Setan perustamisesta 50 vuotta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Seta (alkuaan Seksuaalinen tasavertaisuus Seta) perustettiin 29. toukokuuta 1974. 

Perustava kokous järjestettiin Helsingissä yksityisasunnossa Bulevardi 15:n pihatalossa. Paikalla oli 14 ihmistä. Varsinainen toiminta lähti tuolloin nopeasti käyntiin.

Järjestön juhlavuotta vietetään koko vuoden ajan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Yhdistyksen tavoitteena oli yhdenvertaisuuden toteutuminen seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta kaikilla yhteiskunnan tasoilla, kuten mahdollisuus parisuhteiden virallistamiseen ja mahdollisuus vanhemmuuteen. Perustehtäväksi katsottiin homojen yhteiskunnallisen aseman parantamisen lisäksi asiallisen tiedon antaminen ja kouluttaminen. Toiminta ja tavoitteet laajentuivat myöhemmin kattamaan sukupuolivähemmistöt ja tiedon lisäämisen sukupuolen moninaisuudesta, todetaan asiaa koskevassa Setan uutisessa.

Nykyään järjestöllä on yli 40 jäsenjärjestöä eri puolilla maata. Näissä on tuhansia jäseniä ja satoja aktiiveja. Seta on jäsenenä kansainvälisissä hlbti-järjestöissä ILGA, IGLYO ja Transgender Europe. Sillä on myös edustus esimerkiksi kansainvälisten ihmisoikeusasioiden neuvottelukunnassa (IONK), Tasa-arvoasiain neuvottelukunnassa (TANE) ja urheilun eettisten asioiden neuvottelukunnassa.

1 kommenttia

Huomioitavaa on, että SETA otti vastuuta AIDS epidemiasta perustamalla tukikeskuksia taloudellisella riskillä. Tämä on kokonaan ja tahallisesti sivuutettu ja unohdettu valtamediassa. Minusta todella arvokas teko. Niitä kaikkia, jotka olivat siinä väsymättä mukana tulisi myös muistaa.