Ukrainan presidentti: samaa sukupuolta oleville rekisteröity parisuhde

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on julkaissut kirjallisen vastauksen kansalaisaloitteeseen, joka vaatii samaa sukupuolta olevien avioliiton laillistamista

Asiasta uutisoi CNN.

Ukrainan presidentin mukaan avioliiton avaaminen samaa sukupuolta oleville on sodan keskellä mahdotonta, ja hän esittää vaihtoehdoksi rekisteröityä parisuhdetta.

Avioliitto on maan perustuslaissa rajattu vain miehen ja naisen väliseksi, ja perustuslakiin kajoaminen on hänen mukaansa mahdotonta sodan keskellä. Zelenskyi kirjoittaa, että hallitus on sen sijaan etsinyt ratkaisua laillistaa rekisteröidyt parisuhteet, joilla taattaisiin ihmisoikeudet ja vapaudet.

Kansalaisaloite avioliittoasiasta keräsi heinäkuussa tarvittavan määrän allekirjoituksia, eli yli 25 000 nimeä. Aloite sai kaikkiaan runsaat 28 000 allekirjoitusta. Tällöin presidentin on vastattava aloitteeseen ja kerrottava, miten aloitteen kanssa menetellään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kansalaisaloitteessa todetaan vallitsevaan nykytilanteeseen viitaten, että jokainen päivä saattaa olla viimeinen. Sodassa kuolleen samaa sukupuolta olevalla puolisolla ei ole minkäänlaista virallista suhdetta kumppaniinsa, eikä tämä esimerkiksi ole oikeutettu hakemaan kuolleen ruumista ruumishuoneelta ja järjestää hautajaisia. Myöskään mahdollisuuksia korvauksen saamiseen ei ole. Venäjän aloitettua sodan Ukrainaa vastaan, on nostettu esiin, että maan puolustamiseen osallistuvat yhtäläisesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvatkin.

Zelenskyi kirjoitti, että nykymaailmassa demokraattisen yhteiskunnan tasoa arvioidaan esimerkiksi sillä, miten valtio pyrkii varmistamaan kaikille kansalaisille yhtäläiset oikeudet. Zelenskyi myös kiitti kirjoituksessaan allekirjoittaneita aktiivisesta kansalaistoiminnasta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!