Ruotsissa eniten HIV-tuomioita

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 7

Äskettäin päättyneen AIDS-konferenssin yhteydessä Meksikossa oli kansalaisjärjestöjen protesti Ruotsia vastaan. Protestoijana oli mm. Act up -järjestö Pariisista. Ruotsi on maa, jossa on eniten tuomioita HIVin levittämisestä. Se on vastoin UNAIDSin periaatteita ja toimii huonosti kansanterveyden edistämiseksi. Act up näkee hyvin syrjivänä sen, että jo ennestään marginalisoitu ryhmä joutuu edelleen olemaan kriminalisoitu. On traagista, että yhä useammissa maissa käytetään rikoslakeja HIV-positiivisia vastaan, kuten AIDS-konferenssissa kerrottiin.

(UNAIDS on YK:n aids-organisaatio)

(Lähde: XQ)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*****

Suomessa HIV-positiivinen mies sai toissa päivänä pitkän vankeusrangaistuksen Rovaniemellä HIVin levittämisestä. Puhuttiinko mitään partnerien omasta vastuusta.

7 kommenttia

Tässä ensimmäinen mieleen tuleva asia on kyllä, että miksi tappavan sairauden tahallinen tartuttaminen ei olisi rangaistava teko ihan riippumatta siitä sairastaako tartuttaja sitä vai ei. Toisaalta taas tuomioita annettaessa varmasti kyllä pohditaan sitä, onko teko tehty ihan täydessä ymmärryksessä (ja tietysti tahallisuuskin pitäisi miettiä).

Esimerkiksi tämän viimeisimmän tuomitun kohdalla pohdituttaa, että voiko 16-vuotiaana (mahdollisesti ensimmäisten seksikokemustensa seurauksena) HIVin saanut henkilö säilyä tervepäisenä tai että kertooko HIVin tartuttaminen tahallisesti eteenpäin ainakin siitä, että on vaan katkeroitunut maailmalle ja tekee omaa kouluammuskeluaan sitten tätä kautta.

Nietschen (johonkin sinne tuli kai zetakin...) filosofiaakin joskus arveltiin lähinnä ensimmäisestä (maksullisesta) seksikokemuksesta hankitun kivuliaan (ja tuolloin kuolemaan johtavan ja hoidottoman) kupan (...ko se nyt oli) innoittamaksi. =)

Ja tietysti se partnerien oma vastuu on myös tärkeä kysymys, mutta toisaalta eivätköhän tässä tapauksessa uhritkin kärsi jo oman rangaistuksen typeryydestään.
Hieman kiinnostaa se. että näitä oikeudenkäyntejä ei ole ollut homosuhteiden puolella kuin se yksi ja ensimmäinen. Onko näytön saaminen vaikeampaa, eikö poliisi lähde jäljittämään vai pitävätkö miessuhteita harrastavat tautia asiaan kuuluvana riskinä.