Ihmisoikeuskonferenssi aloittaa maanantaina

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Maanantaina 27.7.2009 alkaa Kööpenhaminassa kolmipäiväinen ihmisoikeuskonferenssi, johon osallistuu lähes 1000 vierasta eri puolilta maailmaa. Konferenssin kunniavieraana on tanskalainen pitkänlinjan gayaktivisti Axel Axgil, joka ystävänsä Eigilin kanssa perusti 1948 Tanskan ensimmäisen gayjärjestön. Innoittajana silloin oli YK:n ihmisoikeuksien julistus. Axel Aigil oli mukana perustamassa myös kansainvälistä homojärjestöä 1954. Axel Aigil oli ensimmäinen, joka meni Tanskassa naimisiin ystävänsä kanssa, kun saatiin laki vuonna 1989. Elämänkumppani Eigil Axgill kuoli vuonna 1995.

Outgamesin yhteydessä Kööpenhaminassa pidettävä ihmisoikeuskonferenssi on laaja. Tanskan radio on tarjonut kokouspaikaksi suuren konserttisalinsa ja lisätiloja on saatu mm. tekniseltä yliopistolta. Konferenssissa on yleisluentoja ja suuri määrä workshopeja. Konferenssin pääteemoja on toista kymmentä.


Suomalaisiakin mukana

Suomalaisiakin on kutsuttu puheenvuorojen pitäjiksi. Jukka Lehtonen toimii puheenjohtajana workshopissa, joka käsittelee koulutusta. Heteronormatiivisuus ja homofobia vaikuttavat vahvasti erilaisissa kasvatus- ja koulutusinstituutioissa. Valtiotieteiden tohtori Jukka Lehtonen palkittiin vuosi sitten tutkimustyöstään Maikki Friberg -tasa-arvopalkinnolla.


Juha Jämsä pitää puheenvuoron workshopissa, joka käsittelee lesbo- ja homoperheitä. Juha Jämsä on ollut vetämässä Setan sateenkaariperheprojektia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

SAK:sta Linnea Alho on puhumassa työryhmässä. joka käsittelee eurooppalaista ammmattiyhdistysliikettä ja sen suhdetta HLBTI-ihmisten tasa-arvoon. SAK oli kesäkuussa mukana Helsinki Pride -tapahtumassa..


Virolaisilla gay-nuorilla oma workshop


Erityishuomio konferenssissa on annettu sille työlle, jonka Viron Gay-nuoret ovat aloittaneet. Heille on varattu oma workshop, ja siinä kuvataan, miten kommunismin jälkeisessä yhteiskunnassaon pystytty mobilisoimaan uusi gay-liike. Puheenjohtajana workshopissa on Madle Saluveer ja puheenvuoroja käyttävät Jaan Kroon, Janika Saul, Maret Ney ja Ago Press. Ago Pressin kaapistatuloa on erityisesti seurattu ranneliikkeen palstoilla viimeisen vuoden ajan.

1 kommenttia

Keskustelin perjantaina Ago Pressin kanssa Tartossa hänen valmistautuessaan lähtemään seuraavana aamuna Kööpenhaminaan. Pyysin kertomaan Viron Gay-nuorten näkemyksiä Kööpenhaminan tapahtumista. Hän lupasi raportoida, jos menoiltaan ehtii. Eilen tuli viesti, että hän on ehtinyt jo tavata suomalaisista ainakin Oras Tynkkysen.