Setan vaalitavoitteet tammikuun 2022 aluevaaleissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Seta julkaisi aluevaaleihin liittyvät tavoitteensa tiistaina. Järjestö vaatii valittavilta päättäjiltä sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisten palveluiden, kuulemisen ja yhteistyön varmistamista.

Ensimmäiset aluevaalit järjestetään tammikuun 2022 lopussa muualla Suomessa paitsi Helsingissä ja Ahvenanmaalla.

Seta vaatii, että alueilla varmistetaan sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuuden toteutuminen aluehallinnon järjestämissä palveluissa ja kaikessa toiminnassa. Järjestön mukaan sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää erityistä taloudellista panostamista ja tiedon lisäämistä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta ammattilaisten ja päättäjien keskuudessa.

- Sateenkaari-ihmiset joutuvat edelleen kohtaamaan ennakkoluuloja ja he jäävät näkymättömiin sote-palveluissa. Moni jättääkin käyttämättä palveluita syrjinnän pelossa, mikä syventää hyvinvointi- ja terveyseroja. Hyvinvointielueilla voidaan korjata tämä ongelma heti kärkeen, toteaa pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Seta haluaa, että erityisesti sateenkaarilasten ja -nuorten tilanteeseen kiinnitetään nyt huomiota. Hyvinvointierot ovat enemmistöihin kuuluviin lapsiin verrattuna merkittävät, ja korona on entisestään syventänyt näitä eroja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Järjestö muistuttaa, että sateenkaarilapset ja -nuoret kokevat huomattavasti enemmän väkivaltaa ja syrjintää kuin muut saman ikäiset, ja näillä kokemuksilla on vakavia seurauksia esimerkiksi mielenterveydelle.

- Hyvinvointialueiden tulee välittömästi varmistaa yhdenvertaisten ja saavutettavien mielenterveyspalveluiden rakentaminen sateenkaarinuorille ilman palvelukatkoja, painottaa Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Lotte Telakivi.

Seta muistuttaa, että kattojärjestön 34 valtakunnallisesti ja alueellisesti toimivaa jäsenjärjestöä kantavat harteillaan valtaosan sateenkaarierityisen ennaltaehkäisevän yhteisöllisen tuen ja seniori-, perhe- ja nuorisotyön järjestämisestä. Järjestö toteaa sote-järjestämislain edellyttävän, että sekä hyvinvointialueet että kunnat tekevät yhteistyötä järjestöjen kanssa, jotka edistävät hyvinvointia ja terveyttä.

- Sateenkaarijärjestöjen toimintaedellytykset alueilla tulee ehdottomasti varmistaa. Niillä on myös ainutlaatuista tietoa sateenkaarierityisen tuen järjestämisestä ja kontaktit alueen sateenkaari-ihmisiin. Järjestöjen kautta myös edellytetty sateenkaari-ihmisten kuuleminen palveluita suunnitellessa ja järjestettäessä mahdollistuu, kertoo Setan viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo.

Suomen ensimmäiset aluevaalit järjestetään tammikuussa muualla paitsi Helsingissä ja Ahvenanmaalla. Ennakkoäänestysaika kotimaassa 12.-18.1.2022 ja ulkomailla 12.-15.1.2022. Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022. Vaaleissa valitaan päättäjät alueellisista julkispalveluista vastaaviin poliittisiin hallintoelimiin. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!