Lukion opettajan kommentit homoseksuaalisuudesta aamunavauksessa herättävät keskustelua

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5

Iitin lukiossa opettajan keskusradiossa perjantaina 7. toukokuuta pitämä aamunavaus sisälsi Kouvolan Sanomien mukaan paheksuntaa aborttia ja homoseksuaaleja kohtaan. Lehti kertoo, että järkyttyneet opiskelijat ovat ottaneet yhteyttä lukiolaisten liittoon, joka selvittää asiaa koulun kanssa.

- Hän pohti, miksi homoavioliitot ja abortit on sallittuja, vaikka vammaisten tappaminen ja pedofiliakin on kielletty, nimettömänä kommentoinut lukion oppilas kertoi Kouvolan Sanomille.

Opettaja oli lehden tietojen mukaan hämmästellyt Puolan aborttilakien tiukentamisen kritisoimista ja paheksunut yksilönvapauksien nykyistä asemaa perinteisten arvojen edellä. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yle kertoo, että lukion rehtori ei ennen lukiolaisten liiton edustajien kanssa järjestettyä tapaamista ollut tietoinen kaikista yksityiskohdista. Hän oli ollut aamunavauksen aikaan käymässä Iitin yläkoulussa.

Mielialaan liittyvät huolet ovat sateenkaarinuorilla lähes kaksi kertaa muita nuoria yleisempiä. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuoden 2019 kouluterveryskyselyn tuloksista. Hlbti-vähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat kouluympäristön puutteelliseksi ja turvattomaksi useammin kuin muut nuoret. 

5 kommenttia

Mielenkiintoista olisi kuulla/lukea aamunavaus kokonaan, mutta veikkaan että siitä ei ole kirjallista materiaalia muuten kuin kyseisen aamunavauksen pitäneellä opettajalla (jos hänelläkään). Mahdetaanko aamunavauksia edes äänittää, ei varmaan?

Kaipaisin jonkinlaista selitystä sille, miksi esiin nostetussa lauseessa opettaja vertaa homoseksuaalisuutta vammaisten ihmisten tappamiseen? Vai oliko tarkoituksena enemmän verrata aborttia ihmisten tappamiseen - ja jos, niin miksi juuri vammaisten?

Aiemmin on monesti verrattu homoseksuaalisuutta pedofiliaan, joten siinä ei ole minulle mitään uutta, kuten ei myöskään siinä, että osa homoseksuaalisuutta vastustavista henkilöistä vastustaa myös aborttia, toisinaan uskontonsa vuoksi. Mutta en muista kuulleeni aiemmin homoseksuaalisuutta verrattavan jonkun kansanryhmän edustajien tappamiseen, taikka edes ylipäätään ihmisten tappamiseen riippumatta siitä, kuuluuko kohde johonkin tiettyyn kansanryhmään vai ei.

Nyt logiikka ei yksittäisestä lauseesta oikein käy selville.
Yle kertoo tapauksen jälkiselvittelystä ( https://yle.fi/uutiset/3-11924429 ), ja jutussa mainitaan tekstin olleen bioprosessitekniikan emeritusprofessori Matti Leisolan kolumni, joka on julkaistu viidesläisen herätysliikkeen piirissä syntyneessä Uusi tie -verkkolehdessä ( https://uusitie.com/objektiivisen-moraalin-puolustaja-on-aikamme-vihollinen/ maksumuurin takana ) maaliskuussa 2021. Kolumnin otsikko on "Objektiivisen moraalin puolustaja on aikamme vihollinen" ja alaotsikko/ingressi kuuluu: "Eettisten kriteerien puuttuessa ketään ei voi enää aidosti arvostella moraalittomista teoista, koska ei ole olemassa mitään absoluuttista moraalia."