Valmistaudutaan vaaleihin ja vaalivalvojaisiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

ILGA Europe, HLBTI-järjestöjen katto-organisaatio laati teesejä, ja pyysi eurovaaliehdokkaita allekirjoittamaan teesit. Suomesta tuli allekirjoituksia suhteessa enemmän kuin mistään muusta maasta. Allekirjoittajia on tänään 77. Esim. Ruotsissa on vain parikymmentä allekirjoittanutta. Luettelo allekirjoittajista
http://www.ilga-europe.org/europe/campaigns_projects/ep2009/map/finland

ILGAn teesit

Setan sivulla kerrotaan teeseistä. ILGA-Europen kampanjassa ehdokkaat sitoutuvat ajamaan kymmentä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille merkityksellistä perus- ja ihmisoikeusasiaa, jos heidät valitaan europarlamenttiin. Tavoitteiden joukkoon kuuluvat laaja-alainen yhdenvertaisuuslainsäädäntö, homo- ja transfobian vastainen työ, viharikoslainsäädäntö, vapaan liikkuvuuden toteutuminen ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien tarkkailu EU:n ulkopuolella ja koko maailmassa. Sitoumusteksti on tässä
http://www.seta.fi/index.php?k=16747

Äärikansallisten nousu?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vaalivalvojaisissa voi seurata, mitä tapahtuu äärikansallisille ryhmille. Lehdissä ja tv:n ajankohtaisdokumenteissa on ennusteltu, että äärikansalliset liikkeet tekevät vahvan esiinmarssin EU-parlamenttiin. Äskettäin tv:n ajankohtaisdokumentissa nostettiin esiin Italian, Saksan, Unkarin ja Ruotsin äärikansalliset. Heitä yhdistää maahanmuuttajavastaisuus ja vähemmistöjen torjunta. Esim. Unkarissa ratsastetaan juutalais- ja romanivihalla.

Tänään englantilaisessa The Independent -lehdessä kerrotaan, että Englannin konservatiivisen puolueen (Toryn) MEP-ryhmä aikoo etsiä europarlamentissa uuden poliittisen kodin äärioikeistolaisesta homovastaisesta ryhmittymästä. Näin on kertoillut englantilaisryhmän puheenjohtaja David Cameron. He siis aikovat lähteä europarlamentin konservatiiveista ja liittyä ääriryhmittymään. Joidenkin konservatiivien mielestä se johtaa katastrofiin. Se merkitsisi, että taakse jätettäisiin Angela Merkel ja Nicolas Sarkozy. Englantilaiset konservatiivit alkaisivat seurustella tiiviimmin puolalaisten äärijoukkojen kanssa. Puolalaisten PiS-puolue on yrittänyt mm. estää gay-marssit Puolan kaupungeissa. David Cameron on juuri pari päivää sitten ollut Puolassa luomassa suhteita.
Gay Times järjesti äänestyksen, jossa äänestettiin mm. vuoden kamalin poliitikko. David Cameron pääsi ykkössijalle. (Kesäkuun numerossa. Paras oli Obama. Obama oli myös vuoden sankari).

Mihin ryhmittymään Soini liittyy?

Ilta-Sanomissa viime tiistaina Soini luonnosteli sitä, mihin EU-ryhmittymään hän voisi liittyä. Hän sanoo, ettei aio sitoa käsiään etukäteen. Mutta mahdollinen ryhmittymä on Libertas. Se on irlantilaisen miljonäärin Declan Ganleyn puolue, johon kuuluu populistipoliitikkoja eri maista. Omaa ryhmää on vaikeampi perustaa. Tarvitaan vähintään 25 meppiä mukaan. Mutta sitten olisikin EU-rahaa käytössä heti alkuun lähes puolitoista miljoonaa euroa.

Ruotsi ja QX: Älä äänestä Sverige-demokraatteja

QX järjesti viime keskiviikkona gallupin ja siinä todettiin, että 5% QX:n vastaajista äänestää Sverige-demokraatteja. QX:n viesti näille äänestäjille on: Sverige-demokraatit ovat ihmisiä, jotka työskentelevät ihmisoikeuksia vastaan, ja nyt he ovat saamassa lisää valtaa. HLBT-näkökulmasta Sverige-demokraatit näyttävät tällaisilta: He kannattavat ydinperhettä, joka koostuu isästä, äidistä ja lapsista. Heidän ohjelmassaan lukee, että näin se on ollut jo ihmiskunnan alkuajoista alkaen. QX:n mukaan Sverige-demokraatit ovath huonosti lukeneet historiankirjansa. Ydinperhe käsitteenä markkinoitiin vasta 1950-luvulla. Ihmiskunnan historia ei suinkaan ala siitä. Aikaisemmin oli hyvin monenlaisia suurperheitä. Ja homosuhteitakin on aina ollut.

Sverige-demokraateilla on myös näkemys, että vanhemmuus on aina heteroseksuaalista. Puolue vastustaa lesbojen hedelmällisyyshoitoja ja adoptio-oikeutta. Esim. puolueen edustaja Björn Söder on blogissaan suoraan sanonut, että homojärjestöt on tarkoitettu ”seksuaalisesti poikkeaville” ja pride on ”perverssi homotapahtuma”. Olisi mielenkiintoista kuulla jonkun tutkijan analyysi Sverige-demokraattien ja perussuomalaisten eroista ja yhtäläisyyksistä HLBTI-kysymyksissä.

Ruotsissa RFSL teki selvityksenHLBTI-ystävällisistä eurovaalikandidaateista. Meillä Suomessa voinee luottaa ILGAn luetteloon.

Europarlamentin voimasuhteet saattavat muuttua

Kun Europarlamentti äänesti syrjintäsuojadirektiivistä huhtikuussa, puolesta oli 360, vastaan 220. Enemmistö on vielä tuntuva. Mutta miten pitkään? HLBTI-asioiden esilletulo ja eteenpäin vienti saattaa vaikeutua, jos ääriliikkeiden ja hyvin konservatiivisten edustajien määrä lisääntyy.


Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!