Richard Wagnerin suvun geenipolitiikka

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

22.3.2010 Bayreuthin patriarkka Wolfgang Wagner on kuollut sunnuntaina

Tässä viime kesän artikkelissa mainitaan Wolfgang Wagner. Hän on nyt kuollut 90-vuotiaana. Hän johti puoli vuosisataa Bayreuthin juhlaviikkoja.


25.7.2009 Wagnerin suku

Juhlaviikot on tyypillinen paikka, jossa kerma kokoontuu. On tärkeä tulla nähdyksi: politiikan huippu, kirjailijat, muusikot - jotkut tulevat musiikin takia, useimmat glamourin vuoksi. Ensimmäiset Bayreuthin juhlat pidettiin 1876. Silloin tuli paikalle keisari, nyt kansleri. Silloin juhlia johti itse Richard, nyt johdossa ovat Katharin ja Eva, eli jälkipolvet. Ohjelma on sama, akustiikka on kuulemma ainutlaatuinen. Sali on puusta ja alla on suuri tyhjä tila. Koko sali resonoi kuin viulun koppa. Orkesteri on maaottelutasoa eli parhaat on kerätty mukaan. Ja laulajia on etsitty ympäri maailmaa.

Richard Wagner puuhasi talonsa parissa 26 vuotta. Peruskivi muurattiin 1872, ja olennaista oli satukuninkaan (ja homon) Ludwig II:n taloudellinen tuki. Ludwig olisi halunnut hallin Müncheniin. Wagner halusi sen maalle. Säveltäjä itse kuoli 1883, ja sen jälkeen juhlia ovat johtaneet perilliset.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Wagnerin lapset

Sopivasti ennen juhlien alkua on ilmestynyt kirja, jossa kerrotaan Wagnerin perillisistä. Murhetta, murhetta, murhetta. Valtataistelua, perintöriitoja, natsisympatioita, jne. jne. Richard Wagnerin puoliso Cosima oli Franz Lisztin tytär. Ongelmana oli, että Cosima oli vielä naimisissa edellisen miehensä kanssa, kun kaksi lasta syntyi yhdessä Richard Wagnerin kanssa.

Kaikki lapset olivat onnettomia. Kuuluisat vanhemmat eivät ole lapselle välttämättä helppo asia. Ensimmäinen lapsi Isolde vei äitinsä käräjille 1914, koska julkisuudessa tuntui olevan epäselvää, onko hän todella Richard Wagnerin tytär vai Cosiman edellisen miehen siittämä. Oikeudenkäynti sai suuren julkisuuden.

Vastuu geeneistä jäi Siegfriedille

Toinen tytär, Eva, ei koskaan saanut lapsia. Kuka siis jatkaisi Wagnerin geenien levittämistä? Se tehtävä jäi pojalle, Siegfriedille. Siegfried oli ajatellut elää elämäänsä naimattomana, dandyna, koska hän sattui olemaan homoseksuaali. Paine lasten hankkimiseen kuitenkin kasvoi, kun vanhemman sisaren Isolden wagner-geeneistäkään ei ollut varmuutta. Sitten Siegfried julkisuudessa outattiin. Maximillian Harden, menestystä etsivä journalisti oli kerännyt materiaalia Siegfridiä vastaan. Samainen Maximilian Harden sai aikaan homoskandaalin keisarin lähipiirissä (Phillip von Eulenburgin ja keisarin läheiset suhteet).

Bayreuthissa soivat hälyytyskellot. Siegfriedin lanko yritti toimittaa näytteille erilaisia nuoria neitoja, mutta jokainen heistä pötki pakoon, kun huomasi, millaisesta kuviosta oli kysymys. Sitten Bayreuthiin tuli Winifred Williams, 18-vuotias neito. Vihdoinkin homo saatiin paneutumaan lasten siittämishommiin. Lapsilykky oli hyvä: tuloksena neljä lasta. Nyt oli suuren säveltäjän geeniperintö taas turvattu.

Winifred oli vielä nuori neito ja haaveili romanttisesta rakkaudesta ja suurperheestä. Hän oli toivonut 10-12 lasta. Mutta aviomies Siegfried vetäytyi vuonna 1920 takaisin miesporukoihin. Erityisen läheinen oli laulunopiskelija Willy Schade. Asia on paljastunut sattumalta, kun teatteriarkistosta löytyi yksi kirje tuolta ajalta.

Rakastiko Siegfried puolisoaan Winifrediä? He tulivat hyvin toimeen. Pohjakosketus tosin saatiin vuonna 1923, kun Hitler ilmaantui kuvioihin. Hitler teki Winifrediin lähtemättömän vaikutuksen. Winifredin takia Hitleristä tuli musiikkijuhlien säännöllinen kävijä ja toiseen maailmansotaan saakka natsipamput olivat suurin joukoin joka vuosi Bayreuthissa. Winifred kertoi vielä 1970-luvulla tv-haastattelussa, että jos Hitler yhtäkkiä tulisi ovesta sisään, hän lähtisi seuramaan suurta johtajaansa. Winifred kuoli v. 1980. Siegfried oli kuollut jo v. 1930.

1900-luvun loppuvuosina Bayreuthin juhlia johti Siegfriedin ja Winifredin poika Wolfgang Wagner (synt. 1919). Hän kävi Helsingissäkin seuraamassa Kansallisoopperan Wagner-esityksiä.

(Lähteinä mm. Welt ja Bild-Zeitung)

Weltin nettisivulla nähdään Bayreuthin avajaiset suorana 25.7.2009 klo 16.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!