Itävalta luopui transihmisten pakkoleikkauksista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006


Tähän saakka Itävallassa on voinut saada muutoksen sukupuoleen (miehestä naiseksi) vain niin, että ensin on kirurgisesti poistettu sukuelimet. Nyt hallinto-oikeus on päättänyt, että se on lainvastainen vaatimus. Ilman leikkausta sukupuolen on voinut vaihtaa Espanjassa, Englannissa, Unkarissa, Ruotsissa ja Suomessa.

On ihmisiä, joille ei voida tehdä turvallisesti genitaalien poistoa, esim. iän, terveydentilan tai sosiaalisen tilanteen vuoksi. Ei ole enää nykytiedon mukaista, että sukupuoli vaihdetaan väestörekisteriin vasta, kun genitaalit poistetaan. Tällainen vaatimus koetaan ihmisoikeusloukkauksena. Yogyakarta-periaatteissa vuodelta 2006 sanotaan, että
"Ketään ei saa pakottaa lääketieteellisten toimenpiteiden kohteeksi, mukaan lukien sukupuolenkorjausleikkaukset, sterilisaatio tai hormoniterapia edellytyksenä sukupuoli-identiteettinsä juridiselle tunnustamiselle" (Periaate 3)

Myös Euroopanneuvoston ihmisoikeuskomissaari on 12.12.2007 vaatinut, että sukupuolen oikeudellinen tunnustaminen ei saa riippua lääketieteellisistä operaatioista. Itävallassa hallinto-oikeuteen valitti mieheksi syntynyt, mutta hormoniterapioin ja kosmeetisin keinoin naisena elävä henkilö. Hän ei kuitenkaan saanut sellaisia papereita, joiden mukaan hän olisi nainen ja jotka vastaisivat hänen ulkoista olemustaan. Syy: hän ei ole käynyt läpi sukupuolenkorjausleikkausta. Jos hän kävisi leikkauksessa, pitkä sairausloma voisi johtaa siihen, että hän menettää työpaikkansa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

(queernews.at)

Alkuperäinen uutinen
Yogyakartan periaatteet

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!