Uefa ei salli Münchenin jalkapalloareenan valaisemista sateenkaaren väreillä

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 4
Münchenin Allianz Arena sateenkaarivalaistuna ei käy Uefalle. (kuva: Tobias Hase / AP / Lehtikuva)

Euroopan jalkapalloliitto Uefa ei salli Münchenin jalkapalloareenan valaisemista sateenkaaren väreillä. 

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Münchenin kaupunki oli hakenut lupaa stadionin valaisemiseen keskiviikkoiseen Saksan ja Unkarin väliseen otteluun. Kaupungin ajatuksena oli esittää tukensa hlbti-vähemmistöille ja ilmaista mieltä Unkarin parlamentin hyväksymää lakia vastaan, jolla kielletään homoseksuaalisuuden “mainostaminen” alaikäisille.

Uefa perustelee ratkaisua sillä, että järjestö on poliittisesti ja uskonnollisesti neutraali. Sen mukaan tässä yhteydessä viestin luonne olisi poliittinen, koska se on suunnattu Unkarin parlamentille. 

Unkarin ulkoministeri puolestaan kommentoi Münchenin kaupungin hakemusta, ja pitää sitä poliittisena provokaationa Unkaria vastaan. Hänen mukaansa on “vahingollista sekoittaa urheilu ja politiikka”. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uefan perustelut ovat myös herättäneet kritiikkiä. On esitetty huomioita, että Uefa näyttää pitävän yhdenvertaisuutta, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa poliittisena kysymyksenä - ja irtisanoutuu "neutraalina" järjestönä kannanotoista tällaisten arvojen puolesta. Alkuaan vuodelle 2020 suunniteltua ja koronan vuoksi siirrettyä EM-kilpailua Uefa markkinoi sateenkaarilipuin ja viestimällä tapahtumasta yhdenvertaisuuteen viittaavin sosiaalisen median tunnistein.

Esimerkiksi Vuonna jalkapallon 1986 MM-kisoissa pelannut Gary Lineker kehotti Müncheniä valaisemaan hallin Uefan päätöksestä huolimatta.

Sateenkaarivalaistusta oli esittänyt Münchenin kaupungin pormestari.

Alkuviikosta Uefa päätti sallia Saksan maajoukkueen kapteenin Manuel Neuerin sateenkaarinauhan. Neuer on käyttänyt EM-kisojen otteluissa sateenkaarinauhaa, jolla hän on osoittanut tukeaan hlbti-vähemmistöille. Uefa pohti, voiko nauhan tulkita säännöissä kielletyksi poliittiseksi kannanotoksi. Liiton mukaan nauha on koko joukkueen tunnustus moninaisuudelle, avoimuudelle ja suvaitsevaisuudelle. 

4 kommenttia

Tämän aiheen ympärillä on käyty aika paljon keskustelua.

Muutama päivä sitten tuli ilmi, että Uefa oli pyytänyt EM-turnauksen sponsoreilta, etteivät nämä mainostaisi tuotteitaan sateenkaaren väreissä Pietarissa ja Bakussa. Asian toi esiin sponsorina toimiva automerkki Volkswagen. Uefa perustelee kehotustaan sillä, että Venäjän ja Azerbaidzhanin lainsäädäntöjen mukaan tällainen voidaan tulkita lainvastaiseksi "homopropagandaksi".

Yleisön sateenkaarilippujen suhteen ei ole kerrottu rajoituksista. Siitä huolimatta lauantaina Bakussa pelatussa Tshekin ja Tanskan välisessä ottelussa järjestyksenvalvojat takavarikoivat sateenkaarilipun kahdelta tanskalaisfanilta. Uefan tiedotteen mukaan järjestyksenvalvojia tai muutakaan stadionin henkilökuntaa ei ole ohjeistettu takavarikoimaan sateenkaarilippuja. Nyt selvitetään, että minkä perusteella takavarikointi on tehty ja kenen määräyksestä.
UEFA voi koettaa vedota Venäjän ja Azerbaidzhanin otteluiden kohdalla noiden maiden lainsäädäntöön, mutta ei Saksan kohdalla. Kantani on se, että sortoon syyllistyviltä mailta pois tärkeät urheilutapahtumat. Noiden maiden ei pidä sallia saavan myönteistä julkisuutta urheilun varjolla. Vrt. olympialaiset Hitlerin Saksassa. Sen tarkoitus oli nostaa näyttävästi esille natsien ideologiaa.

Jossain joku totesi, että pian olympialaisia ja muita suuria urheilutapahtumia järjestävät vain diktatuurit.