HLBT-väen tilanne Espanjassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Espanjalaisen Cogam-hlbt-kansalaisjärjestön puheenjohtaja Myriam Navas kertoo itävaltalaiselle Standard-sanomalehdelle tämän hetken tilanteesta maassaan. Paljon on muuttunut sen jälkeen, kun sosialistihallitus José Luis Rodriguez Zapateron johdolla aloitti muutokset. Homot ovat tulleet näkyvämmiksi. On tunne vapaudesta ja tasa-arvosta lain edessä. HLBT-ihmisiä hyväksytään paremmin ystäväpiirissä, työssä ja kotona, mutta samalla homofobinen väkivalta on voimakkaasti lisääntynyt.

Homoliittolait ovat täsmälleen samanlaiset kuin heteroiden lait. Monissa maissa kuten Ranskassa, Hollannissa ja Belgiassa lait ovat erilaisia HLBT-väelle ja adoptio-oikeus puuttuu. Espanjassa homoja ja lesboja kohdellaan täsmälleen samalla tavalla kuin heteroita. Jos vertaa tilannetta esim. Itävaltaan, niin Itävallassa on lähes yhtä vaikeaa kuin Puolassa.

Espanjassa uusi tasa-arvoinen laki oli kauhistus äärioikeistolaisille puolueille. Vuosikymmeniä oli uskottu, että homoille ei kuulu mitään oikeuksia ja sitten yhtäkkiä suunta muuttui ja laki ja tasa-arvo tuli. Aluksi reagoitiin vihalla ja väkivallalla. Mm. painostettiin yksittäisiä tuomareita, etteivät he saisi vihkiä homopareja. Julkisuudessa on puhuttu Fernando Ferrín Calamita -nimisestä tuomarista, joka Cadizissa antoi vankeutta yläosattomissa uimisesta eikä hyväksynyt lesboparin huoltajuutta. Mutta tämä on yksittäistapaus. Sellaisia on hyvin vähän.

Zapatero sai aikaan lain, jolla 1. heinäkuuta lähtien lapsen syntymästä tai adoptiosta saa 2500 euron palkkion. Se koskee myös homopareja. Viime aikoina on herättänyt polemiikkia uusi kansalaiskasvatuksen oppikirja, jossa sanotaan suoraan, ettei kaksi miestä voi muodostaa perhettä. Kuitenkin on uusi oppiaine, kansalaiskasvatus, jossa yritetään kuvata modernia yhteiskuntaa. Oppikirjassa homoperheitä ei tunneta, mutta kuitenkin niitä on olemassa. Hyvä kansalaiskasvatuksen opetus olisi keino vähentää hlbt-väkeen kohdistuvaa väkivaltaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Äskettäin on perustettu puhelinpalvelu, hotline, johon voi ilmoittaa homofobisesta väkivallasta. Erityisesti homoja vastaan väkivalta on lisääntynyt voimakkaasti. Puhelimen avulla kerätään tietoa tilanteesta. Sen jälkeen voidaan aloittaa infokampanja.

Lähitulevaisuudessa tullaan selvittämään Francon diktatuuriajan rikoksia. Toivottavasti sen selvityksen tuloksena homot saavat korvausta kärsimistään vääryyksistä.
http://derstandard.at/?url=/?id=3124209

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!