ILGA Europen vuosikokous Itävallassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 10

ILGA Europen vuosikokous pidetään 30.10.-2.11.2008 Wienissä. Kaupunki ja liittovaltion hallitus ovat myötämielisiä tapahtumalle. Wienin pormestari avaa tapahtuman ja kaupungintalossa on vastaanotto. Wienin turismiviranomaiset ovat yhtenä iltana kutsuneet vieraat Wienin kupeessa olevalle viinitilalle. Tiettävästi Itävallan presidentti on tapahtuman suojelijana.

Maailmanlaajuinen kattojärjestö ILGA pitää omaa vuosikokoustaan Wiensissä heti seuraavina päivinä, 3.-6.11.2008. ILGA täyttää tänä vuonna 30 vuotta. ILGAssa on mukana 600 hlbti-ryhmää yli 90 maassa.

Molempien vuosikokousten teemana on: "Organising locally to bring on global change" (paikallinen järjestäytyminen tuo globaalin muutoksen).

Viime vuonna ILGA Europe kokoontui Liettuan Vilnassa, ja siellä törmättiin maan vaikeaan HLBTI-tilanteeseen. Viranomaiset eivät sallineet kaupungilla sateenkaarilipputapahtumaa ja kokouspaikan ulkopuolella oli jatkuva vastamielenosoitus. Vilnan kokouksen keskeisenä teemana olivat ns. Yogyakartan periaatteet.

HOSI Wien pitkänlinjan ihmisoikeusjärjestö

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


ILGA Europen vuosikokouksen isäntänä ja emäntänä toimii itävaltalainen ihmisoikeusjärjestö HOSI Wien. Nimi tulee sanoista " Homosexuelle Initiative". Järjestö perustettiin 1979, joten ensi vuonna vietetään 30-vuotisjuhlia. Kun lukee HOSI Wienin ilmaisjakelulehteä, saa sen kuvan, että HOSI Wien on paljon poliittisempi kuin monen muun maan järjestöt.

Itävallan poliittinen syksy

Itävallassa on juuri nyt tärkeä vuosi. Ennenaikaiset parlamenttivaalit pidettään syyskuun 28. päivänä. Itävallassa oli sosiaalidemokraattien ja konservatiivisen kansanpuolueen yhteinen hallituskoalitio, mutta nyt se hajosi ja konservatiivit halusivat uudet vaalit. Itävallan kansanpuolue ÖVP oli jo alkanut availla ovia homoliitoille, mutta nyt, kun uudet vaalit on tulossa, tilanne on jäädytetty. Samalla on alkanut maanalaistyö siitä, kuka pääsee hallitukseen kenen kanssa. Lähtevätkö vihreät konservatiivien kimppaan, jolloin he voisivat saada varakanslerin viran ja hallituspaikkoja? Hallitusneuvotteluissa ainakin vihreiden mielestä puhutaan homoliitoista.

10 kommenttia

Itävaltalaisen hlbti-oikeuksia ajavan järjestön HOSI Wienin puheenjohtaja Christian Högl iloitsee, että tänä syksynä Wieniin tulee kaksi tärkeää kansainvälistä HLBTI-konferenssia. Maailmanlaajuisen ILGAn konferenssi oli suunnitteilla Kanadan Quebeciin toukokuussa, mutta järjestelyongelmien vuoksi kokous siirrettiin pika-aikataululla Wieniin 3.-6.11.2008. ILGA on perustettu tasan 30 vuotta sitten, ja se on ainoa maailmanlaajuinen HLBTI-järjestö. Sillä on 600 jäsenjärjestöä kaikissa maanosissa. Järjestöön luotiin maanosittain ala-järjestöjä. Ensimmäinen, ILGA-Europe, syntyi 1996.

30-vuotisjuhlat Wienissä on kunniaksi myös HOSI Wienille. Se itse täyttää ensi vuonna 30 vuotta. Mikään muu järjestö ei ole toiminut yhtä monta kertaa ILGAn tai ILGA Europen konferenssien isäntänä kuin HOSI. Maailmankonferenssit olivat Wienissä 1983 ja 1989 ja vuonna 1993 oli itäisen Euroopan alueellinen konferenssi. Lisäksi ILGA Europe on pitänyt seminaarejaan Wienissä vuosina 1999, 2000 ja 2001.

Ensimmäistä kertaa ILGAn kokouksen suojelijana on maan presidentti. Kunniapresidiumiin kuuluvat lisäksi eduskunnan puhemies ja toinen varapuhemies (suomalaisittain ajateltuna!). Lisäksi presidiumissa ovat liittokansleri, ulkoministeri, oikeusministeri, naisasiainministeri, Wienin pormestari ja kaksi kansanedustajaa.

HOSI Wienin pääsihteeri kertoo, että huolena ovat itäisen Euroopan ja etelän osanottajat. Heillä ei ole varaa matkusteluun, ja nyt yritetään löytää varoja heidän oleskeluunsa ja majoitukseen.

(HOSI Wien, tänään)
Wienissä järjestetään lähivuosina muutakin maailmanlaajuista. Vuonna 2010 siellä järjestetään seuraava eli 18. AIDS-konferenssi. Kokoukseen odotetaan noin 25 000 osanottajaa.