Suvaitsevaisuus on hyvin ohutta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Deutsche Welle kyseli eilen suvaitsevaisuuden perään. Saksassa homoilla ja lesboilla on omat urheilujärjestöt, internetin hakukoneet ja viimeisimpänä pian alkava oma tv-kanava. Miksi homot edelleen tarvitsevat tällaisia pakopaikkoja?

Deutsce Welle kävi katsomassa urheiluseura "Vorspielin" (esileikki) harjoituksia. Maanantaina oli menossa Cheerleading-ryhmän harjoitukset. Kaikki ovat 25-45-vuotiaita miehiä. He sopisivat ilman muuta myös heterourheilukentille ja –saleihin. Mutta tätä lajia eivät keski-ikäiset heteromiehet harrasta. Ryhmän vetäjä tietää kertoa, että kun he esiintyvät tanssishowllaan muualla kuin homopaikoissa, miehet reagoivat usein ärtyneesti. He ovat odottaneet nuoria kauniita tyttöjä lavalle.

Onko siis homo-cheerleading provokaatiota? Ryhmän vetäjä sanoo, että se tulee pikemminkin sivuvaikutuksena. Hän on ollut mukana tanssimassa viisi vuotta. Sitä ennen tämä 41-vuotias mies harrasti karatea homoryhmässä. Hän viihtyy paremmin homo- kuin heteroryhmässä. Koko nuoruus meni sivustakatsojana. Täällä siitä ei tarvitse kärsiä. Homoille monet arkiasiat ovat yhä integraatiosta huolimatta hankalia.

Monet homot haluavat olla omiensa keskuudessa. Yksi syy on esim. rakastuminen. Jos sellaisen kohtaa, ei ole ainakaan pelkoa, että vastapuoli onkin hetero. Homojärjestö LSVD:n tiedottaja kertoo, että vaikka homoseksuaalisuus ei enää olekaan tabuaihe, monet homot kohtaavat arjessaan torjuntaa. Integraatio ei ole läheskään täydellistä, vaikka parempaa kohti on menty. Arkielämässä homoa vaaditaan jatkuvasti selittelemään, miksi hän kuuluu vähemmistöön. Asia ei ole monille muille ollenkaan arkipäiväisen yhdentekevä tai itsestäänselvä. Sen takia monet homot vetäytyvät homopiireihin ja elävät kahdessa maailmassa, hetero- ja homomaailmassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Saksaan saadaan marraskuun alussa uusi homoille suunnattu tv-kanava TIM. Se kanava tulee tarjoamaan mm. matkailua, muotia, komiikkaa, mutta ei pornoa. Arvioidaan, että saadaan noin 30 000 katsojaa alkuvaiheessa. Lisääkö se ghettoistumista? Kanavan vetäjä sanoo, että hänen mielestään ei, koska kanava ei tee mitään homo-ohjelmaa, vaan samaa, mitä muualtakin voisi nähdä. Mutta aihepiirit on vain valittu niin, että ne kiinnostanevat homoja. Heterotkin voivat niitä katsoa. Se ehkä parantaa integraatiota.

Cheerkeader-ryhmän vetäjä sanoo, että vaikka on päästy keskelle yhteiskuntaa, suvaitsevaisuus on vielä hyvin ohutta. Sitä on joka hetki puolustettava – muuten se menetetään. Omien oikeuksien puolesta on jatkuvasti tehtävä työtä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!