Tutkimus: hiv ja miesten välinen seksi

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Teppo Heikkinen
  • 2

Uusi julkaisu: Miesten välinen seksi ja hiv Suomessa
Aids-tukikeskus ja sen Miesten kesken turvallisesti –työ ovat julkaisseet tutkimuksen miesten välisistä suhteista ja keinoista suhtautua hiv-riskeihin. Professori Kari Huotarin ja tutkija Jukka Lehtosen kirjoittaman tutkimusraportin nimi on ”Rakkauden rajoilla”. Siinä ideoidaan, miten turvaseksivalistusta voi kehittää miesten moninaisuuden huomioivaksi. Tutkimus pohjautui 750 miesvastaajan kyselyyn ja 64 miehen haastatteluun. Tutkimusraportin aiheina ovat miesten välisestä seksistä kokemuksia hankkineiden moninaisuus, parisuhteet ja niiden vaikutus seksitekniikoihin, miesten keinot välttää hiv-tartuntoja, hiv-pelot ja hiv-tartunnan saaneiden syrjintä sekä monet muut teemat, joiden ymmärtäminen auttaa käsittämään miesten välistä seksiä. Tutkimuksen mukaan miehet ottavat riskejä seksisuhteissaan, vaikka monilla heistä on strategioita suojautua hiv-tartunnalta. Joihinkin miesten käyttämiin strategioihin liittyy ongelmia. Varsinkin nuorilla ja iäkkäillä miehillä suojautumiseen liittyy pulmia. Tutkimusaineiston kokoamisen jälkeen tilanne on muuttunut osittain. Nykyisin Internet on keskeisemmässä asemassa miessuhteiden etsimisessä kuin ennen. Hiv-tartunnan saaneiden hoitomuodot ovat kehittyneet ja esimerkiksi Aids-tukikeskuksessa saa hiv-testin pikatestinä 15 minuutissa, mikä ei aiemmin ollut mahdollista. Tutkimustuloksia on julkaistu tieteellisten artikkelien yhteydessä, mutta tässä julkaisussa päätulokset on kootusti esitettynä. Tuloksia on hyödynnetty Aids-tukikeskuksen turvaseksimateriaalin tuottamisessa 2000-luvulla. Julkaisu on suunnattu paitsi miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, myös kaikille, joiden tehtäviin kuuluu seksuaalikasvatus- ja neuvonta. Siitä on hyötyä myös laajemmin sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijöille. Raportti on ladattavissa pdf-muodossa Miesten kesken turvallisesti työn nettisivuilta (www.miestenkesken.fi) sekä Aids-tukikeskuksen materiaalit –sivuilta (www.aidstukikeskus.fi).

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

" Hetken huuma ja humalatila". Olisiko aihetta tutkia lähempään tätä osiota?

Yllättävää oli suuri luottamus kumppaniin parisuhteessa. Tämä kertoo sen, että arvostetaan luottamusta ja rehellisyyttä. Se on yksi arvo, jonka ajatellaan toimivan parisuhteessa, vaikka lehdet ja internetsivustot "mainostavat" jatkuvasti salarakkautta ja pettämistä ja niiden " luvallisuutta" heterosuhteissa. Homosuhteissa voisi olettaa, että odotetaan lojaaliutta ( uskollisuus ) kaverilta, kun ollaan kimpassa.

Minä olin nuorempana todella ennakkoluuloton hiv-positiivisen miehen suhteen, kun menin hänen kanssaan sänkyyn. En pelännyt yhtään. En pitänyt sitä ongelmana, koska tykkäsin hänestä ja luotin häneen: jos kertoo, että on positiivinen, niin kyllä kundiin voi luottaa. Hän olikin luottamuksen arvoinen. Se oli yhden yön juttu mutta ei seurustelukaan olisi ollut mahdoton.