Homo- ja lesboliikkeen alkuvuodet USAssa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

New York Timesissä oli maanantaina artikkeli "Revisiting 1969 and the Start of the Gay Liberation", Siinä kuvataan homojen ja lesbojen vapautumistaistelun alkua 40 vuotta sitten USAssa. New Yorkin Public Libraryssa on tähän teemaan liittyvä näyttely.

Homoliike alkoi jo paljon ennen Stonewallia. Vuonna 1951 perustettiin Mattachine Society. Vuonna 1955 sai alkunsa Daughters of Bilitis. Molemmat ryhmät pyrkivät homokieltojen kumoamiseen, mutta mitään poliittisia vaatimuksia ei silloin vielä uskallettu esittää. Siihen aikaan ihmisltä puuttui vielä sanastoa, millä olisi kuvattu omia kokemuksia. 60-luvulla homoista ja lesboista tuli vaativaisempia ja vuonna 1969 asetuttiin vastarintaan poliisia vastaan.

Mattachine Societystä erosi uusi liike, Gay Liberation Front, ja näin syntyi moderni homo- ja lesboliike USAhan. Samoihin aikoihin syntyivät Radicallesbians ja Street Transvestites Action Revolutionaries. Radikaalit virtaukset kestivät vain muutmaan vuoden. Kirjaston näyttely on omistettu tuolle ajalle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1990-luvulla homo- ja lesboliikkeestä tuli "porvarillisempaa" ja tavoitteeksi tuli mm. homoavioliitto. Lehdessä on monia kiinnostavia kuvia.

New York Timesistä
Tässä lisää
Kuvia

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!