ILGA Europen vuosikokous Itävallassa (juttukommentit)

  • 1 / 10
  • vaeltaja2006
  • 19.8.2008 11:35
Itävaltalaisen hlbti-oikeuksia ajavan järjestön HOSI Wienin puheenjohtaja Christian Högl iloitsee, että tänä syksynä Wieniin tulee kaksi tärkeää kansainvälistä HLBTI-konferenssia. Maailmanlaajuisen ILGAn konferenssi oli suunnitteilla Kanadan Quebeciin toukokuussa, mutta järjestelyongelmien vuoksi kokous siirrettiin pika-aikataululla Wieniin 3.-6.11.2008. ILGA on perustettu tasan 30 vuotta sitten, ja se on ainoa maailmanlaajuinen HLBTI-järjestö. Sillä on 600 jäsenjärjestöä kaikissa maanosissa. Järjestöön luotiin maanosittain ala-järjestöjä. Ensimmäinen, ILGA-Europe, syntyi 1996.

30-vuotisjuhlat Wienissä on kunniaksi myös HOSI Wienille. Se itse täyttää ensi vuonna 30 vuotta. Mikään muu järjestö ei ole toiminut yhtä monta kertaa ILGAn tai ILGA Europen konferenssien isäntänä kuin HOSI. Maailmankonferenssit olivat Wienissä 1983 ja 1989 ja vuonna 1993 oli itäisen Euroopan alueellinen konferenssi. Lisäksi ILGA Europe on pitänyt seminaarejaan Wienissä vuosina 1999, 2000 ja 2001.

Ensimmäistä kertaa ILGAn kokouksen suojelijana on maan presidentti. Kunniapresidiumiin kuuluvat lisäksi eduskunnan puhemies ja toinen varapuhemies (suomalaisittain ajateltuna!). Lisäksi presidiumissa ovat liittokansleri, ulkoministeri, oikeusministeri, naisasiainministeri, Wienin pormestari ja kaksi kansanedustajaa.

HOSI Wienin pääsihteeri kertoo, että huolena ovat itäisen Euroopan ja etelän osanottajat. Heillä ei ole varaa matkusteluun, ja nyt yritetään löytää varoja heidän oleskeluunsa ja majoitukseen.

(HOSI Wien, tänään)
  • 2 / 10
  • vaeltaja2006
  • 25.8.2008 18:19
Wienissä järjestetään lähivuosina muutakin maailmanlaajuista. Vuonna 2010 siellä järjestetään seuraava eli 18. AIDS-konferenssi. Kokoukseen odotetaan noin 25 000 osanottajaa.
  • 3 / 10
  • vaeltaja2006
  • 24.10.2008 2:53
Ensi viikon torstaina alkaa Wienissä ILGA Europen 12. vuosikokous. Samalla juhlitaan kansainvälisen ILGAn 30-vuotista taivalta.

ILGA Europen kokouksessa eurooppalaisille hlbti-aktivisteille tajoutuu mahdollisuus tavata ja yhdessä tarkastella sitä, missä ollaan ja mihin suuntaan toimintaa tulisi kehittää. Samalla vuosikokouksessa valitaan järjestölle johto seuraavaksi vuodeksi.

Vierailevien luennoitsijoiden lista on näyttävä:
Madeleine Rees, YK:n ihmisoikeustoimistosta
Thomas Hammarberg, Euroopanneuvoston ihmisoikeuskomissaari
Morten Kjærum, EU:n perusoikeusagentuurin johtaja,
Belinda Pyke, johtaja EU-komission tasa-arvon ja yhtäläisten mahdollisuuskein projektista
Jack Donnelly, Denverin yliopsiton professori, paljon kehutun kirjan ” Universal Human Rights in Theory and Practice” tekijä.

Näiden luennoitsijoiden alustusten pohjalta konferenssissa yritetään luoda näkemys siitä, miten ihmisoikeudet kehittyvät seuraavien 10 vuoden kuluessa ja millaisia strategioita tarvitaan. Mottona on: Ajattele globaalisti - toimi paikallisesti.

*****

Sopivasti juuri ennen konferenssia on ilmestynyt ILGA Europen ”Destination-Equality” -lehden uusin numero, joka keskittyy EU-komission ajamaan syrjinnän vastaiseen direktiiviin. Lehti on luettavissa englanniksi netissä
http://www.ilga-europe.org/europe/publications/magazine_destination_equality/2008
  • 4 / 10
  • vaeltaja2006
  • 30.10.2008 7:41
ILGA Europen kokous Wienissä alkaa


Keskiviikkoaamusta alkaen Wien on ollut kansainvälisen homo- ja lesboliikkeen pääkaupunkina. Jo neljättä kertaa Wien toimii ILGAn kokouksen isäntänä. Itävaltalaisen homo- ja lesbojärjestö HOSI Wienin pääsihteeri Kurt Krickler sanoo, että tämä kokous on tärkeä myös Itävallalle, koska maailmalla on mielikuva hyvin konservatiivisesta Itävallasta. Rekisteröidyn parisuhteen tulo Itävallan lainsäädäntöön on kestänyt ja kestänyt eikä valmista tule. On tärkeää, että tällainen kansainvälinen kokous antaa uutta voimaa ajaa tätä parisuhdeasiaa.

Oikeusministeri Maria Berger avaa ILGA Europen kokouksen aamulla. Edustajia on paikalla 45 maasta.

(ggg.at)
  • 5 / 10
  • vaeltaja2006
  • 31.10.2008 8:55
Homokokouksen isänmaallinen missio


Itävaltalainen lehti Die Standart otsikoi ILGAn kokousuutisen näin: ”Homopäivillä isänmaallinen missio”. Lehti lainaa homojärjestö HOSI Wienin puheenjohtaja Kurt Krickleriä, joka muistutti, että Itävallalla on huono, konservatiivinen maine. Homo/lesbokokous Wienissä puhdistaa Itävallan mainetta.

ILGA Europen kokous alkoi eilen. Yksi keskeinen asia on EU:n syrjintädirektiivi. Homo/lesbojärjestöt vaativat, että direktiiviin on sisällytettävä homot ja lesbot. Keväällä tuli tietoja, joiden mukaan vain vammaiset saisivat EUssa laajan syrjintäsuojan. ILGA-Europe käynnisti lobbaustyön ja uusin EU-ehdotus sisältää myös seksuaaliset vähemmistöt. ILGA Europen puheenjohtaja Deborah Lambillotte korosti, että EU:hun on saatava uudet suuntaviivat syrjintäasioihin. Syrjintäsuojan on ulotuttava myös muualle kuin työmarkkinoille.
Missä vaiheessa tämän sivuston homokrittiset kirjoittajat parahtavat: "Miksi ILGA Europen vuosikokouksessa vatvotaan homoasioita??? Voisi puhua oikeistakin asioista!" ;-)
  • 7 / 10
  • Krister
  • 31.10.2008 18:52
Terveisiä Wienistä.

Täällä aurinko paistaa, lämpötila päivällä 18 astetta, noin 160 hlbti aktivistia ympäri Eurooppaa.

Itse olen ollut mukana työpajoissa: miten ajaa hlbti väen oikeuksia ihmisoikeustuomioistuimissa, miten hyödyntää YK:lle meneviä ihmisoikeusraportteja, miten ajaa maailmalta tulevien homo- ja lesbopakolaisten asiaa, miten toimia perhe/parisuhdeoikeuksien hyväksi. Muita teemoja ovat olleet mm. eläkeoikeudet, HIV/AIDS tilanne. Vielä odettavissa keskusteluja nuorten asemasta, viharikoksista, transihmisten ongelmista, uskonnoista ja syrjinnästä hlbti väen omassa piirissä.

Kantavana ajatuksena on ollut kuulla asiantuntijoiden käsityksiä ja toisaalta jakaa kokemuksia: miten kukin voisi niitä soveltaa omassa maassaan. Kertomuksia miten Espanjan homot ja lesbot saivat selkävoiton katolisesta kirkosta, miten Moldovassa voi toimia, vaikka poliisi katsoo sivusta kun homoja hakataan, miten ajetaan lesboäidin adoptio-oikeuksia Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, miten 18 vuotias poika karkotetaan takaisin Iraniin, vaikka hänet ja hänen poikaystäävänsä on siellä aikaisemmin jo hakattu ja pidätetty ja sanotaan: "ei tule vaikeuksia jos käyttäytyy dirkreetisti.

Oma tunnelma on, että Suomi on aika leppoisa paikka elää, mutta että ihmisistä löytyy joskus uskomatonta sitkeyttä ja rohkeutta.
  • 8 / 10
  • vaeltaja2006
  • 2.11.2008 5:48
Myös Setan puheenjohtaja lähettää terveisensä Wienistä. Ne on luettavissa hänen blogistaan:
http://setanpj.wordpress.com/

Setan puheenjohtajan mielestä erityisen antoissa on ruohonjuuritason aktivistien ja korkeantason vaikuttajien vuoropuhelu. ILGA Eurooppa on palkinnut Ruotisn vähemmistövaltuutetun Hans Ytterbergin uraauurtavasta työstä. Milloin Suomeen saadaan vähemmistövaltuutettu, jonka toimialaan kuuluisivat myös hlbti-asiat?
  • 9 / 10
  • vaeltaja2006
  • 2.11.2008 17:00
ILGA-Euroopan kokous: Saksalle sapiskaa, Ranskalle kiitosta



ILGA-Euroopan kokous on päättynyt Wienissä. Loppukommunikeoissa annetaan kiitosta Ranskan presidentille, joka on ansiokkaasti puolustanut laajaa syrjintäsuojaa EU-komission syrjintädirektiivissä. Sen sijaan Ranskan senaatti on suhtautunut laajaan syrjintäsuojaan kielteisesti.

Saksa saa kovasti moitteita. HLBTI-väki mpäri maailmaa päivittäin kokee erilaista syrjintää, ja tarvittaisiin suojelutoimenpiteitä syrjintää vastaan. Monissa maissa syrjintä on jopa "sosiaalisesti hyväksyttyä". Saksa on toiminut EU:ssa laajaa syrjintäsuojaa vastaan. Saksaa muistutetaan, että kaikki syrjintä on yhtä tuomittavaa, kohdistuupa se mihin ihmisryhmään tahansa. Saksa on yrittänyt menneen kevään aikana rajoittaa laajan syrjintäsuojan koskemaan vain joitakin ryhmiä kuten vammaisia. HLBTI-väki saisi Saksan vaatimusten mukaan vähemmän syrjintäsuojaa.
  • 10 / 10
  • vaeltaja2006
  • 3.11.2008 16:30
Eilen, 2. marraskuuta Wienissä päättyi ILGA Euroopan 12. vuosikokous. Mukana oli 230 osanottajaa 40 maasta. Konferenssin aikana keskusteltiin HLBTI-ihmisten ihmisoikeuksista ja yritettiin luoda kuvaa siitä, miten tilanne kehittyy ensi vuosikymmenellä ja millaisia strategioita tarvitaan.

Vuoden 2010 kokous päätettiin pitää Haagissa Hollannissa. Vuoden 2009 kokous on Maltalla.

Kokouksen isäntänä toimi HOSI Wien ja suojelijana Itävallan presidentti. Itävallan oikeusministeri puhui konferenssin avajaisissa. Wienin pormestari piti konferenssivieraille vastaanoton kaupungintalossa. Pormestari on muuten hyvä kaveri Moskovan homovihamieliselle pormestarille Juri Luzkoville.

*****

Nyt alkaa maailmanlaajuisen ILGAn konferenssi Wienissä. ILGA perustettiin vuonna 1978, tasan 30 vuotta sitten. Alun perin tämän kokouksen piti olla Kanadassa Quebecissä, mutta aktivistit eivät pystyneet keräämään riittävästi avustuksia tilaisuuden järjestelyihin, ja Wien otti tilaisuuden hoitaakseen pikavauhdilla.