DocPoint-dokumenttielokuvafestivaali alkaa tammikuun lopussa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään koronarajoitusten vuoksi jälleen verkkofestivaalina 31.1.–6.2.2022. Ohjelmistossa on tälläkin kertaa pari hlbti-teemaa sisältävää elokuvaa. 

Jessica Nettelbladtin ohjaama Prince of Dreams (2021) -dokumenttielokuva seuraa kymmenen vuoden ajan transsukupuolisen Erikin matkaa mieheksi.

Puolalaisen Pawel Losinskin ohjaama elokuva The Balcony Movie (2021) ei ole erityisesti hlbti-kategoriaan kuuuluva, mutta mukana on myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvää sisältöä. Ohjaaja kuvaa ja haastattelee ohikulkevia ihmisiä omalta parvekkeeltaan Varsovassa kahden vuoden ajan. Jokainen keskustelu on erilainen ja kertoo tavasta, jolla yksilöt yrittävät selviytyä usein haastavissa olosuhteissa. Yhdessä näistä piirtyy eräänlainen nyky-Puolan ja laajemmin nykyaikaisen elämäntavan muotokuva. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Retrospektiivi: Pirjo Honkasalo sisältää neljä hänen ohjaamaansa dokumenttia. Melancholian 3 huonetta ei käsittele hlbti-teemaa, vaan se kertoo lasten kokemuksista toisesta Tšetšenian sodasta Venäjällä, Tšetšeniassa ja Ingušiassa. Siinä kertojaäänenä on Honkasalon puoliso Pirkko Saisio. Honkasalon Pyhän ja pahan trilogia puolestaan on kolme dokumenttielokuvaa: Mysterion kertoo Koillis-Virossa sijaitsevan Pühtitsan ortodoksisen nunnaluostarin elämästä, Tanjuska ja 7 perkelettä puolestaan kertoo skitsofreniaa sairastavasta valkovenäläisestä tytöstä, jota hoidetaan luostariympäristössä ja Atman kertoo epämuodostuneen, jaloistaan halvaantuneen Jamana Lalin pyhiinvaellusmatkasta Ganges-virran alkulähteille. 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsitteleviä elokuvia ovat jo vuosia esittäneet DocPoint-festivaalin lisäksi esimerkiksi Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa, Espoo Ciné ja yksinomaan hlbtiq+ -teemaisiin elokuviin keskittyvä Vinokino.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!