Janne Puhakka jääkiekon kulttuurimuutosta edistävällä kampanjavideolla

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 1

Entinen ammattilaisjääkiekkoilija Janne Puhakka, Suomen jääkiekon SM-liiga ja urheiluteemaisia tietokonepelejä tuottava EA Sports ovat tuottaneet moninaisuutta edistävän videoesityksen. Tavoitteena on edesauttaa kulttuurin muutosta jääkiekkopiireissä ja kannustaa nuoria lajin pariin omina itsenään.

Janne Puhakka x EA SPORTS NHL -video esitettiin keskiviikkona Turun TPS:n ja Tampereen Tapparan välisessä neljännessä liigafinaaliottelussa.

Videolla Puhakka kertoo omista ajatuksistaan silloin, kun hän mietti omaa seksuaalista suuntautuneisuuttaan, ja pui niitä syitä, miksi hän ei uskaltanut uransa aikana tulla kaapista julkisesti - ja kärsineensä turhautuneisuudesta, koska ei voinut olla oma itsensä. Pelot liittyivät uran jatkoon, joukkuekaverien suhtautumiseen ja vaikutuksiin perheeseen sekä parisuhteeseen.

Puhakka toivoo, ettei nuorten tarvitsisi kokea vastaavia pelkoja, ja että uusia ihmisiä löytäisi hänen kaapistatulonsa myötä lajin pariin.

Videolla esiintyvät Puhakan lisäksi esimerkiksi Elina Gustafsson, Siim Liivik, Camilo Miettinen, Annina Rajahuhta, Emmi Rakkolainen ja Rami Ruohonen. Gustafsson toteaa, että kun urheilussa pyritään huipulle ja maksimisuorituksiin, pitäisi olla mahdollisimman vähän taakkaa harteilla; itsensä piilottaminen on taakka. Sekä Ruohonen että Liivik kehuvat Puhakkaa esikuvana.

Videolla esiintyvien yllä olevan “EA SPORTS x Janne Puhakka” -pelipaidan on suunnitellut Janne Puhakka. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kampanjavideosta on uutisoinut esimerkiksi tilt.fi.

Jääkiekon SM-liigassa aiemmin pelannut Puhakka kertoi homoudestaan lehtihaastattelussa syksyllä 2019, kun kiekkoura oli jo päättynyt. Oma seksuaalinen suuntautuneisuus oli ollut Puhakan pohdinnan kohteena murrosiästä asti, mutta asia oli taka-alalla. Etenkin kiekkoympyröissä oli työnnettävä osa identiteetistä syrjään. Tuolloin hän kertoi, että kyse on työpaikasta, jossa päätarkoituksena eivät ole omat asiat. Silti häntä oli vaivannut, ettei voinut kertoa olevansa homo.

Helmikuussa julkaistussa Risto Pakarisen kirjoittamassa Ulos kopista -kirjassa (Johnny Kniga) käsitellään Janne Puhakan tarinan kautta miesten jääkiekkoa, jossa homoseksuaalisuudestaan avoimesti kertoneita ei ole, mutta kulttuurin muutoksesta puhutaan.

1 kommenttia

Puhakalle täydetpropsit teostaan. Siinä tarvitaan oikeaa miestä ja sen hän on nyt tehnyt ja upeasti.