Fasistiset joukkiot uhkailivat Zagrebin Prideä

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

EU:n laajentumiskomissaari Rehn kertoi torstaina, että Kroatian jäsenyysneuvottelut jatkuvat. Maanantaina neuvotellaan yhdessä naapurimaan Slovenian kanssa merialueiden rajoista.

Homojärjestön sivulla annetaan turvallisuusohjeita klo 16 Suomen aikaa starttaavalle marssille. Ohjeessa on ainakin 10 kohtaa. Ei pidä provosoitua. Ulkopuolisille ei saa huudella mitään. Jos poliisin työssä on arvosteltavaa, tieto on saatava järjestäjille. Miten toimitaan kynelkaasun kanssa. Kaupungilla ei pidä kantaa päällään mitään vaatteita, joissa on priden tunnuksia. Nettisivulla on myös kuva, joka uhkuu varmuutta.

Marssi alkoi klo 16 jälkeen

Zagrebilainen lehti tekee blogia pride-tapahtumista. Ainakin yksi toimittaja on pride-kulkueen mukana, toinen vastapuolella. Paraati lähti Marsalkka Titon aukiolta. Alkuun oli rummutusta, ilmapalloja päästettiin ilmaan ja kulkueen edessä on kahdekasanmetrinen banderolli. Joukkoja on mukana eri kaupungeista, Serboiasta, Bosniasta, Herzegovinasta ja Bosniasta. Lisäksi on eirlaisia antifasistisia ryhmiä ja vihreitä.

Ensimmäinen pysähdys oli jo kymmenen miuutin päästä, kun vastustajat yrittivät täyttää risteyksen.500 nuorta miestä huuteli: Tänään homoja, huomenna pedofiileja. Yksi Priden järjestäjistä kertoo, että nyt on parlamenttiin menossa ehdotus julkisen moraalin suojelemisesta. Klo 16.53 kerrottiin oluttölkkien sateesta. Kulkue lähestyi päätepistettä, joka oli kokonaan poliisien piirittämä. Siellä on vielä parintuntinen ohjelma. Ainakin neljä priden vastustajaa on pidätetty. Poliisi kertoi klo 17.30, että poliisin kamerat ovat koko ajan tallentaneet tapahtumia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,6,13,gay_pride,166543.jl


Taustaa

Internetissä jatkuu Zagrebin äärijoukkojen valmistautuminen ja vihanlietsonata lauantain gayprideä vastaan. Kroatian sosiaalidemokraattinen puolue vaati keskiviikkona lehdistötilaisuudessa, että viranomaisten on kiellettävä pridenvastainen mielenosoitus, koska vihanlietsona on kovaa. Vastustajat ovat nyt ensimmäistä kertaa keräämässä kokoon todellisen uusnatsien joukkokokouksen, joka valmistautuu hakkaamaan homot ja lesbot.

Vastustajien kotisivuilla jatkuu vihanlietsonta ja siellä uhkaillaan väkivallalla prideä vastaan. Kroatian oikeistopuolue HCSP ja Kroatian kansallismieliset kehottavat kaikkia kansallismielisiä, isänmaanystäviä, fasisteja, kansallissosialisteja ja skinheadeja rohkeasti liittymään yhteen ja käymään homomarssia vastaan.

Sosiaalidemokraatit muistuttivat, että perustuslaissa syrjintä on kielletty ja viranomaisten täytyy tehdä kaikkensa laillisuuden säilyttämiseksi. Viranomaisten pitäsisi puuttua avoimeen vihaan, jota lietsotaan internetissä. Poliisi ei vielä ole ilmoittanut, kielletäänkö lauantain vastamielenosoitus. Kroatiassa on heikosti puututtu väkivaltaan, joka kohdistuu seksuaalisiin vähemmistöihin.

(Hatter.hu)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!