Oulu Priden liput varastettiin

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
Oulu Pride -tapahtumaan osallistui useampi tuhat ihmistä, kun se viimeksi järjestettiin kesällä 2019 (kuva: Tiina Mäki)

Oulun kaupungintalolla liehuneet kaksi sateenkaarilippua ja yksi translippu varastettiin maanantain ja tiistain välisenä yönä. Liput nostettiin salkoon maanantaina käynnistyneen Oulu Pride -tapahtuman kunniaksi.

Oulu Pride ry ja Oulun kaupunki tuomitsevat sateenkaarilipun varastamisen. Teko kertoo vihasta sateenkaari-ihmisiä kohtaan ja sillä osoitetaan, ettei sateenkaari-ihmisillä ole oikeus näkyä, todetaan tiistaina julkaistussa asiaa koskevassa tiedotteessa. Teon todetaan lietsovan vihaa sateenkaari-ihmisiä kohtaan ja lisää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien turvattomuuden tunnetta.

Varastamisesta on tehty rikosilmoitus. Oulu Pride ry ja Oulun kaupunki vaativat, että tapaus otetaan vakavasti ja tutkitaan huolella.

- Oulun kaupunki haluaa auttaa poliisia selvittämään tapahtuneen, jotta liputus voi jatkua rauhassa. Kaupunki tarjoaa liputusmahdollisuuden arvokkaalle paikalle eri tapahtumille, ja tämä Oulu Pride on yksi niistä, sanoo Oulun kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen.

Oulu Pride ry:n tiedotteen mukaan sateenkaariliputus on symbolisesti tärkeää, jotta kaikki kuntalaiset voivat tuntea olevansa yhdenvertaisia ja tulevansa näkyviksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Lippuvarkaus on aina vakava asia, ja tässä vakavuutta lisää teon kohdistuminen vähemmistölle todella tärkeisiin sateenkaari- ja translippuihin. Varkaus kertoo siitä, että pridejä tarvitaan eikä yhdenvertaisuuden eteen tehtävä työ ole valmis. Me emme anna tämän lannistaa meitä tai hyvin alkanutta prideviikkoa, vaan jatkamme vielä tarmokkaammin työtämme yhdenvertaisemman maailman puolesta, sanoo Oulu Priden tuottaja Martu Väisänen.

- Vaikka lippujen arvo ei ole taloudellisesti merkittävä, me yhdistyksessä otamme asian kuitenkin hyvin vakavasti niiden symbolisen arvon vuoksi, ja olemme olleet tapauksesta yhteydessä viranomaisiin. Tärkeiden lippujen polttaminen varmasti harmittaa monia. Pyydämmekin ilmoittamaan poliisille kaikki havainnot tapauksesta, sanoo Oulu Pride ry:n puheenjohtaja Minna Pallari.

Sateenkaarilippuja on varastettu ja jopa poltettu viime vuosina useilla paikkakunnilla.

Yhdistys muistuttaa, että pridet ovat yhdenvertaisuutta edistäviä ihmisoikeustapahtumia, joihin osallistuvat niin julkiset palvelut, yritykset kuin muutkin yhteisöt. Oulu Priden suojelija, ministeri Tytti Tuppurainen kirjoitti blogissaan liputuksen merkityksestä.

- Kenenkään ei pidä joutua piilottelemaan itseään kotona tai työpaikalla. Meidän on liputettava kaikki tervetulleiksi omana itsenään, kirjoittaa Tuppurainen.

Oulu Pride järjestetään 2.-8. elokuuta. Tapahtuman pääteemana on sateenkaarevuus työelämässä. Viikon ohjelmasta on tarkempia tietoja sen verkkosivuilla.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!