Naama paljastaa seksuaalisen suuntautumisen?

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 4

Helsingin Sanomat kertoo verkkosivuillaan (28.1.2008 klo 15.06) tutkimuksesta, jonka antamien tulosten mukaan ihminen usein tunnistaa toisen ihmisen kasvoista tämän seksuaalisen suuntautumisen.

Koehenkilöinä olleille naisille ja miehille näytettiin 90 valokuvaa hetero- ja homoseksuaalisten miesten kasvoista, joista yli 70 prosentin kohdalla arvio osui oikeaan. Testissä huomattiin kuitenkin että yli puolet koehenkilöistä tulkitsi tietyt kuvat väärin. Toinen huomio oli, että päättely tehdään sekunnin kymmenyksen aikana, sillä pidempään tapahtunut kuvan näyttäminen ei parantanut osumatarkkuutta. Lyhyemmällä tarkastelulla tulokset huononivat.

Tuloksesta kertoivat Science-lehden verkkosivuilla psykologit Nalini Ambady ja Nicholas Rule Massachusettsilaisen Tuftsin yliopistosta. Tutkimus ilmestyy seuraavassa Journal of Experimental Social Psychology –julkaisussa.

4 kommenttia

Olisi hauska tietää millä perustein esimerkkikuvat ja niissä esiintyvät henkilöt on valittu. Kuten toisessa aihetta sivuavassa keskustelussa todettiin: "homon näköisen" ihmisen tunnistaa helposti homoksi lähes kuka tahansa.
90 kuvaa oli valittu opiskelijamiesten kontaktipalstalle jättämistä kuvista, homoja 45 ja heteroja 45. Mielenkiintoista olisi myös tietää, miksi kuvat esittivät vain miehiä. Kuitenkin tutkimuksen kerrotaan mittaavan ihmisten kykyä arvata HENKILÖIDEN kasvoista näiden seksuaalinen suuntautuminen.

Jos kuvat olisi valittu esimerkiksi Irakissa sotivien homojen ja heteroiden armeijakuvista, olisivat arvaukset ehkä osuneet heikommin ;)