Ruotsissa paljon uusia HIV-tartuntoja

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 3

Ruotsin homojärjestö RFSL julkisti eilen tietoja, joiden mukaan HIV on levinnyt Ruotsissa räjähdysmäisesti. Erityisen paljon uusia tartuntoja on Skånessa (83%:n lisäys). Tukholmassa lisäys on 32%. Göteborgissa uusia tartuntoja on paljastunut vieläkin vähemmän. Suuret alueelliset erot johtunevat alueellisista olosuhteista. Malmö on lähellä Kööpenhaminaa ja sieltä on helppo päästä myös Saksaan. RFSL samalla muistuttaa, että varat ennaltaehkäisytyöhön eivät ole lisääntyneet, vaikka tartuntojen määrä lisääntyy.

Infektiolääkäri sanoi Ruotsin radion lähetyksessä, että nuorten keskuudessa on lisääntynyt seksi ilman kondomia. Ja nyt on alkanyut runsaasti tulla muitakin seksitauteja. Riskiryhmien pitäisi olla valppaana (miesten välistä seksiä ja huumeruiskuja käyttävät).

Sosiaalihallitus rauhoittelee. Luvut on saatu puhelintiedusteluina eri paikkakuntien HIV-vastaanotoille. Niistä ei ole poistettu mahdollisia kaksinkertaisia rekisteröintejä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lopulliset ja viralliset tiedot tartuntamääristä tulevat helmikuun aikana.

(QX)

3 kommenttia

vaeltaja2006:n luvut koskevat ainoastaan homo- ja bimiehiä.
Ruotsissa pelätään nyt saavutettavan kriittisen pisteen, jossa tartunnat muuttuvat laajoiksi. Samaanaikaan on Ruotsissa klamydian, gonorrhean ja syfiliksen tartunnat lisääntyneet. Sama kehitys on havaittu Tanskassa ja Norjassa. Tyypillistä on, että ensin nousevat klamydiatartuntojen määrät ja sitten hi-viruksen tartuntamäärät.
tietääkö kukaan, ovatko samat tartunnat lisääntyneet myös suomessa?