USA: Tapettu matruusi oli homo, tappaja teki itsemurhan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

August Provostin surmaamisesta syytetty Jonathan Campos teki itsemurhan 31. heinäkuuta 2009. Hän tunki suuhunsa niin paljon vessapaperia, että tukehtui. Netissä kerrotaan, että surmaaja ilmeisesti itsekin oli homo, mutta kaapissa, ja hän pelkäsi, että August Provost paljastaa Camposin homoseksuaalisuuden muille. Tämä saattaa kuitenkin olla vain spekulaatiota.

Tapahtumien tausta (11.7.2009)


Spiegel-lehti kertoo August Provost -nimisen matruusin tarinan. Hän astui laivaston palvelukseen maaliskuussa 2008, 29-vuotiaana. Hän oli kotoisin Teksasista, ja toivoi voivansa rahoittaa insinööriopinnot armeijan palveluksella. Hän tuli Camp Pendletoniin, laivaston tukikohtaan länsirannikolle.

Viime viikolla maanantain jälkeisenä yönä hän oli vartiossa neljä tuntia. Kun tuli vaihto, hänet löydettiin ammuttuna ja osittain poltettuna. Murhat eivät ole olleet armeijassa mitenkään harvinaisia. Irakin ja Afganistanin kokemukset ovat tehneet monista psyykkisesti epävakaita. Viime vuodelta tiedetään 121 tapausta. Tämä tapaus oli hieman erilainen, koska Provost oli homo.


Nyt kärjistyy keskustelu USAn armeijan homopoliitiikasta Don't Ask, Don't Tell (DADT). Käytäntö tuli voimaan Bill Clintonin aikana 1993, ja Obama kritisoi määräystä. Yksityisesti Provost ei peitellyt homoseksuaalisuuttaan. MySpacessa oli hänen profiilinsa. Hän kertoi partnerikseen Kaether Corderon, "elämänsä miehen". Hän myös kertoi olevansa innostunut asepalveluksestaan ja siitä, että saa auttaa isänmaataan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Muutamina kuolemaa edeltävinä päivinä Provost kertoi sisarelleen, että hänen toverinsa ovat alkaneet nöyryyttää ja kiusata häntä homoseksuaalisuuden takia. Hän ei voi kääntyä esimiesten puoleen, koska se johtaisi välittömiin potkuihin.

Hänen sotilastoverinsa tappoivat hänet, väittää Provostin täti paikallisessa sanomalehdessä. Homopiireissä kerrotaan, että hänet oli köytetty, suukapula oli suussa ja hänet oli hakattu ennen tappamista. Laivaston poliisi kertoi aluksi vain vähän tapauksesta. Hänellä oli poliisin mukaan ampumahaavoja ja palovammoja. Yksi sotilas on tutkintavankeudessa. Toista on kuulusteltu. Ajatus viharikoksesta torjuttiin jyrkästi. Poliisin mukaan Provost oli joutunut uhriksi sattumalta. Yksi tutkija kielsi kaikki pahoinpitelypuheet.

Obama ja DADT

Ihmisoikeusaktivistit sanovat, että Provost tapettiin homoseksuaalisuutensa takia. Tapaus on noussut julkisuuteen viime päivinä. Tapaus vaikuttaa ehkä keskusteluun Obamasta ja DADT-säännöstä. Homojärjestöt ovat jo viikkojen ajan lisänneet painostusta Obamaa kohtaan, jotta DADT poistettaisiin. Valkoinen talo on ollut asiassa toimeton. Tosin Obama kutsui homopoliitikkoja Valkoiseen taloon kesäkuun lopulla. Obama arveli silloin, että DADT:n poistaminen heikentäisi kansallista turvallisuutta. Mutta hän lupaili, että yhdessä Pentagonin ja kongressin kanssa yritetään poistaa DADT.

Mitään tekoja ei ole seurannut. Monet sanovat, että Obama ei tule kongressissa saamaan puolelleen enemmistöä. Ja vaikka puoustusministeri oli luvannut pehmeämpää kohtelua, Obaman valtakautena 250 homosotilasta on saanut lähtöpassit. Heistä julksiuuteen on tullut mm. 28-vuotias Daniel Choi, Irak-veteraani ja arabian kielen tuntija. Choista on tullut kansikuvapoika DADT:n vastaiseen julistekampanjaan. Choi kertoo Advocatessa saaneensa paljon sähköposteja, joissa epätoivoiset homosotilaat ovat lähes itsemurhan partaalla. Homoseksuaaliset sotilaat eivät tällä hetkellä saa mistään tukea tai neuvontaa.

Obama voisi määrätä DADT:n kumooon, mutta samaan aikaan on tulossa suuri terveysalan reformi, eikä Obama halua ärsyttää kongressia. Mutta tämä teema säilyy Obaman listalla. Demokraattinen kansanedustaja vaati Provostin tapauksen puolueetonta tutkintaa. Mielipidemittauksetkin osoittavat, että DADT-säännöstä on luovuttava.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!