Euroopan kristittyjen seksuaalivähemmistöjen kongressi pidettiin Järvenpäässä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti

European Foorum 2009 -kongressiin kerrotaan osallistuneen noin sata henkilöä 19 eri maasta, edustaen 41 järjestöä, kirkkoa ja seurakuntaa. Ortodokseja oli paikalla Suomen lisäksi Venäjältä ja Moldovasta.

Kongressissa oli erittäin monipuolinen ohjelma: Luentopäivä Helsingin yliopistolla, luentoja, työryhmiä ja jumalanpalveluksia. Yliopistolla käsiteltiin seksuaalivähemmistöjen asemaa kirkoissa Euroopassa. Tasa-arvo on myös haastanut kirkkoja.

Rovasti Liisa Tuovinen luennoi kirkkojen sisällä olevista valtarakennelmista ja alistamisen tavoista kirkoissa. Tuovien mukaan vähemmistöryhmiä pidetään näkymättöminä ja heitä ei oteta mukaan ajatustenvaihtoon. Vähemmistöryhmien ajatukset saatetaan jättää myös julkaisematta. Syrjintää voi tapahtua hallinnollisin menettelyin tai vaikkapa uhkana työpaikkojen menettämisestä.

Kongressivieraat Venäjältä kertoivat siellä olleen liikkeellä lakiehdotus, joka hyväksytyksi tultuaan olisi kieltänyt keskustelut seksuaalivähemmistöistä. Tuo laki onnistuttiin kuitenkin estämään. Heidän mielestään Venäjän ortodoksisessa kirkossa ei voida tänä päivänä keskustella seksuaalivähemmistöistä. He toivoivat kirkkonsa muuttuvan näistä asenteista.

Ortodoksinen sateenkaarikuoro järjesti päätöstilaisuuden, johon kuului ortodoksinen maallikkoehtoopalvelus.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tasavallan presidentti Tarja Halonen oli kutsunut kongressiin osallistujia vieraaksi keskustelutilaisuuteen hänen virka-asunnolleen Mäntyniemeen. Halonen kehotti tekemään työtä edelleen tasa-arvoisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta.

Kongressin järjestäjät olivat varautuneet ennakkoon tilaisuuden mahdolliseen häirintään. Turvajärjestelyistä oli sovittu Suomen viranomaisten kanssa. Kongressiin kohdistui kaksi uhkausta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!