Vuoden 2021 Finlandia-kirjallisuuspalkintojen ehdokkaat julkistettu

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Suomen kirjasäätiö on julkistanut ehdokkaansa Finlandia-palkinnon saajaksi. Kaunokirjallisuuden Finlandian saajana on ehdolla esimerkiksi Pirkko Saision Passio ja tietokirjallisuuden Finlandian saajana Wivi Lönnistä ja Hanna Parviaisesta kertova elämäkertateos.

Kolmen sarjan palkinnot ovat suuruudeltaan kukin 30 000 euroa. Palkintosumma on valtiovarainministeriön päätöksellä veroton. Myös yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan.

Kaunokirjallisuus

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi on ehdolla Pirkko Saision Passio (Siltala).

- Passio on kertomisen taidetta, kulttuurihistoriallisesti rikas teos, joka kuljettaa lukijansa läpi vuosisatojen, 1400-luvulta aina 1950-luvulle saakka. Teoksen kieli virtaa vaivattomana ja vivahteikkaana. Henkilöt ovat rakastavia tai rakkautensa menettäneitä, ahneita tai vilpittömiä, koko sielullaan elämäänsä heittäytyviä. Kuolema, henkisyys ja kertojan sydämellinen huumori ovat teoksessa vahvasti läsnä.

Muut ehdokkaat ovat Joel Elstelä: Sirkusleijonan mieli (WSOY), Rosa Liksom: Väylä (Like), Marjo Niemi: Kuuleminen (Teos), Matias Riikonen: Matara (Teos) ja Jukka Viikilä: Taivaallinen vastaanotto (Otava).

Lautakunnan puheenjohtajana toimii kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ja jäseninä päätoimittaja Antti Kokkonen sekä keskustakirjaston johtaja Anna-Maria Soininvaara. Voittajan valitsee elokuvaohjaaja Zaida Bergroth.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaasta suomalaisesta romaanista. Palkinto perustettiin vuonna 1984. Aluksi siitä kilpailivat kaunokirjallisuuden ohella myös tietokirjat. Vuonna 1989 tietokirjoille perustettiin oma Finlandia-palkintonsa. 

Tietokirjallisuus

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi ehdolla on Kristiina Markkasen ja Leena Virtasen elämäkertateos Wivi ja Hanna arkkitehti Wivi Lönnistä ja kauppaneuvos Hanna Parviaisesta.

Kristiina Markkasen ja Leena Virtasen Wivi ja Hanna – Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet (Atena) -teosta kuvataan raikkaaksi kaksoiselämäkerraksi kahdesta tiedostavasta ja tinkimättömästä tienraivaaja­naisesta on taitavasti kirjoitettu antoisa teos, jota siivittää kirjoittajien lämmin suhtautuminen kohteisiinsa.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kisaa yhteensä kuusi teosta. Muut ovat Markku Henriksson: Tähtilipun maa – Yhdysvaltain alueen historia (Tammi), Ritva Kylli: Suomen ruokahistoria. Suolalihasta sushiin (Gaudeamus), Osmo Tapio Räihälä: Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa (Atena), Osmo Soininvaara: 2020-luvun yhteiskuntapolitiikka (Teos) ja Julia Thurén: Kaikki kuluttamisesta – Näin aloin käyttää rahojani paremmin (Gummerus).

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon valitsijalautakunnassa olivat tänä vuonna mukana suomentaja Sampsa Peltonen, päätoimittaja Jaakko Heinimäki ja toimittaja Maria Romantschuk. Voittajan valitsee Milttonin varatoimitusjohtaja Katri Makkonen, joka toimi pitkään presidentti Sauli Niinistön viestintäpäällikkönä ja sitä ennen Ylen toimittajana. 

Lasten- ja nuortenkirjallisuus

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi ehdolla on Dess Terentjevan nuorten maailmaa, kokemuksia, tunteita ja panseksuaalisuutta käsittelevä säeromaani Ihana (WSOY). 

Muut ehdolla olevat teokset: Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään (Otava), Laura Ertimo, kuvitus Mari Ahokoivu: Aika matka! Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus (Into Kustannus), Malin Kivelä, Martin Glaz Serup & Linda Bondestam. Suomentaja Malin Kivelä: Om du möter en björn / Jos kohtaat karhun (Förlaget / Teos), Pia Krutsin, kuvitus Jani Ikonen: Kaupunki Kukaties (WSOY) ja Timo Parvela, kuvitus Pasi Pitkänen: Kepler62 Terra: Kloonit (WSOY).

Lautakunnan puheenjohtajana toimii elokuva- ja tv-alan asiantuntija Petri Kemppinen ja jäseninä kirjastoalan asiantuntija Päivi Jokitalo ja kehittämispäällikkö Emmi Jäkkö. Palkinnonsaajan valitsee futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Lasten- ja nuortenkirjallisuudelle Finlandia-palkintoa on jaettu vuodesta 1997.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!