hän on ulkoisesti varsin näkyvä hahmo. Pituutta on 208 senttiä. Englanninkielinen wikipedia kertoo erinomaisesti hänen vaiheensa urheilijana.

Eilen päättyi Outgamesien yhteydessä pidetty ihmisoikeuskonferenssi, jossa teemana oli vapaasti suomennettuna: "Vapaudenrakkaus - vapaus rakkauteen". Oli 20 pääpuhujaa ja 110 erilaista workshopa. Näillä voimilla arvioitiin gay liberation -liikkeen tilaa eri puolilla maailmaa. Monissa työryhmissä käytiin läpi yksittäisten maiden tilannetta. Esim. Viron gaynuoret esittelivät, miten kommunismin jälkeen on nyt yritetty saada gayliike nousuun.

Homoille annetaan yhä kuolemanrangaistus 8 maassa ja 80 maassa heitä pannaan telkien taakse. Vain Benelux-maat, Espanja, Kanada, Norja, Ruotsi ja Etelä-Afrikka tunnustavat homo- ja lesboparien oikeuden avioliittoon.

Mediaa kiinnosti

Outgames-kisoihin oli aggreditoitunut noin 300 journalistia, heistä 125 tanskalaisia. Mukana ovat mm. AP (Associated Press), Reuters, englantilaiset tv-asemat, saksalaisranskalainen Arte ja Tsekin yleisradio. Mukana on myös amerikkalainen lesbo-TV-asema ja Advocate-lehti. Journalisteja on ollut 20 maasta, etupäässä Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Mutta onpa journalisteja sellaisistakin maista kuin Namibia ja Kiina.

YLEn kanavilla ei ole vielä osunut silmään ainuttakaan kuvaa tai sanaa Kööpenhaminan kisoista.


Transihmisten tilanne


Ihmisoikeuskonferenssin päätöspäivänä euroopanneuvoston ihmisoikeuskomissaari Thomas Hammarberg eistteli uuden selvityksen transihmisten tilanteesta Euroopanneuvoston 48 jäsenmaassa. Suomessa lainsäädäntö on aika moderni, mutta monissa maissa byrokratia vaikeuttaa transihmisten elämää. Viranomaiset eivät esim. suostu muuttamaan henkilötunnuksia vastaamaan transihmsien ulkoista olemusta tai pakotetaan eroamaan avioliitosta. Syrjintä on laajaa koulussa ja työelämässä.

Tämä transihmisten asia on viime kuukausina ollut laajasti esillä myös gaymediassa. Tukholmassa ja Hampurissa viime kuussa paikalliset gayleghdet (mm. Hinnerk, löytyy netistä) tekivät teemanumeron transihmisistä.

Tuomiokirkossa siunataan homo- ja lesbopareja


Tänä iltana Kööpenhaminan tuomiokirkkoon on kutsuttu myös ulkomaiset homo- ja lesboparit. Tanskassa tällaiset parit voidaan siunata kirkossa.


Keskiviikko 29.7.2009


QX kertoo, että eilen ihmisoikeuskonferenssin suurin tähti oli uusseelantilainen transihminen Georgina Beyer. Hän on kansanedustaja, ja hän kertoi pitkästä tiestään tähän asemaan. Hänet valittiiin vaalipiiristä, jossa on paljon konservatiivisia "rednecks"-tyyppejä. Hän onnistui siinä vain olemalla täysin rehellinen. Hänen taustanaan on seksityöntekijän ura, strippausta, dragshowta. Tästä kaikesta hän vähitellen kasvoi ulos ja hän alkoi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on.

Georgina sai raikuvat aplodit ja muut transseksuaalit yleisösä kokivat hänet esikuvaksi taistelussa transihmisten ihmisoikeuksista. Georgina sanoi, että valtiot suhtautuvat transeksuaaleihin epäloogisesti. Heitä pidetään toisen luokan kansalaisina ja sosiaalisena taakkana. Verot kelpaavat, ja samalla vaaditaan, että meidän täytyy käyttäytyä kunnon kansalaisina. Mutta silloin transseksuaaaleilla on oikeus vaatia tasa-arvoista kohtelua.

Georgina Beyer vaati, että nyt on luotava yhteenliittymiä. Transihmsiten on liityttävä yhteen, on luotava alliansseja.

Edellisenä päivänä transihmiset esittivät protesteja, että konferenssissa ei yhdessäkään työryhmässä ole transihmisten puheenvuoroja.

Pohjois-etelä -dialogi


Konferenssissa "kuumaa tavaraa" on pohjois-etelä-dialogi. Libanonilainen Rasha Moumneh oli kutsuttu puhumaan Lähi-Idästä. Hän toimii nykyään tutkijana USAssa. Hän kritisoi sitä, että Tel Aviv oli yhtenä OutCities -tapahtumajärjestäjänä.Tel Avivilla oli oma alue, jossa oli ohjelmateltta ja erilaista ohjelmaa. Rasha Moumnehedin mukaan se on ilmaus "globaalista pohjolasta" eli Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Siellä luodaan kuva homosta. Hän on valkoinen, keskiluokkainen ihminen, joka on välinpitämätön eikä paljonkaan ymmärrä niitä, jotka elävät sorron alla.

Yogyakartan periaatteet kritiikin kohteina

Myös paljon mainostetut Yogyakartan periaatteet saivat kritiikkiä. Ne on rakennettu länsimaisen yksilöllisen ajattelun pohjalta. Periaatteista kesksutellaan jo YK-tasolla. Bolivialainen Ronald Barriga Cespedes kritisoi periaatteita siitä, että ne unohtavat monien "alkuperäiskansojen" holistisen (kokonaisvaltaisemman) ja kollektiivisen ajattelutavan. Näiden kansojen parissa yksilön on järjestäydyttävä ryhmään. Intialainen juristi Aditya Bondyopadhyay keskustelussa varoitteli, että kun keskustellaan kollektiivisesta kautta yksilöllisestä, on vaarana, että joudutaan uskonnollisten fundamentalistien käsiin. Hän sanoi: "On korkea aika tunnustaa, että ne ovat yksilöitä, joista yhteisöt muodostuvat".

QX kritisoi ruotsalaisten harvalukuisuutta


QX:n toimittaja Jon Voss kritisoi katkerasti sitä, että ruotsalaisia ei juuri näy konferensissa, vaikka sen ohjelma on laadultaan korkeatasoinen ja aiheet kattavat hyvin laajan alueen. Tukholman Prideä ei haluttu vaihtaa uuteen ajankohtaan, vaikka tapahtumien tiedettiin menevän päällekkäin. Jos Tukholman Prideä olisi siirretty viikolla, monet kuuluisat HLBTI-aktivistit olisi voitu nähdä myös Tukholmassa.

Menee pitkä aika ennen kuin Skandinaviaan saadaan yhtä korkeatasoinen HLBTI-ihmisoikeuskonferenssi. Tiistaina konferenssissa esiteltiin eri maista saapuneet kansanedustajat. Ruotsista ei ollut ketään. Muutenkin vain maksimissaan 10 ruotsalaista on nähty paikalla.

Entä suomalaiset


Entä suomalaiset? Huhuja ei ole kuultu. Oras Tynkkynen on paikalla, samoin kolme workshhop-esiintyjää, mutta onko ketään Setasta, Hesetasta, Savon Setasta, Tampereelta, Turusta, Rovaniemeltä? Honk on hienosti hoitanut urheiluosuutensa. Samaa toivoisi Setan alamaisuudessa olevilta ihmisoikeusjäsenjärjestöiltä. Ristiriita kuitenkin tiedetään. Suomalaisen HLBTI-järjestötoiminnan yhteiskunnalta saama tuki on tarkoitettu kotimaiseen työhön. Jossain voidaan katsoa kieroon, jos rahoja ohjataan kansainväliseen toimintaan.

Lähde: http://www.qx.se/samhalle/11012/georgina-konferensens-drottning


Taas välikohtaus


Outgamesien yhteydessä tapahtui eilen taas pieni välikohtaus. 31-vuotias mies heitti pari paukkupommia tai kanuunanlaukausta kohti Örebron Stadionilla kilpailevia urheilijoita. Yksi amerikkalainen urheilija loukkaantui käteen ja siihen tarvittiin pari tikkiä. Heittäjä oli St. Jacobin kirkon luona, ja pommit olivat poliisin mukaan n. 25 cm pitkiä, 2-3 senttiä paksuja. Mieheltä löytyi enemmänkin ilotulitteita. Sparta-klubilaiset auttoivat miehen kiinniotossa ja mies pidätettiin. Hän jotuuu vastaamaan ilmeisesti myös armeijan ammuslakien rikkomisesta. Poliisi selvittää, oliko taustalla viharikos. Mies oli paikallinen asukas.

Kööpenhaminan poliisi valittaa, että tällaista pääsee tapahtumaan. Poliisi ei kuitenkaan voi olla kaikkialla valvomassa. Poliisi on toiminut tehokkaasti yhdessä Outgamesin järjestäjien kanssa. Tähän mennessä on ollut kaksi välikohtausta. Niistä näkyy, että HLBTI-urheilutapahtuma herättää erilaisia intohimoja. Outgamesin järjestäjät sanovat, että turvallisuusasiat ovat toimneet kisojen aikana erittäin hyvin. Yhteistyö poliisin kanssa on ollut hyvää.

Kuva Örebron stdionilta
http://www.berlingske.dk/article/20090728/koebenhavn/90728107/

Sam ja Keith kertovat blogissaan yksityiskohtia hyökkäyksestä
http://samnkeithroadlesstraveled.blogspot.com/2009/07/explosions-rock-track-and-field.html

Kunniamainintoja HLBTI-ystävällisille firmoille


Kööpenhaminassa jaettiin eilen myös kunniamainintoja. The International Gay and Lesbian Chamber of Commerce, siis eräänlainen homojen ja lesbojen kauppakamari, on tutkinut kansainvälisten yritysten gay-ystävällisyyttä. Mukana vertailussa oli 15 kansainvälisesti toimivaa firmaa: AMR (the parent company of American Airlines, Inc. and American Eagle), BT Group, Cisco Systems, The Dow Chemical Company, IBM, ING, Intel, KPMG, Kraft Food, Merck, Novartis, Philips, SAP, TNT ja UBS. Niiden palveluksessa on eri maissa 1,7 miljoonaa ihmistä.

Arvioinnissa käytettiin ns. International Business Equality Indexiä. Parhaaksi rankattiin British Telecom Group, toisena IBM ja kolmantena The Dow Chemical Company.

Kauppakamari on perustettu Hampurissa vunna 2006 ja sen päämaja on Montrealissa Kanadassa.
http://www.iglcc.org/en/index.php

Tiistai 28.7.2009

Osana Outgameseja avattiin maanantaiaamuna Kööpenhaminassa kolmipäiväinen ihmisoikeuskonferenssi. Konferenssin osallistuu n. 750 osanottajaa 80 maasta. Teemoja ovat: ihmisoikeudet, työelämä,kulttuuri, media, terveys, koulutus, urheilu, perhe ja seksuaalisuus. Näin suuren konferenssin avajaispäivänä esiintyvät ne, joiden työtä HLBTI-kysymyksissä halutaan erityisesti nostaa esiin. QX on nostanut esiin päivän merkittäviä puhujia:

Kanadalainen poliitikko Svend Robinson oli erityisen tärkeä tanskalalisille, koska hänellä on tanskalaisia sukujuuria. Puheessaan hän muistutti, että samalla kun Intiassa homoseksuaalisuuden rangaistavuus poistetaan, uusia homolakeja rakennetaan mm. Ugandaan, Burundiin ja Liettuaan.

HLBTI-veteraani Axel Axgil on jo 95-vuotias. Hän sai suuret suosionosoitukset, väki applodeerasi seisaalleen nousten. Hän perusti ensimmäisen homojärjestön Tanskaan v. 1948 ja v. 1954 tehtiin yritys rakentaa kansainvälinen homojärjestö. Hän oli jonkin aikaa myös vankilassa, koska hän julkaisi ja välitti ulkomaille sen ajan gay-lehtiä. Suomessa tulli nappasi Tanskasta tulleet lähetykset ja vastaanottaja kutsuttiin kuultavaksi, kun paketit avattiin. Axel Axgil ja hänen elämänkumppaninsa olivat ensimmäisiä, jotka menivät Tanskassa homoliittoon vuonna 1989.

Berlingske-sanomalehden kuvassa Axel Axgil istuu kukitettuna.
http://www.berlingske.dk/article/20090728/danmark/707270073/


Virginia Apuzzo työskenteli aikoinaan Clintonin hallinnossa. Hän kertoi, miten Stonewallin tapahtumat inspiroivat. Hän oli mukana katolisessa luostariyhteisössä mutta jätti sen ja alkoi toimia lesbofeministinä. Hän muistutti totalitaarisista maista, joissa eletään virallisessa valheessa. Siellä tarvitaan ihmisiä, jotka huutavat Anderssenin sadun lapsen lailla: "Mutta eihän keisarilla ole vaatteita". Kun Virginia Apuzzo oli nuori, näille asioille ei ollut edes sanoja. Nyt internetin aikakaudella tieto leviää, ja siinä on mahdollsiuus saada muutosta myös totalitaaristen maiden valheisiin.

John Amaechi, koripalloilija, on ehkä tunnetuin avoimesti homo urheilija. Hän varoitti urheilun kaksijakoisuudesta. Urheilussa ihminen voi päästä ylös, huipulle, mutta hänet voidaan myös lyödä totaalisesti alas. Siinä tulevat näkyviin ihmisten parhaat ja pahimmat puolet. Amaechi työskentelee Manchesterissä ja hän sanoo, että huomio pitäisi kohdistaa urheilun johtoon. Sieltä asenteet leviävät sekä urheilijoihin että faneihin.

Nämä otteet on lainattu QX:n selonteosta. QX:ssä on kerrottu myös nuoremmista, tämän päivän aktivisteista.

*****

Tämäntyyppiset konferenssit on vasta muutamana viime vuonna noteerattu lähes reaaliajassa HLBTI-uutispalstoilla. Aikaisemmin niistä tuskin tihkui minkäänlaista tietoa. Konferenssi on aina elämys ja innostuksen lähde sen osanottajille. Siellä saa tuntumaa siihen, mikä koetaan tässä ajassa tärkeänä.


Maanantai 27.7.2009

Tanskan poliisi on vanginnut kaksi miestä yhdeksäksi päiväksi. He olivat edellisenä yönä hyökänneet kolmen homon kimppuun Kööpenhaminan keskustassa. Poliisi erityisesti tarkkailee viharikoksia. Liberaali ja suvaitseva Tanska joutui erityiseen tulikokeeseen. 28- ja 33-vuotiaat miehet olivat huudelleen silminnäkijöiden mukaan: "homosiat". Sen jälkeen he kävivät käsiksi ulkomaalaisiin. Miehet olivat tiettävästi syntyperäisiä tanskalaisia.

Poliisin mukaan miehet olivat alkoholin ja mahdollsiesti huumeiden vaikutuksen alaisia. Kööpenhaminan poliisi erityisesti seuraa viharikoksia. Poliisi on toiminut yhteistyössä Outgamesien järjestsäjien kanssa ja on keskusteltu viharikoksista. Outgamesien järjestäjien puolelta ollaan tyytyväisiä poliisin tehokkaaseen toimintaan. Hyökkäys muistutti vain siitä, mitä homot ja lesbot saavat kokea eri puolilla maailmaa.

QX:n mukaan pahoinpideltyjä oli viisi. He olivat palaamassa Studiesträden baareista. Sunnuntaina tv:ssä käytiin keskustelua siitä, pitäisikö Kööpenhaminaankin perusstaa väkivaltapuhelin.

*****

Kööpenhaminan pormestari Ritt Bjerregaard (S) tuomitsee homoihin kohdistuneen hyökkäyksen. Kööpenhamina on avoin ja suvaitseva kaupunki, ja sen takia tämä tapaus on valitettava. (Tarkennus: Kööpenhaminalla on naispormestari - se ei heti näy nimestä). Hyökkääjiä odottaa mahdollisesti 60 päivän vankeus.

*****

Yksi tänään alkavan ihmisoikeuskonferenssin huomattavimmsita vieraista on englantilainen John Amaechi, ensimmäinen NBA-koripalloilija ja selostaja, joka on tullut kaapista.


Sunnuntai 26.7.2009


Väkivallanteot ruotsalaista, norjalaista ja englantilaista nuorta miestä vastaan tapahtuivat yöllä Studiestraden ja Vester Volkgaden kulmauksessa. Miehet olivat palaamassa Outgames-tilaisuudesta. Uhreja oli hakattu ja potkittu ja he joutuivat käymään sairaalassa. Poliisi on pidättänyt kaksi miestä, 28-v ja 33-v.ja heitä syytetään lievästä väkivallasta.

*****

Ministereiden poisjäänti avajaisista on aiheuttanut närää Outgameseissa. Juhliin oli kutsuttu oikeusministeri Brian Mikkelsen (K), kulttuuriministeri Carina Christensen (K), ulkoministeri Per Stig Møller (K) ja pääministeri Lars Lokke Rasmussen (V). Kaikilta tuli ilmoitus: Ei, ollaan vapaalla. Outgamesin järjestäjät pahoittelevat. Pääministeri tosin oli kirjoittanut hyvän tervetulotoivotuksen ohjelmalehteen. On kuitenkin vaikea ymmärtää, että vapaa-aika on etusijalla kaikilla ministereillä.

*****

Poliisi varoittaa julkisesta homoseksistä Outgamesin virallisessa ohjelamlehtisessä. Sellainen on Tanskan lakien mukaan kiellettyä. Nyt kysellään, miten poliisille tuli mieleen panna viralliseen ohjelmalehteen tuollainen varoitus. Poliisin tiedottaja Fleming Steen Munch ei osaa antaa selitystä. Tätä poliisin mainosta ei ole hyväksytty poliisin johdossa. Much sanoo, että mainosta tuskin olisi hyväksytty, jos se olisi tullut pöydällemme ennen julkaisemista. Poliisilla ei kuitenkaan ole suunnitelmia erityisesti ryhtyä valvomaan seksikäyttäytymistä - ei edes tunnetussa cruising-puistossa, Hans Christian Örstedt -puistossa.

Outgamesien puolesta ollaan hieman ärtyneitä, että poliisilla oli erityinen tarve kertoa tällainen homoseksikielto. Poliisi varoitti myös huumeista.

(Berlingske)

Suomen joukkue on QX:n ryhmäkuvassa

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Jukka Lehtonen
  • 29.7.2009, 21.28
Oras Tynkkysen lisaksi paikalla upeassa ihmisoikeuskonferenssissa ovat olleet muun muassa Setan paasihteerina jatkava Aija Salo, vs. paasihteeri, hallituksen jasen, sateenkaariperheasiantuntija Juha Jamsa seka SAK:n tasa-arvovaltuutettu Linnea Alho ja mina (Jukka Lehtonen) Helsingin yliopiston tutkijan roolissa. Helsingin kaupungin hallituksen jasen Ville Ylikahrikin piipahti konferenssissa. Tunnelma kaupungissa on hieno ja kullttuuririentoja riittaa. Kaikki asian tarkeaksi kokevat: seuraaviin Antverpenin kisoihin ja konferenssiin mukaan!!!