Intiassa tehty oikeuden päätös homoseksin dekriminalisoinnista herättää monenlaisia ajatuksia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti

18.9.2009
Intian hallitus on ottanut neutraalin kannan Delhin ylemmän oikeusasteen päätökseen homoseksin dekriminalisoimiseksi. Hallituksen ilmoituksessa ilmoitettiin oikeusministerin olevan kaikin tavoin Intian korkeimman oikeuden käytettävissä sen tehdessä päätöstä asiassa.

Hallituksen päätöksen katsotaan olevan takaisku konservatiiveille, jotka vastustavat voimakkaasti homojen oikeuksien lisäämistä yhteiskunnassa.

Lähde: The Times of India, 18.9.2009

20.7.2009
Intian korkein oikeus on hylännyt vaatimuksen Delhin ylemmän oikeusasteen tekemän päätöksen kumoamiseksi. Sitä ovat vaatineet mm. astrologi ja jooga-opettaja (guru). Useat uskonnolliset yhteisöt ovat ilmaisseet kielteisen kantansa homoseksuaalisten tekojen poistamiseen rikoslaista.

Intian korkein oikeus on antanut hallitukselle ja lakimuutosta vaatineille ihmisoikeusryhmille kehotuksen ilmaista kantansa ja perustelunsa parin kuukauden sisällä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lähde: BBC News

12.7.2009
AFP:n uutinen New Delhistä kertoo, että lain julistaminen pätemättömäksi ei poista yhteiskunnassa syvällä vaikuttavia kielteisiä asenteita homoja kohtaan. Uusi lakitilanne estää sen, että esimerkiksi poliisi ei voi enää pidättää homoja tai kiristää heiltä rahaa.

Tilanne on aivan toinen vaikkapa perheissä. Muutos siellä voi joidenkin mielestä tapahtua vasta sukupolvien kuluttua. Elokuvateollisuus ja media voivat homot hyväksyä, mutta suuri yleisö ei.

Toisaalta kaikkein optimistisimmat odottavat homoavioliiton olevan mahdollista Intiassa jo muutaman vuoden kuluttua.

Hindustan Times kertoo miten hämmästyttävällä tavalla hyvinkin erilaiset uskonnolliset yhteisöt ovat löytäneet toisensa tässä asiassa. Yhteisesti ne ovat tuominneet homoseksuaalisen käyttäytymisen luonnon ja Jumalan vastaiseksi. Hindu-astrologi on jo lähettänyt korkeimmalle oikeudelle vaatimuksen alemman oikeusasteen tekemän päätöksen kumoamiseksi. Intian katolinen kirkko on ehättänyt myös ottamaan kantaa. Heidän mielestään samaa sukupuolta olevien henkilöiden välinen seksi on moraalitonta, luonnotonta ja vastenmielistä ja saattaa lisätä HIV/AIDS:in leviämistä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!