Asettuuko Vatikaani diktatuurien rinnalle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 8

Vatikaanin arkkipiispa Celestino Migliore on herättänyt ärtymystä, kun hän maanantaina vastusti YK:n ihmisoikeuksien julistuksen sanamuotojen uudistamista homojen osalta. Migliore edustaa Vatikaania YK:ssa New Yorkissa. Ranska haluaa EU:n nimissä, että ihmisoikeusjulistuksessa mainitaan nimeltä homoseksuaaliset ihmiset ja heidän syrjintänsä kielletään. Ihmisoikeusjulistuksella on ikää jo 60 vuotta.

Migliore puolustelee, että tietenkin kunnioitus ja ihmisten suoja kuuluvat inhimilliseen ja henkiseen perintöömme. Kaikenlainen epäoikeutettu syrjintä on tuomittava. Mutta tässä ei Miglioren mielestä ole siitä kysymys. Jos homot lisätään ihmisoikeusjulistukseen uutena ryhmänä, siitä syntyy uudenlaista syrjintää, mm. adoptiossa ja samaa sukupuolta olevien parisuhteissa. Sellaisetkin maat, jotka eivät näitä halua lainsäädäntöönsä, joutuvat hankalaan asemaan.

Vatikaanin edustajan mielipiteet herättivät YK:ssa ärtymystä. Ranskan entinen kulttuuriministeri Jack Lang sanoi, että uudistus olisi kohdistunut eniten islamilaisiin maihin. Vahinko, etä Vatikaani kulkee niiden maiden rintamassa. Vatikaanin pyhä istuin on Langin mukaan reaktionäärien ja konservatiivien hallussa.

Myös Italiassa keskustelu lainehtii. La Repubblica kertoo, että transseksuaalinen poliitikko odottaa, milloin Vatikaani ottaa vastuun keskiajan noitarovioista. Berlusconin puolue odotetusti puolustaa Vatikaania. Kohta kukaan ei voi sanoa sanaakaan homoliittoja vastaan, koska voi joutua oikeuteen. Kristillisdemokraattien Buttiglioni varoittelee, että homot ollaan nostamassa erityisasemaan Brysselin byrokraattien toimesta. Buttiglioni herätti EU:ssa ärtymystä pari vuotta sitten homovastaisilla lausunnoillaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vatikaanista täsmennettiin Vatikaanin näkemyksiä. Ei olla puolustamassa kuolemanrangaistuksia homoille. Vastustetaan epäoikeudenmukaista syrjintää ja rangaistuksia ja väkivaltaa.

Ranskan esitys tulee YK:hon joulukuun puolivälissä. Italialainen homojärjestö Arcigay on ilmoittanut, että tulossa on mielenosoituksia Vatikaanin edustalla.

8 kommenttia

Nyt täytyy sanoa, että en ymmärrä ollenkaan, mitä Vatikaani tarkoittaa.
"Jos homot lisätään ihmisoikeusjulistukseen uutena ryhmänä, siitä syntyy uudenlaista syrjintää, mm. adoptiossa ja samaa sukupuolta olevien parisuhteissa."

Siis keihin tämä "uudenlainen syrjintä" sitten kohdistuu...?

Yhtä käsittämätön oli HBL:n artikkeli eilen. Otsikkona oli "Homosexuella går inte ostraffade", ja pointtina tuntui olevan, että "förslaget medför en risk att på sikt vilja likställa olika sexuella läggningar med ökad rasism som följd" - sanojaksi ilmotettiin paavin puhemies Federico Lombardini.
Vatikaanin näkökulmasta on siis pelottavaa, jos erilaiset seksuaaliset suuntautumiset ovat tasa-arvoisia, mutta millä tavalla se johtaa lisääntyneeseen rasismiin...?
Ei Vatikaanin kannassa mitään uutta ole. Jo vuosia se on usein liittoutunut esimerkiksi ECOSOCissa Iranin kanssa vastustaessaan homoja. Toisaalta kaikissa YK:n toimielimissä on virallisesti todettu, että vaikkei seksuaalista suuntautumista erikseen ihmisoikeussopimuksissa mainitakaan, niin se sisältyy niihin. Samaan tapaan kuin vaikka Suomen perustuslaissa.

Ei siis olla esittämässä mitään uusia syrjintäpykäliä tai ihmisoikeuksia, vaaditaan vain että jo hyväksytyt oikeudet toteutetaan. Tietysti sanamuodon muuttaamisella, että homot, lesbot ja transihmiset selvästi mainittaisiin, olisi suuri poliittinen merkitys.