Turkissa estetty pääsy YouTubeen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4

Kun hakee nimeä Atatürk, löytyy YouTubesta 43 000 videota. Useimmat ovat nationalistisia, mutta joissakin kysytään: Oliko Atatürk homo. Näiden vuoksi turkkilainen oikeus päätti viime vuonna, että pääsy YouTubeen estetään. Tämänhetkinen kielto alkoi jo toukokuussa. YouTubeen pyrkivä saa ilmoituksen: Pääsy tälle sivulle on estetty oikeuden päätöksellä. Myös monet Googlen ryhmät on suljettu. Suljettuja sivuja on yli 800. Useimmissa niistä on Atatürkiä loukkaavaa materiaalia. Muita samalla innolla sensuroivia maita ovat esim. Saudi-Arabia, Kiina ja Syyria.

Turkkilaisen oikeuden päätöksen mukaan jokaisessa maakunnassa paikallisella tuomarilla on oikeus sulkea sivuja. Kansan keskuudessa on kuitenkin vastarintaa. Viime viikolla 400 suosittua nettisivustoa sulki itse itsensä tilapäisesti vastalauseeksi. YouTubeen on päätynyt viime vuosina yhä enemmän Atatürkin vastaista materiaalia, ja YouTube on itsekin yrittänyt sitä karsia, jotta Turkki voisi luopua kielloista. Käyttäjät kuitenkin ovat löäytäneet uusia keinoja kiertää kiellot. He esim. kirjautuvat YouTubeen kieroteitä ktunnel.com tai vtunnel.com -sivujen kautta. Niinpä YouTube onkin 17. suosituimpien sivustojen listalla Turkissa.

http://www.ksta.de/html/artikel/1218660418577.shtml

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

4 kommenttia

Atatürk-vainaa on Turkissa lähes pyhimyksen asemassa, ja kyllähän hän paljon hyviä asioita saavuttikin. Ikävä vain, että Atatürkin jätettyä hommat nuoremmille sukupolville, edistymistahti esim. tasa-arvo- ja ihmisoikeusasioissa on sittemmin hiipunut. Keskitytään mielestäni vähän liikaa ylistämään menneitä saavutuksia sen sijaan, että mietittäisiin mitä vielä voitaisiin tehdä.

Mielestäni tuon tyyppiset kiellot ovat jo alun alkaenkin epäonnistumaan tuomittuja. Nykyisellä satelliittiyhteyksien aikakaudella ei voida rajata Internet-yhteyksiä tietyllä maantieteellisellä alueella kovinkaan aukottomasti. Onneksi vaeltajan mainitsemia "kieroteitä" löytyy :)

Jos Turkki haluaa olla eurooppalainen valtio, kuten maan EU-pyrkimykset osoittavat, tulisi sananvapauden nousta suurempaan arvoon. On kansalaisten aliarviointia kuvitella, että he eivät itse kykenisi suodattamaan pois sitä informaatiota jota kukin ei itselleen halua.
Turkilla on Atatürk ja meillä Mannerheim! Olenkin jo odotellut, milloin tämä verkkosivusto julistetaan pannaan, kun uskallamme keskustella siitä, josko Mannerheim olisikin tykännyt miehistä eroottisessa mielessä. :-)