Yhdysvalloissa edustajainhuone hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliittoja turvaavan lakiesityksen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Yhdysvalloissa on käynnissä lakihanke, jolla kumottaisiin lopullisesti avioliiton liittovaltiotasolla vain miehen ja naisen väliseksi määritellyt DOMA-laki.

Korkein oikeus totesi vuonna 2013 DOMA-lainsäädännön äänin 5-4 osittain perustuslain vastaiseksi. Vuonna 2015 oikeus päätöksen myötä sallittiin samaa sukupuolta olevien avioliitot koko liittovaltiossa. Bill Clintonin vuonna 1996 allekirjoittama DOMA (Defense of the Marriage Act) antoi osavaltioille oikeuden olla tunnustamatta muissa osavaltioissa solmittuja samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisiä avioliittoja.

Korkeimman oikeuden voimasuhteiden muutoksen myötä on herännyt huolta siitä, pyrkiikö oikeus kajoamaan samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuteen liittovaltiotasolla. Keskustelu on kiihtynyt korkeimman oikeuden kumottua yleisen aborttioikeuden liittovaltiossa; päätöksen mukaan päätösvalta on osavaltioilla. Republikaanipuolueen piiristä on kuulunut vaatimuksia avioliittokysymyksen ottamisesta uudelleen käsittelyyn.

Kansan keskuudessa samaa sukupuolta olevien parien oikeus avioliittoon hyväksytään mielipidemittausten mukaan yhä laajemmin.

Respect for Marriage Act

Laki velvoittaisi kaikki Yhdysvaltain osavaltiot tunnustamaan missä tahansa osavaltiossa solmitut avioliitot sen osapuolten sukupuolesta ja etnisestä taustasta riippumatta. 

DOMA-lainsäädännön kumoamiseen tähtäävän Respect for Marriage Act -nimellä tunnetun lakiesityksen juuret ovat vuodessa 2009. Sen laati joukko demokraattipuolueen edustajia. Aloitetta yritettiin edistää säännöllisesti korkeimman oikeuden vuoden 2015 ratkaisuun asti, ja nyt uudelleen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lakiesitys hyväksyttiin tiistaina 19. heinäkuuta edustainhuoneessa äänin 267–157, ja sitä kannatti myös 47 republikaanipuolueen edustajaa. Senaatissa republikaaneilla ja demokraateilla voimasuhteet ovat tasan, ja siellä lakiesityksen taakse tarvittaisiin vähintään kymmenen republikaanisenaattorin tuen, ja sen läpimenoon suhtaudutaan epäilyksellä.

Samaa sukupuolta olevien parien lisäksi laki toisi suojaa myös eri etnisiin taustoihin kuuluvien henkilöiden välisille avioliitoille.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!