Ns. eheytysterapiat kielletään Englannissa ja Walesissa - kuningatar puhui asiasta parlamentissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Niinkutsutut eheytysterapiat on määrä kieltää Englannissa ja Walesissa. Asia tuli ilmi kuningatar Elisabet II:n parlamentin uuden istuntokauden alkamisseremoniassa pitämässään puheessa. 

Asiasta kirjoittavat esimerkiksi BBC ja Advocate.

Kuningattaren puhe kesti noin kymmenen minuttia, ja se käsitteli maan tulevaisuudensuunnitelmia, kuten terveydenhuoltoon, yritystoimintaan, koulutukseen ja talouteen liittyviä asioita. Vaikka puheen pitääkin kuningatar, on sen perinteisesti laatinut pääministeri.

Puheen mukaan toimiin ryhdytään rodullisen ja etnisen epätasa-arvon poistamiseksi ja ns. eheytyshoitojen kieltämiseksi. Hallituksen mukaan tällaiset "kauhistuttavat käytännöt" voivat aiheuttaa henkistä ja fyysistä vahinkoa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kaikkiaan kuningatar nosti esiin 30 lakihanketta, joita parlamentin ylähuoneen on määrä käsitellä kuluvana vuonna. Koronaturvallisuuden vuoksi jokavuotiseen tapahtumaan perinteisesti kuuluva juhlakulkue oli peruttu. Lisäksi paikan päällä puhetta kuuntelemassa oli rajattu joukko ylä- ja alahuoneen jäseniä. Huomiota on herättänyt myös se, että kuningatar ei ollut perinteiseen tapaan sonnustautunut kruunuun ja viittaan. Puhe oli kuningattaren ensimmäinen julkinen esiintymistilaisuus hänen puolisonsa prinssi Philipin (1921–2021) kuoleman jälkeen. Parlamentin istuntosalista oli kuningattaren istuimen vierestä viety pois prinssin istuin.

Eheytys

Eheytysideologialla tarkoitetaan käsitystä, jonka mukaan homoseksuaalisuus tai transsukupuolisuus nähdään vaillinaisuutena ja rikkinäisyytenä, ja yksilön seksuaalinen suuntautuneisuus tai sukupuolen kokemus olisi tällöin muutettavissa erilaisin harjoituksin tai rukouksin. Nimillä eheytysterapia, muutosterapia tai konversioterapia tunnettujen menetelmien harjoittamista on kritisoitu tieteellisin perustein laajasti. Esimerkiksi Suomen Psykiatriyhdistys on todennut eheytysterapioille altistumisen olevan mielenterveydelle haitallista. 

Aihe esillä Suomessakin

Suomessa eheytysterapiaa on tarjonnut erityisesti kristillistaustainen Elävät Vedet ry, joka aiemmin tunnettiin nimellä Aslan ry.

Suomessa on puhuttu ns. puoskarilain laatimisesta, jolla suitsittaisiin ns. uskomushoitoja. Kesän alussa työnsä aloittanut uusi hallitus viittaa hallitusohjelmassa uskomushoitoja koskevaan selvittelyyn. Toistaiseksi mahdollisista suunnitelmista ja eheytystoimintaan puuttumisen mahdollisista keinoista ei ole tarkempaa tietoa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!