Kanada kieltää ns. eheytysterapian

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Kanadassa on hyväksytty laki, joka kieltää niinsanottujen eheytyshoitojen antamisen, sellaisilla ansaitsemisen ja niiden mainostamisen. Kiellon rikkomisesta seuraa jopa viiden vuoden mittainen vankeusrangaistus.

Asiasta kertoo esimerkiksi Toronto Sun.

Laki hyväksyttiin alkuviikosta nopealla aikataululla sekä parlamentin alahuoneessa että senaatissa, ja se sai myös kuninkaallisen hyväksynnän keskiviikkona. Laki astuu voimaan 7. tammikuuta 2022.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta työtä tekevissä järjestöissä päätös on otettu riemuiten vastaan. Sen sijaan konservatiivisen puolueen helmoissa toimiva abortinvastainen ryhmä Campaign Life Coalition on tuominnut uuden lain, ja nostanut esiin huolensa vanhempien tai pappien mahdollisuudesta neuvoa "sukupuolihämmennyksessä" olevia lapsia - ja katsoo lain olevan Kanadan perustuslain vastainen.  

Lakiesitys annettiin lokakuussa 2020. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eheytyshoitoja on rajoitettu esimerkiksi Brasiliassa, Maltassa ja Saksassa. Ranskassakin aloite kiellosta etenee. Myös Suomessa pyritään saamaan ns. eheytyshoidot kielletyksi. Eduskunnan käsiteltävänä on niinsanottujen eheytyshoitojen kieltämiseen tähtäävää Ehjänä syntynyt -kansalaisaloite. Suurin osa eduskuntaryhmien puheenjohtajista kannattaa kieltoa. Lisäksi Suomessa on puhuttu ns. puoskarilain laatimisesta, jolla suitsittaisiin ns. uskomushoitoja. Nykyinen hallitus viittaa hallitusohjelmassa uskomushoitoja koskevaan selvittelyyn.

Eheytysideologia

Eheytysideologialla tarkoitetaan käsitystä, jonka mukaan homoseksuaalisuus tai transsukupuolisuus nähdään vaillinaisuutena ja rikkinäisyytenä, ja yksilön seksuaalinen suuntautuneisuus tai sukupuolen kokemus olisi tällöin muutettavissa erilaisin harjoituksin tai rukouksin. Nimillä eheytysterapia, muutosterapia tai konversioterapia tunnettujen menetelmien harjoittamista on kritisoitu tieteellisin perustein laajasti.

Suomessa eheytysterapiaa on tarjonnut erityisesti kristillistaustainen Elävät Vedet ry, joka aiemmin tunnettiin nimellä Aslan ry.
 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!