Slovenian korkein oikeus: avioliittolainsäädäntö syrjii samaa sukupuolta olevia pareja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Slovenian pääkaupunki Ljubljana

Slovenian korkein oikeus katsoo, että nykyinen avioliittolainsäädäntö on perustuslain vastainen ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia syrjivä. Samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa.

Oikeus ratkaisi asian kesäkuussa äänestämällä, äänin 6-3. Päätös julkaistiin perjantaina 8. heinäkuuta.

Korkein oikeus määräsi parlamentin korjaamaan lainsäädäntöä puolen vuoden kuluessa.

Avioliittolainsäädännön pitkä vääntö

Sloveniassa on ollut vuodesta 2006 voimassa parisuhdelaki, mutta se oli oikeusvaikutuksiltaan huomattavasti avioliitto-instituutiota heikolmpi. Keväällä 2017 otettiin käyttöön uusi samaa sukupuolta olevien parisuhteita koskeva laki, joka toi ulkoista adoptio-oikeutta ja keinohedelmöitystä lukuunottamatta samat oikeudet kuin aviopareilla. Laki oli hyväksytty parlamentissa noin vuotta aiemmin. Vuonna 2022 samaa sukupuolta olevat parit saivat myös adoptio-oikeuden.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sloveniassa joulukuussa 2015 järjestetty kansanäänestys kaatoi parlamentin aiemmin hyväksymän perhelainsäädännön uudistuksen, joka olisi tuonut myös samaa sukupuolta oleville pareille avioliitto-oikeuden. Laki alistettiin kansanäänestykselle uskonnollis-konservatiivisen ns. perhejärjestön keräämän adressin perusteella.

Asenteet samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta kohtaan ovat muuttuneet maassa selvästi viimeisen runsaan vuosikymmenen kuluessa. Mielipidemittausten mukaan enemmistö slovenialaisista tukee yhdenvertaista oikeutta avioliittoon.

1 kommenttia

Slovenian parlamentti hyväksyi tiistaina 4.10. äänin 48-29 lain, joka takaa samaa sukupuolta oleville oikeuden solmia avioliitto ja adoptoida lapsia.