Israelin terveysministeriö kielsi ns. eheytyshoidot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Israelin Tel Avivissa järjestetyt pride-tapahtumat ovat alueen suurimpia. Kuva kesäkuun 2014 Tel Avivin pride-kulkueesta. (kuva: Ismo Kyllönen)

Israelin terveysministeriö julkaisi maanantaina kirjelmän, jossa kiellettiin maan lääkintäalan ammattilaisia tarjoamasta ns. eheytyshoitoja. Asiasta tiedotti terveysministeri Nitzan Horowitz.

Asiasta kertoo Jerusalem Post.

Kirjelmässä todetaan ns. eheytyshoitojen aiheuttamat mielenterveydelliset riskit. Kaikkia lääkintäalan ammattilaisia kielletään tarjoamasta tällaisia hoitoja. Määräystä rikkovat voivat menettää lupansa. Ns. eheytystoiminnaksi määritellään  mikä tahansa terapia tai konsultaatio, joka annetaan millä tahansa tavalla ja jonka tavoitteena on muuttaa henkilön sukupuoli- tai seksuaalista identiteettiä.

- Yksilön seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä ei pidä nähdä lääketieteellisenä tai psykologisena ongelmana, joka vaatii hoitoa, todetaan kirjelmässä.

Terveysministeriö on jo aiemmin kehottanut pidättäytymään ns. eheytystoiminnan harjoittamisesta, mutta aiemmin kielto ei ole ollut virallinen. Ns. eheytysterapioita harjoittavia psykologeja on voitu rangaista jo nykyisten säännösten puitteissa. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kansanedustajana Horowitz yritti kesällä 2020 viedä eteenpäin lakiesitystä, joka olisi kieltänyt ns. eheytyshoidot ja olisi rankaissut sitä tarjoavia rikollisina. Lakiesitys kaatui kuitenkin parlamentissa. Myös aiemmat yritykset vastaavanlaisen lainsäädännön luomiseksi ovat epäonnistuneet.

Terveysministeri Nitzan Horowitz on kertonut avoimesti homoseksuaalisuudestaan ja hän asuu elämänkumppaninsa kanssa Tel Avivissa.

Eheytys

Eheytysideologialla tarkoitetaan käsitystä, jonka mukaan homoseksuaalisuus tai transsukupuolisuus nähdään vaillinaisuutena ja rikkinäisyytenä, ja yksilön seksuaalinen suuntautuneisuus tai sukupuolen kokemus olisi tällöin muutettavissa erilaisin harjoituksin tai rukouksin. Nimillä eheytysterapia, muutosterapia tai konversioterapia tunnettujen menetelmien harjoittamista on kritisoitu tieteellisin perustein laajasti.

Suomessa on puhuttu ns. puoskarilain laatimisesta, jolla suitsittaisiin ns. uskomushoitoja. Nykyinen hallitus viittaa hallitusohjelmassa uskomushoitoja koskevaan selvittelyyn.

Suomessa eheytysterapiaa on tarjonnut erityisesti kristillistaustainen Elävät Vedet ry, joka aiemmin tunnettiin nimellä Aslan ry.

Eheytystoiminnan kiellot yleistyvät maailmalla

Euroopassa Albania, Malta, Ranska ja Saksa ovat kieltäneet seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen pyrkivät menetelmät. Lisäksi on paikallisia ja alueellisia kieltoja. Eheytystoiminta on kiellettyä myös monissa Latinalaisen Amerikan maissa, Kanadassa, joissakin Yhdysvaltain osavaltioissa ja eräissä muissakin maissa. Toiminnan kieltämisestä on hankkeita niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa. Kiellot koskevat monissa tapauksissa nimenomaan alaikäisiin kohdistuvaa eheytystoimintaa sekä toiminnan markkinointia. Sosiaalisen median alustoista ainakin Facebook ja Instagram ovat kieltäneet eheytystoiminnan markkinoinnin.

Keskustelu ns. eheytystoiminnan kieltämisestä kiihtyy myös Isossa Britanniassa. Keväällä hallitus ilmoitti aloittavansa selvitykset asian suhteen. Jo kolme vuotta sitten hallitus väläytteli kiellon säätämistä, mutta sen jälkeen eräät uskonnolliset toimijat ovat kritisoineet hanketta ja vedonneet uskonnonvapauteen. Asiantuntijat puolestaan vaativat kaiken eheytystoiminnan kieltämistä. Aiheesta kirjoittaa esimerkiksi Guardian.

Useat psykologiset ja lääketieteelliset organisaatiot, kuten Suomen psykiatriyhdistys, American Psychological Association, American Medical Association, Royal College of Psychiatrists ja American Psychoanalytic Association ovat yksiselitteisesti irtisanoutuneet eheytyshoidoista niiden haitallisuuden vuoksi. Myös Euroopan unionin parlamentti on tuominnut tällaisen toiminnan. Samoin Maailman terveysjärjestön Yhdysvaltojen osasto totesi keväällä 2012, että seksuaalista suuntautumista muuttavat terapiat ovat vailla lääketieteellistä perustaa ja uhkaavat terveyttä. Monet uskonnolliset yhteisötkin ovat tuominneet eheytyshoidot. Esimerkiksi Suomen evankelis-luterilainen kirkko pitää eheytystoimintaa hengellisenä väkivaltana.

Suomessa eheytyshoitojen kielto etenee

Niinsanottujen eheytyshoitojen kieltämiseen tähtäävä kansalaisaloite sai kesällä kerättyä tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta.  Allekirjoitusten keruu alkoi heinäkuun puolivälin jälkeen ja tarvittava määrä allekirjoituksia tuli kokoon runsaassa kuukaudessa. Ehjänä syntynyt -kansalaisaloite eteni loppuvuodesta eduskunnan käsiteltäväksi, ja eduskunnalta odotetaan päätöksiä asiassa kesällä. Syyskuussa selvisi, että suurin osa eduskuntaryhmien puheenjohtajista on valmis kieltämään ns. eheytyshoidot.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!