Sebastian Tynkkynen nousi Perussuomalaisten puheenjohtajistoon

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5
Sebastian Tynkkynen Turku Pride 2018 -kulkueessa

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Sebastian Tynkkynen valittiin lauantaina Perussuomalaisten puoluekokouksessa Seinäjoella kolmanneksi varapuheenjohtajaksi.

Puoluetta neljä vuotta johtanut Jussi Halla-aho ei enää hakenut tehtävälleen jatkoa. Uudeksi puheenjohtajaksi valitun Riikka Purran vetämässä puolueessa varapuheenjohtajina toimivat Sebastian Tynkkysen lisäksi kansanedustajat Leena Meri ja Mauri Peltokangas. Puheenjohtajistosta putosivat Arja Juvonen ja Juho Eerola. Myös puoluesihteeri vaihtui: Simo Grönroos joutuu jättämään paikkansa ja hänen tilalleen nousi perussuomalaisten ajatuspajan puheenjohtaja Arto Luukkanen.

Tynkkynen tuli julkisuuteen vuonna 2011 Big Brother -tositelevisiosarjasta. Marraskuussa 2014 Tynkkynen valittiin Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajaksi Simon Elon seuraajaksi. Tynkkynen valittiin perussuomalaisten kolmanneksi varapuheenjohtajanaksi myös vuonna 2015, mutta hän joutui eroamaan seuraavana vuonna. Syynä olivat erimielisyydet Timo Soinin tuolloin johtaman puolueen puoluejohdon kanssa. EU- ja euro-kriittinen Tynkkynen oli vaatinut perussuomalaisia järjestämään yhteiskokouksen hallituksessa pysymisestä, ja hän kritisoi samalla puolueen puheenjohtajaa Timo Soinia. Tynkkynen oli myös erotettu puolueesta, mutta jäsenyys palautettiin myöhemmin, joidenkin mukaan farssimaisessa tapahtumien ketjussa.

Nyt esillä ovat olleet Tynkkynen saamat tuomiot uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, sekä uudet syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Helluntailaistaustainen Tynkkynen oli kertonut aiemmin huomanneensa 15-vuotiaana olevansa biseksuaali, mutta myöhemmin hän on kuvaillut olevansa homoseksuaali. Tynkkysen kumppani on mosambikilainen Alan da Silva. Tynkkysen mukaan hänet erotettiin helluntaiseurakunnasta, koska hän elää parisuhteessa miehen kanssa.

Perussuomalaiset ovat olleet vastahakoisia sellaisten lakihankkeiden edistämisessä, jotka kohentavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa. Esimerkiksi sukupuolineutraalin avioliittolainsäädännön puolesta eduskunnassa äänesti vain yksittäisiä kansanedustajia.

5 kommenttia

Tasa-arvoista avioliittoa koskevassa lopullisessa äänestyksessä 12.12.2014 lain hyväksymistä kannatti persuista vain Arja Juvonen. Poissa oli Teuvo Hakkarainen (joka oli aiemmin äänestänyt vastaan), muut 35 äänestivät vastaan.
Avioliittolakiuudistukseen liittyvien ns. liitännäislakien puolesta äänesti sitten Juvosen ohella pari muutakin, samoin Aito avioliitto -aloitetta kaatamassa oli pari persuakin, ml. Juvonen. Juvonen putosi nyt puheenjohtajistosta, mutta tuskin em. syystä.

Minä ajattelen, että juuri Tynkkynen oli se, jonka toiminta lopulta aikanaan heikensi Soinin arvovaltaa ratkaisevasti. Ministeriauton takapenkkiin mieltynyt Soini sai harmikseen puheenjohtajistoon nousseen Tynkkysen, joka vaati puolueessa äänestystä tukipaketteihin liittyvästä hallituksesta lähtemisestä. Tästä virisi surkuhupaisana näyttäytynyt tapahtumaketju, jossa Tynkkynen erotettiin (ilmeisen laittomasti) koko puolueesta ja lopulta kumottiin erottaminen, mutta Tynkkynen luopui tällöin paikastaan puheenjohtajistossa. Tämän kukonpojan suorittaman ”kintuille kusemisen” jälkeen Soini ei enää näyttäytynytkään kaikkivoipaisena johtajana, vaan joidenkin silmissä periaatteet myyneenä vallan huumaan hukkuneelta. Ja loppu on historiaa. Nyt Soini on katkeroitunut sivustahuutelija.