USA: Pusut poskelle rangaistavia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Torstaina Matt Aune ja Derek Jones olivat tulossa konsertista ja kotimatkalla he kävelivät Salt Lake Cityn keskustassa käsi kädessä Main Street Plazalla. Oltiin jo lähellä kotiovea, kun Derek antoi pusun kaverinsa poskelle. Yksityinen vartijapalvelu oli salamana paikalla ja vaati miehiä häipymään. Nämä alkoivat kysellä syytä. Julkinen hellyydenosoitus on kiellettyä tässä mormonikirkon pääkadulla. Pojat kertoivat, että tässä jatkuvasti on nuoria pareja kuvauttamassa itseään ja aina rituaaliin kuuluu myös pusu. Myös hääkuvat otetaan samalla paikalla. Vartijat ärtyivät ja miehet kaadettiin maahan ja pantiin käsirautoihin. Poliisi tuli paikalle ja antoi rangaistuksen yksityisalueen loukkaamisesta (ehkä jotain kotirauhan häirinnän tapaista).

Salt lake Tribune -lehti kyseli tapahtumia poliisilta. Tietoja ei annettu. Poliisilla on virallisesti viisi päivää aikaa vastata. Poliisin tiedottaja kertoi, että miehiä ei poistettu sen takia alueelta, että he olivat homoja vaan heidän käyttäytymisensä takia. He olivat alkaneet inttää vastaan. Sen takia heidät pidätettiin ja rangaistiin yksityisalueen loukkamisesta.

Vuonna 1999 kaupunginhalllitus oli myynyt osan Main Street Plaza-katua kaupungin keskustassa mormonikirkolle. Kuitenkin liikenneväylät säilytettiin, koska aukio on tärkeä solmukohta. Katu yhdistää mormonikirkon virastorakennukset ja eteläisen temppelin. 2003 myös tieoikeudet siirtyivät mormonikirkolle. Läpiajo-oikeus kuitenkin säilyi. Koska kyseessä on mormonien omistama alue, kaikki epäsopiva käyttäytyminen on kiellettyä. Ei saa polttaa eikä pukeutua sopimattomasti.

American Civil Liberties Union (ACLU) kritisoi ankarasti katujen myymistä yksityiselle. Siinä oltiin lähellä perustuslain rikkomusta. Mutta oikeus hyväksyi kaupat 2005. Julkinen kritiikki on Utahissa hankalaa, koska mormonikirkolla on suuri vaikutusvalta.

*****

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös Teksasin osavaltiossa on ollut suudelmaongelmia. Viime sunnuntaina Carlos Diaz de Leon oli ystävineen Tacos-ravintolassa. He olivat juuri syömässä, kun vartijat tulivat paikalle, ja vaativat koko porukan ulos. Kaksi miehistä oli suudellut toisiaan. Vartijoiden mukaan täällä ei sallita mitään homohellyydenosoituksia. Poliisi tuli paikalle. Poliisin mukaan suuteleminen julkisella paikalla on kiellettyä Teksasissa, kun on kyseessä naispari tai miespari. Miehiä vastaan nostettiin syyte.

Jälkeenpäin poliisin tiedottaja kertoi, että poliisit toimivat virheellisesti. Lakitietous oli puutteeellista. Mutta mitään syrjintää tässä ei nähty. Lakikirjassa on edelleen "homoseksuaalisen toiminnan" kielto, mutta sitä kohtaa ei enää käytetä. Turvapalvelu äityi haukkumaan koko seurueen sopimattoman käytöksen vuoksi, mutta seurue torjui sellaiset puheet. He olivat syöneet kaikessa rauhassa. Seurue harkitsee syrjintäsyytettä.

Teksasissa homoseksuaalisuus oli kiellettyä siihen saakka, kun kuusi vuotta sitten Korkein oikeus kumosi ns. "sodomialait". Poliisi ja vartijat ilmeisesti elävät vielä vanhaa aikaa.

(queer-news)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!