Hepatiitti A -rokote maksutta miehille, joilla on seksiä miesten kanssa

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 17

Miehet, joilla on miesten välistä seksiä, saavat marraskuusta lähtien hepatiitti A -rokotteen maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Rokotteen voi hakea omalta terveysasemalta.

Ilmaista rokotusta perustellaan sillä, että keväästä 2016 alkaen kahdessakymmenessä Euroopan maassa, Suomi mukaan lukien, on todettu hepatiitti A -tartuntaryppäitä. Suurin osa tartunnoista on todettu miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa.

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Sairastunut erittää runsaasti virusta ulosteisiinsa jo ennen sairauden oireita. Virus leviää yleensä ulosteella saastuneen ruuan, juoman tai likaisten käsien kautta. Lisäksi se voi levitä seksikontaktissa, etenkin suu- ja anaaliseksissä.

Hepatiitti A on yleisvaarallinen tartuntatauti, sillä se leviää herkästi myös laajemmin väestöön. Lisäksi noin neljä viikkoa kestävä itämisaika vaikeuttaa epidemioiden selvittämistä. Kansallisen rokotusohjelman hepatiitti A -rokotuksilla estetäänkin laajojen epidemioiden syntyä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Miestenvälisen seksin tiedetään altistavan hepatiitti A -tartunnalle. Epidemioita on kuvattu 1970-luvulta lähtien eri puolilla maailmaa. Epidemiat ovat vaihdelleet kooltaan kymmenistä aina tuhansiin tapauksiin ja ne ovat kestäneet tyypillisesti muutamia vuosia.

THL: Hepatiitti A -rokote maksutta miehille, joilla on seksiä miesten kanssa

17 kommenttia

Täällä kerrotaan että ilmaisrokote olisi tuosta syystä sekä hepatiitti A- että B-yhdistelmärokotekin, eli se Twinrix-rokote:

https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/hepatiitti-a-ja-b-rokote
(vai onko THL:n tiedotus mokannut tuossa? ainakin unohti mainita asiasta tuossa A-jutussa)

Tuohan Twinrix on tyypillinen rokote, jota on suositeltu moniin maihin matkustaville, etenkin Etelä-Aasiaan, Afrikkaan yms. Hepatiitti B on kohtalaisen yleinen Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Myös nuo molemmat kohtalaisen yleisiä tuossa Itä-Euroopassakin, Pietarista lähtien, sekä myös Baltian maissa.

Hepatiitti A:han voi tarttua ruoan, juoman ja huonon hygienian kauttakin yleisimmin. Hepatiitti B sen sijaan leviää nimenomaan veri- ja seksikontaktien välityksellä.

Noisthan tietoa myös täällä:
https://www.rokote.fi/rokotteilla-ehkaeistaevaet-taudit/mikae-on-hepatiitti/
esiintyvyyskartan kera
https://www.rokote.fi/media/1397/kartta_hepatiitti_a_ja_hepatiitti_b.jpg

Kommenttia muokattu: 10.11.2017 klo 23:03
Yksi hepatiitin leviämistapa, on homoilla melko yleinen peräaukon nuoleminen. Hygienia olisi ensiarvoisen tärkeää tässä touhussa, vaikka on niitäkin jotka himoitsevat nimenomaan hikisen ja jopa ulosteista likaisen aukon nuolemisesta. En tiedä onko terveen mahdollista saada hepatiittitartunta, jos hepatiitin kantaja nuolee terveen peräaukkoa.