Unkarissa homoavioliitot perustuslakituomioistuimeen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Népszabadság-lehti kirjoittaa tänään, että Unkarin gay-yhteisöä huolestuttaa korkeimman tuomioistuimen tuleva käsittely. Parlamentti päätti homoliitoista viime joulukuussa ja laki tulee voimaan ensi vuoden alussa. Gay-järjestön lakimies, Laszlo Mocsonaki, kertoi lehdelle, että viimeksi, kun perustuslakituomioistuin käsitteli suojaikärajoja, meni yhdeksän vuotta ennen kuin oltiin valmiit päättämään, että erilaiset suojaikärajat homoille ja heteroille ovat syrjiviä.

Tällä kerralla oikeuskäsittelyllä yritetään viivyttää jo hyväksytyn lain käyttöönottoa. Kristillisdemokraattinen puolue vei asian perustuslakituomioistuimeen huhtikuussa. Vuonna 1995 perustuslakituomioistuin torjui samaa sukupuolta olevien avioliitot, mutta suositteli erillistä lainsäädäntöä homopareille. Nyt monia ihmetyttää perustuslakituomioistuimen kiire käsitellä asiaa jo alkusyksystä. Tuomioistuimen tiedottaja sanoi, että nopeus ei suinkaan tarkoita, että laki olisi tuomittu kaatumaan. Halutaan vain käsitellä se ennen voimaantuloa.

*****

Muutakin tapahtuu Unkarissa:


Rikoslakia korjaillaan

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Eilen kerrottiin, että Unkarin hallitus aikoo koventaa lainsäädäntöä vihaan perustuvissa rikoksissa. Oikeusministeri toivoo, että lain tiukennus saadaan jo tänä syksynä. Nykylaki ei anna valtuuksia puuttua asiaan, kun erilaisia vähemmistöryhmiä uhkaillaan. Uudessa lakiehdotuksessa tulisi jopa 3 vuotta vankeutta rauhanomaisen mielenosoituksen häirinnästä. Jos siinä käytetään väkivaltaa, rangaistus voi olla jopa 5 vuotta. Jos suunnitelmia julkaistaan internetissä, rangaistus olisi maksimissaan 2 vuotta vankeutta.


Vihasivusto on taas elossa


Unkarin- ja englanninkielinen vihaa lietsova sivusto www.kuruc.info pimeni kaksi päivää ennen gay-marssia heinäkuun alussa. Viranomaiset olivat vedonneet amerikkalaisiin viranomaisiin, ja sivusto saatiin pimenemään. Sivustolla on ollut esim. gay- ja mustalaisaktivistien nimiä ja henkilötietoja. Epävirallisten tietojen mukaan Amerikassa sivusto tulkittiin terroristiseksi toiminnaksi.

Pari päivää sitten sivusto taas tuli nettiin. Ja samat teemat ovat edelleen esillä. Juuri tällä hetkellä etusivulla on juutalaisvastainen historiallinen juttu ja kuva verenhimoisesta juutalaisesta. Sivustolla on omat palstansa mustalaisten ja juutalaisten tekemistä rikoksista. Homovihamielistä palstaa ei nopealla läpikäynnillä löytynyt.

Sivusto on varsin suosittu. Päivittäin kävijöitä on n. 80 000. Sivusto antoi ohjeita esim. gay-marssin vastustajille siitä, miten parhaiten kananmunilla aiheutetaan häiriöitä.

2 kommenttia

Unkarilainen Népszabadság-lehti pitää hyvin todennäköisenä, että perustuslakituomioistuin ei asetu poikkiteloin homoliittoasiassa. Lain pitäisi tulla voimaan ensi vuoden alussa, ja sen erikoisuutena on, että myös heterot voivat solmia rekisteröidyn parisuhteen. Hallituspiireissä kuitenkin ihmetellään perustuslakituomioistuimen aktiivisuutta. Parisuhdelaki otettiin tarkasteluun, vaikka kukaan ei ollut pyytänyt.

Perustuslakituomioistuin on kuitenkin jo 1995 ehdottanut, että maahan pitäisi saada laki, joka säätelee samaa sukupuolta olevien liittoja. Yhteiskunnassa ei saisi asettaa eriarvoiseen asemaan pareja sukupuolen perusteella, kun siihen ei nimenomaisesti perustuslaissa kehoteta.

Unkarin poliittinen tilanne on niin rauhaton, että hieman jännittyneenä odotetaan, kaatuuko nykyinen hallitus ja mitä uusi hallitus tekee tälle parlamentissa jo hyväksytylle laille.

Tällä hetkellä on jo painettuna uusia lomakkeita, joissa näkyy rekisteröity parisuhde. Ja näille pareille on tulossa myös opaskirjanen. Näillä pareilla on kaksi rajoitusta: ei yhteistä nimeä eikä adoptio-oikeutta.
(Hatter.hu)
Kopioitu Suomen vastaavasta laista mitä ilmeisimmin.