Nobel-palkinnot tasa-arvoistuivat hieman 2022

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • jnsto
  • 3

Nobel-palkintojen saajajoukko tasa-arvoistui vuoden 2022 päätöksissä. Ensimmäisen kerran palkintoja myönnettiin avoimesti homo- tai bi-seksuaalisille tutkijoille.  

Lääketieteen Nobelin 2022 saanut ruotsalainen Svante Pääbo on aikanaan ilmoittautunut biseksuaaliseksi ja  kemian palkinnon saanut amerikkalainen Carolyn Bertozzi homoseksuaaliksi. 


Pääbo kertoi biseksuaalisuudestaan vuoden 2014 kirjassaan Neadenthaler Man. Carolyn Bertozzi monissa yhteyksissä puolustanut sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia  ja ottanut myös esille naisvihamiehilisiä rakenteita tiedemaailmassa. 

Pääbo on kertonut heränneensä todellisuuteensa ollessaan tutkijana Berkeleyssä. Hän oli aiemmin katsonut olevansa homo, mutta tavatessaan geenitutkijakollegansa Linda Vigilantin olikin ihastunut hänen poikamaisiuutensa. He sittemmin avioituivat.

Bertozzi totesi tänä vuonna Stanford Magazinelle, että tuntee velvollisuudekseen olla roolimallina lesbotieteentekijöille. Bertozzilla on kolme poikaa vaimonsa kanssa. Esikoinen syntyi juuri ennen kuin Kaliforniassa saivat vaaleissa hyväksynnän samasukupuoliset avioliitot. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Nobel-palkintojen hienoisesta profiilinmuutoksesta kirjoittanut saksaalaisen Tagesspiegelin toimittaja Tilmann Warnecke huomautti jutussaan, että  vielä ei yksikään värillinen luonnontieteilijä ole saanut Nobel-palkintoja, ja naisia on tähän asti 900 vastaanottajan joukossa ollut kuutisenkymmentä. Warnecke on lehdessä tiedetoimittajana ja vastaa lisäksi tasa-arvo-osastosta Queerspiegel.

3 kommenttia

Mitä jos näitä palkintoja jaettaisiin jatkossakin saavutusten perusteella..
Tästä kerrasta lähtien toivottavasti niin tehdään jatkossakin.