Georgiassa pride-tapahtuma peruttiin väkivaltaisten vastamielenosoittajien hyökkäyksen vuoksi

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
Sadat pride-vastaiset mielenosoittajat hyökkäsivät Tbilis pride -tapahtumaa vastaan lauantaina (kuva: Zurab Tsertsvadze / AP / Lehtikuva)

Georgian pääkaupungissa Tbilisissä pridea vastustavat mielenosoittajat hyökkäsivät lauantaina pride-viikkon huipennukseksi suunnitellun ulkoilmatilaisuuden tapahtumapaikalle. 

Hyökkääjät polttivat sateenkaarilippuja ja hajottivat esiintymislavan. Priden järjestäjät saatiin evakuoitua poliisin paikalle tuomiin busseihin. Sitä ennen hyökkääjät olivat ajaneet priden järjestäjiä takaa heitellen kiviä ja esittäen tappouhkauksia. Hyökkääjät myös särkivät ikkunoita.  

Tbilisi pride -tapahtuman järjestäjät ovat syyttäneet maan hallintoa tapahtuneesta, ja nämä uskovat hyökkäyksen olleen ennalta suunniteltu yhteistyössä sisäministeriön kanssa. Sisäministeriön mukaan priden vastustajat onnistuivat kiertämään poliisieristyksen ja pääsemään tapahtumapaikalle. Hyökkääjiä on uutistietojen mukaan otettu kiinni.

Georgiassa vaikutusvaltainen ortodoksikirkko on ilmaissut voimakkaan kielteistä suhtautumistaan hlbti-vähemmistöjä kohtaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Viime vuosina Georgiassa on yritetty järjestää pride-tapahtumia ja muita hlbti-tapahtumia, mutta niitä kohtaan on tehty väkivaltaisia hyökkäyksiä. Myös hlbti-toimijoiden tiloihin on tunkeuduttu. 

Georgiassa samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet dekriminalisoitiin vuonna 2000. Sen jälkeen maahan on säädetty syrjintäsuoja, mutta toisaalta vuonna 2018 perustuslakiin tehtiin määritys avioliitosta vain miehen ja naisen välisenä. Transsukupuoliset ovat vuodesta 2008 lähtien voineet vahvistaa juridisen sukupuolensa, mutta vahvistamisen edellytyksenä on steriliteetti ja sen lisäksi myös kirurgiset toimenpiteet.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!