SETA täytti 35 vuotta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Seta piti 35-vuotispäivänään pienen juhlahetken avointen ovien merkeissä. Muutamia kymmeniä ihmisiä oli koolla syömässä täytekakkua ja nauttimassa musiikkiesitykestä.

TAUSTAA

Seta perustettiin 35 vuotta sitten. Perustavassa kokouksessa oli mukana 14 ihmistä. Revolt-lehti kuvasi numerossaan 6/1975 syitä Setan perustamiseen. "Emme voi vain odottaa, että jotkut muut tekevät jotain puolestamme. Eikä riitä, että vain kirjoitetaan tai puhutaan. Meidän täytyy tulla esiin. Vain sillä tavoin homoseksuaalisuus tunnustetaan".

Joukko ihmisiä "murtautui ulos" Psykestä. Haluttiin aktiivisempaa työtä homoseksuaalien hyväksi. Tarkoituksena ei ollut hajottaa homoliikettä vaan tehostaa sen työtä. Psyke teki töitä omien jäsentensä puolesta. Useimmat heistä olivat jo tunnistaneet oman homoseksuaalisuutensa ja hyväksyneet tilanteensa. Seta keskittyi ulospäin ja teki ulospäin näkyviä kampanjoita.

Alkuaikoina oli vaikea tulla kaapista, mutta silti monet ihmiset tukivat Setan toimintaa taustalla. Setaan voi tulla joko varsinaiseksi jäseneksi tai voi olla näkymättömämpänä tukijäsenenä. Varsinaiset jäsenet tekivät päätöksiä ja toimivat ulospäin. Tukijäsenet antoivat moraalista taustatukea.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jo ensimmäisenä kesänä Seta sai huomattavaa julkisuutta, kun tuli ilmi nuoriso-ohjaaja Seppo Kivistön tapaus Helsingin Vanhankirkon seurakunnassa. Ensimmäisessä homojen ja lesbojen mielenosoituksessa Kivistön puolesta oli mukana 150 ihmistä kesällä 1974.

Nyt siis Seta kutsuu kaikki avointen ovien iltapäivään näin:

Setan perustamispäivänä 29.5. vietetään Setan toimistolla avoimien ovien päivää klo 15-18. Tule tutustumaan Setan toimintaan tai tapaamaan vanhoja tuttuja. Esillä on Vantaan kaupunginmuseon
Sateenkaari-Suomi-näyttelyn plansseja viime vuosikymmeniltä ja kello 17.00 on ohjelmassa Ota minut –esitys, jossa näyttelijät Leena Nuora, Petriikka Pohjanheimo ja Nina Wiklund-Kuuranne esittävät Katja Lampelan lauluja.

Ota minut –esitys, jossa näyttelijät Leena Nuora, Petriikka Pohjanheimo ja Nina Wiklund-Kuuranne esittävät Katja Lampelan lauluja.
Ensimmäinen SETA-lehti vuonna 1975

Setan sivut
Kiinnostava kuvasarja Setan alkuvuosista

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!