Homovastustaja Latvian ihmisoikeuskom. johtoon

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 2

Latvian parlamentti valitsi kiistellyn Janis Smits'in maan ihmisoikeuskomission puheenjohtajaksi. Smits on kristillisesti suuntautuneen First Party -puolueen jäsen. Hän on vastustanut voimakkaasti lainsäädäntöä, joka suojaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjinnältä.

Smits on kuvaillut homoutta synniksi ja homoseksuaaleja turmeltuineiksi. Hänen on todettu perustavan toimintansa Latvian lakiin ja pyhiin kirjoituksiin.

Ihmisoikeusjärjestöt Latviassa ja kansainvälisesti ovat todenneet valinnan olevan tyrmistyttävä.

Amnesty International ottaa asian esille Euroopan komission puheenjohtajan Barroson kanssa, joka tapaa piakkoin Latvian pääministerin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Valinnan on katsottu olevan näpäytys Latvian presidentille, joka palautti aikaisemmin tänä vuonna parlamentille syrjintäsuojalain, josta puuttuivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt yhtenä suojan saajana. Myöhemmin laki tuli tuolla lisäyksellä presidentin allekirjoitettavaksi. Hän sen allekirjoitti siis muutettuna.

Lähde: BBC News

2 kommenttia

Uusi ihmisoikeusasioiden vetäjä Janis Smits on lausunut näkemyksiään lehdistölle. Hän ihmettelee hälyä. Hänen mielestään täytyy erottaa hänen omat henkilökohtaiset näkemyksensä ja komitean toimenpiteet. Samalla hän korosti, etteivät homo- ja lesboasiat niin kovin keskeisiä ole. Hän lupasi keskittyä erityisesti perheiden ja lasten oikeuksiin.

Jo aikaisemmin hän on vetänyt esiin laillisuuskortin. Homoilla on samat oikeudet kuin muillakin, mutta heidän on toimittava lakien mukaan. Olisi mielenkiintoista tietää, ovatko homot toimineet Latviassa jossain asiassa laittomasti, kun asiaa pitää tällä tavoin painottaa! Ovela tapa tehdä homoista arveluttavia.

Latvian pride-järjestäjä Mozaika-järjestö kertoo, että nyt odotellaan Latvian ja EUn viranomaisten rekatioita. Terry Davis Euroopan neuvostosta on jo esittänyt huolestumisensa. Perjantaina Latvian pääministeri tapaa Jose Barroson, Euroopan komission åuheenjohtajan ja tapaamisessa luultavasti puhutaan myös tästä asiasta.

Mozaika muistutti myös siitä, että homot ja lesbot eivät nauti erityisoikeuksia Latviassa toisin kuin Smits on sanonut. Erityisesti samaa sukupuolta oelvien parien lapset ovat selkeästi huonommassa asemassa.

Tageszeitung-lehti on kerännyt yhteen erilaisia Smitsin sanomisia. Hän mm. vastusti alkusyksystä homojen sisällyttämistä työelämän tasa-arvolakiin.

Homo ja pastori Maris Sants sanoo, että nimityspäätös tehtiin huolimatta erilaisista protesteista. Eurooppalaiset arvot yksinkertaisesti työnnettiin syrjään. Mutta se vastaa tämänhetkistä Latvian ilmapiiriä, sanoo pastori Sants.
Tämä muistuttaa kovasti kahden vuoden takaista EU:n oikeusasiain komissaarinimitystä. Silloin Rocco Buttiglione yritti myös kovasti väittää, etteivät hänen henkilökohtaiset mielipiteensä vaikuttaisi hänen kykyynsä hoitaa virkaa, joka edellyttää tasapuolisuutta ja syrjimättömyyttä kaikkia eurooppalaisia kohtaan.

Tuo nimitys onnistuttiin lopulta torjumaan. Latviassa tämä saattaa olla vaikeampaa. Tunnetusti EU:n painostus usein vain lisää kansallista uhmaa ja halua näyttää, kuka asioista oikein päättääkään.