Uusi-Seelanti hyväksyi itsemäärittelyyn perustuvan translainsäädännön

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Uuden-Seelannin parlamentti hyväksyi torstaina parlamentin kolmannessa käsittelyssä yksimielisesti uuden translainsäädännön, joka mahdollistaa juridsen sukupuolen vahvistamisen itsemäärittelyyn perustuen.

Asiasta kertovat esimerkiksi PinkNews ja NZ Herald.

Lakiesitys asiasta annettiin vuonna 2018. Asiaa koskeva keskustelu on ollut pitkä ja monien mielestä loukkaavakin. Esitys hyväksyttiin parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä elokuussa 2021. Nyt hyväksytty lakiuudistus astuu voimaan puolentoista vuoden päästä.  

Tähän asti Uudessa-Seelannissa juridisen sukupuolen vahvistaminen on ollut mahdollista vain niille, jotka ovat läpikäyneet pysyviin muutoksiin johtaneen lääketieteellisen sukupuolenkorjausprosessin tai saaneet perheoikeuden hyväksynnän syntymätodistukseen sukupuolimerkinnän muutokselle.

Suomessa translain uudistus etenee

Suomessa translain uudistamisprosessi on käynnissä. Lakiehdotus lähtee lausuntokierrokselle alkukeväästä ja päätöksiä odotetaan alkukesästä. Myös translakiuudistusta vaativan kansalaisaloitteen eduskuntakäsittely on alkanut.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

3 kommenttia

Mielenkiintoista nähdä tuolla, miten katolilainen uskomuskirkko suhtautuu asiaan, kun itsemäärittelyllä miehenä ehkä joku nainen tai trans-mies pyrkii katolilaiseksi papiksi. Aikovatko asettua poikkiteloin Uuden Seelannin lakia vastaan.

Ja tuostahan voi tulla vaikutuksia tuolla myös urheilussa naisten sarjoihin osallistumiseen - saattaa koko joukkoa miehiä itsemääritellä itsensä naiseksi.

Suomessa sitten ortodoksikirkko pääsisi askartelemaan tuon saman iänikuisuusongelmansa kansa, asian suhteen, jos samanmoinen laki tulisi Suomeenkin.
Väistämättä kirkko joutuu asiaa käsittelemään, joskin papiksi vihkimisen "tiellä" lienee muutakin kuin mekaanisen seulan läpäiseminen. Ja ihan laillisesti.

En olisi mahdottoman huolissani urheilusta, ainakaan isossa mittakaavassa. Identiteettikysymykset näyttävät olevan ihmisille aika tärkeitä, enkä usko mitään laajamittaista halua olevan maksaa sellaista hintaa urheilumenestyksestä, joka omaan sukupuoleen liittyvästä identiteetistä katsoen ei näyttäydy täytenä. Vai miten aattelet omalle kohalles?

Jo yksistään juridisen sukupuolen vahvistamiseen liittyvä byrokratia on niin verkkaista, ettei itsemäärittel voi käytännössä mahdollistaa kovin kätevään hetken tarpeeseen ajateltuun juridisen sukupuolimerkinnän "shoppailuun".