Australiassa tunnustus 30 vuoden takaisesta homomiehen murhasta

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 1
Sydneyn North Head tunnettiin 1980-luvulla homomiesten seuranetsintäpaikkana. Jyrkkä kallioseinä koitui esimerkiksi Scott Johnsonin kohtaloksi (kuva: Dietmar Rabich CC BY-SA 4.0)

Australiassa viisikymppinen mies on tunnustanut 30 vuotta sitten tapahtuneen homomiehen murhan. 

Asiasta kirjoittavat esimeriksi ABC, BBC ja Suomessa Ilta-Sanomat.

Vuonna 1988 Australian Sydneyssä North Head -kallioiden juurelta löytyi alaston miehen ruumis. Kalliot tunnettiin homomiesten tapaamispaikkana. Kuolleena löytynyt mies oli 27-vuotias Cambridgen yliopistosta valmistunut Scott Johnson, joka oli muuttanut Yhdysvalloista Australiaan paria vuotta aiemmin. 

Alkuaan poliisi katsoi kyseessä olleen itsemurhan ja tutkinta päätettiin. Johnsonin perhe ei kuitenkaan uskonut, että kysessä olisi ollut itsemurha. 

Scottin veli Steve Johnson sanoi vuonna 2018 BBC:n radio-ohjelmassa pitäneensä mahdottomana ajatuksena, että Scott olisi mennyt jonnekin ja hypännyt kalliolta. Vuonna 2005 Steve Johnson oli saanut tietää, että Sydneyn Bondi Beachillä tapahtuneita homomiesten kuolemantapauksia tutkitaan, ja hän pyrki saamaan Scottin tapauksen avatuksi uudelleen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Poliisi oli haluton tutkinnan avaamiseen. Steve Johnson palkkasi tutkijan selvittämään asiaa. Esiin tuli oikeuden pöytäkirjoja jengeistä, jotka Scott Johnsonin kuoleman aikoihin kiersivät Sydneyn pohjoisilla rannoilla ja tekivät hyökkäyksiä homomiehiä vastaan. Oletetaan, että 1980-luvun lopulla homovihamieliset jengit murhasivat jopa 80 homomiestä Sydneyn seudulla, usein siten, että uhrit työnnettiin alas kallioilta.

Tutkijat pyysivät Scott Johnsonin tapauksen uudelleenavaamista vuosina 2012 ja 2015, mutta poliisi ei tuolloin löytänyt perusteita muuttaa käsitystä siitä, että kyse olisi itsemurhasta. Lopulta vuonna 2017 tutkinta käynnistettiin uudelleen, kun kuolemansyyntutkija oli katsonut homomiehiin vihamielisesti suhteutuneen jengin murhanneen Scott Johnsonin. 

Australian poliisi alkoi käsitellä tapausta uudelleen. Tutkinta sai paljon huomiota, kun poliisi kertoi miljoonan dollarin palkkiosta tiedoista, ja Steve Johnsonin kerrottiin tarjonneen miljoona dollaria lisää. Yleisöltä saatujen vihjeiden perusteella tekijäksi voitiin nimetä nyt viisikymppinen Scott White, joka pidätettiin 12.5.2020, ja hän sai syytteen murhasta.

White kiisti syyllisyytensä vielä vuonna 2021, mutta tammikuun 2022 alkupuolella hän tunnusti syyllisyytensä. Whiten asianajaja kuitenkin katsoi, ettei White ollut henkisesti kunnossa ja siten tunnustuksen olevan kelvoton. Tuomari kuitenkin hylkäsi vetoomuksen. Torstaina oikeus tuomitsi Scott Whiten murhasta. Vangittuna oleva White saa tuomion 2. toukokuuta.

Homoseksuaaliset suhteet oli dekriminalisoitu Uudessa Etelä-Walesissa vuonna 1984. Steve Johnson arvioi, että veljensä kuoleman aikoihin polisii ei ottanut homomiehiin kohdistuneita rikoksia vakavasti ja seksuaalivähemmistöön kuuluvat nähtiin toisen luokan kansalaisina. Jengit saattoivat hyökätä tapaamispaikoilla olleiden kimppuun, koska tiesivät, ettei poliisi tule perään, ja samalla vähemmistöön kuuluvat karttoivat poliisia, eivätkä tehneet rikosilmoituksia.

1 kommenttia

Tämä juttu tuo ikäviä muistoja myös Suomesta. Rikoslaki muuttui 1971. Sen mukaan homoseksuaaliset teot eivät olleet enää rangaistavia rikoksia. Nuoria miehiä kävi porukalla homojen kimppuun ennen lakimuutosta, mutta myös sen jälkeen Helsingin Mäntymäellä, jonka tiedettiin olleen homomiesten kruisailupaikka. Tuollainen porukka hakkasi erään kaverini. Hänelle tuli ruhjeita mm. kasvoihin. En muista, että hän olisi asiasta ilmoittanut poliisille.

Turvalliset kohtaamispaikat olivat vähissä. Järjestötoiminta ja homoravintolat muuttivat tilannetta aiempaa turvallisemmaksi.