Venäläinen tennispelaaja avautui Venäjän asenneilmapiiristä seksuaalivähemmistöjä kohtaan

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 2
Daria Kasatkina French Open -tennisturnauksessa Pariisissa heinäkuussa (kuva: Michel Euler / AP / Lehtikuva)

Venäläinen tennispelaaja Daria Kasatkina kertoi olevansa yhdessä taitoluistelija Natalia Zabijakon kanssa. Kasatkina kritisoi haastattelussa seksuaalivähemmistöihin kohdistuvia asenteita.

Aiheesta uutisoi brittiläinen The Guardian.

Vuonna 2021 Kasatkinan eräiden haastattelukommenttien tulkittiin viittaavan hänen biseksuaalisuuteensa. Maanantaisessa videohaastattelussa hän tarkensi asiaa ja totesi olevansa yhdessä Natalia Zabijakon kanssa. Pari julkaisi yhteiskuvan sosiaalisessa mediassa. Hän totesi huomanneensa elämisen kaapissa mahdottomaksi.

Daria Kasatkina kertoi suhteestaan Instagramissa.

Haastattelussa Kasatkina kritisoi kovin sanoin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kannalta kielteistä asenneilmapiiriä Venäjällä sekä Venäjällä voimassa olevia hlbti-vähemmistöihin kohdistuvia rajoituksia. 

Kasatkina kritisoi venäläistä asenneilmapiiriä toteamalla monien asioiden olevan tabuja. Hän myös hämmästeli Venäjällä yleistä ajatusta siitä, että homoksi voisi tulla.

- On neurettavaa ajatella, että joku haluaisi olla homo tai että "tulisi homoksi". Mikään ei ole helpompaa kuin olla hetero.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Jos oikeasti voisi valita, ei kukaan olisi homo. Miksi tehdä elämästään vaikeampaa, etenkin Venäjällä. Mitä järkeä siinä olisi?

Kasatkina kertoi saaneensa innoituksen julkisuuteen tulemisesta venäläiseltä jalkapalloilijalta Nadja Karpovalta.

Kasatkina kertoi myös lopettavansa Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan jos voisi. Hän ilmaisi solidaarisuutensa ukrainalaisille. Kasatkina pitää mahdollisena, ettei vuodatuksensa jälkeen voi enää palata kotiinsa Venäjälle.

Daria Kasatkina, 25, on tenniksen yksinpelissä Venäjän kärkinimi. Myös kansainvälisesti hän on lajin huipulla. Zabijako puolestaan voitti olympialaisissa Pyeongchanigissa vuonna 2018 hopeamitalin taitoluistelun joukkuekilpailussa.

Venäjä ajaa hlbti-vähemmistöjä yhä ahtaammalle

Samaa sukupuolta olevien väliset suhteet eikä seksin harrastaminenkaan ole Tšetšeniaa lukuunottamatta laitonta, mutta toisaalta yhteiskunta lainsäädännön ja käytäntöjen kautta tuo selvästi ilmi, että suojatun perhe-elämän piiriin kuuluvat vain heterosuhteet.

Venäjän lainsäädäntö käytännössä estää hlbti-vähemmistöihin liittyvän asiallisen tiedon välittämisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, etenkin alaikäislle. Nuorille suunnattu seksuaalisuuskasvatus keskittyy ns. perinteisiin heterosuhteisiin. Vuonna 2013 hyväksytty ns. homopropagandalaki kieltää "ei-perinteisten seksuaalisten suhteiden propagandan alaikäisten keskuudessa". Käytännössä laki estää asiallisen tiedon välittämistä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Sitä on käytetty myös mielenilmaisujen kieltämiseen. Vireillä on lakimuutos, jonka myötä hlbti-vähemmistöjä ei saisi esittää myönteisessä valossa edes aikuisille.

2 kommenttia

Käy sääliksi, kun elämä ja ura tuhotaan eivätkä voi paeta minnekään. Kovat ovat panokset. Sitten toisaalla oli tämä nykyinen vellihousu Haavisto, joka oli kaapissa suurimman osan, ettei ura katkeaisi.
Urheilijan toiminta tässä tilanteessa on eittämättä merkittävä ja rohkea teko. Sillä voi myös olla jotain merkitystä Putinin kaikkivaltaa nakertavana tekona. Aika näyttää. Vastaavia tietysti olisi hyvä olla enemmän, mutta seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyvät asiat ovat kuitenkin yksityisasioita. Kaapistatuloa ei voi keneltäkään edellyttää.

Josta pääsemmekin poliitikon tekemisiin. Se on hänellekin yksityisasia. On epäoikeudenmukaista edellyttää yksityiselämänsä avaamista. Hyväksyn kyllä yhteiskunnallisen vaikuttajan ”outtaamisen”, jos toiminta on yhdenvertaisuuden edistämistä suoranaisesti vastustavaa.