TransHelsinki 2021 -viikon teemana työelämä ja translain uudistaminen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
TransHelsinki 2021 järjestetään 15.-21. marraskuuta.

TransHelsinki 2021 -viikon (15.-21. marraskuuta) kantavina teemoina ovat työelämä ja translain uudistaminen.

Viikkoon kuuluu yhteisöseminaari, keskustelutilaisuus translaista, perhetapahtuma ja kansainvälinen transmuistotilaisuus Transgender Day of Remembrance 20.11.

Teemaviikon ohjelmaan voi perehtyä sen Facebook-sivulla.

Työelämäkysely: transihmisten syrjintä edelleen yleistä

Suomen transjärjestöt tekivät syksyllä 2020 kyselyn sukupuolivähemmistöjen kohtaamasta syrjinnästä ja tuesta työelämässä. Transjärjestöjen keräämien tietojen mukaan syrjintä työelämässä on edelleen yleistä. Kyselyn tulokset julkaistaan maanantaina 15. marraskuussa pidettävässä seminaarissa.

Transihmisten työllisyystilanne on kyselyn perusteella muuta väestöä heikompi ja pätkätöissä ollessa koetaan erityisen paljon syrjintää. Pelko syrjinnästä vaikeuttaa myös kouluttautumista aloille, joilla sitä oletetaan esiintyvän erityisesti. Vähemmistöstressiin liittyvät terveydelliset ongelmat aiheuttavat vakavaa syrjäytymistä.

Niiden kohdalla, jotka eivät koe itseään mieheksi eivätkä naiseksi, syrjintä liittyi usein kohdattujen ihmisten vaikeuksiin ymmärtää tai hyväksyä sitä, mistä heidän identiteetissään on kyse. Tähän ryhmään kuuluvat myös salasivat identiteettinsä työpaikalla muita useammin. Kaiken kaikkiaan identiteetti salattiin työpaikalla suhteellisesti yleisimmin syrjäseudulla ja harvemmin pääkaupunkiseudulla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Kyselyn tulokset osoittavat, että Suomessa sukupuolivähemmistöön kuuluvat ihmiset kokevat edelleen karkeaakin syrjintää työelämässä viisi vuotta tasa-arvolain päivityksen jälkeen. Toisaalta jo vuonna 2016 havaittu positiivinen ja kannustava asenne näyttää voimistuneen. Tasa-arvolain vaikutuksia on vaikea erottaa muusta yhteiskunnan yleisestä sukupuolivähemmistöihin kohdistuvasta tietoisuuden kasvusta ja hyväksyvämmistä asenteista, toteaa selvityksen tuottanut Anukatariina Saloheimo.

Tilaisuudessa järjestettävään paneeliin osallistuvat transyhteisön edustajien lisäksi tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara, AKAVA:n tasa-arvo- ja työympäristöpäällikkö Lotta Savinko ja Nordean edustaja (Country Representative Finland, Diversity & Inclusion and Employer Branding) Victor Brück.

TransHelsinki-viikkoa on vietetty vuodesta 1993 lukien

Vuosittain marraskuun 20. päivänä koko sateenkaariyhteisö hiljentyy kunnioittamaan kuluneen vuoden aikana maailmassa surmattujen transihmisten muistoa. Muistopäivän ympärille rakentunutta TransHelsinki-viikkoa on vietetty vuodesta 1993, ja sen aikana pyritään lisäämään tietoisuutta transihmisten tilanteesta ja heidän kokemistaan ongelmista ja vääryyksistä myös meillä Suomessa.

TransHelsinki-tapahtumia järjestävät tai tukevat muun muassa Dreamwear Club ry, Trasek ry, Non-Binary Voices / Ei-binäärisiä ääniä, Isio ry, Transfeminiinit ry, Tratu ry, Sateenkaariperheet ry, Amnesty International Suomen osasto ja Seta sekä Setan sukupuolen moninaisuuden toimikunta sekä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!