Väkivaltaa homoja kohtaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2005
  • 26

Lontoossa on West London Gay Men’s Project, jolla pyritään vähentämään homoihin kohdistuvaa väkivaltaa. Pinknews kertoo, miten siellä toimitaan.
West London Gay Men’s Project
http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-2208.html

Berliinin Maneo-väkivaltaprojektista kerrotaan taas väkivaltaisuuksista Tiergartenin cruising-alueella. Runsaat kaksi viikkoa sitten illalla ennen klo 23 hakattiin yksi mies lähellä maineikasta Leijonasiltaa puiston keskellä. Neljä nuorta miestä tuli häntä kohti taskulampuilla sokaisten. Hän sai pullosta päähänsä ja häntä hakattiin maassa. Kun hän yritti paeta ja huusi apua, paikalle tuli toista kymmentä muuta cruisailijaa, jotka huusivat, että täällä on poliisi – mikä hätänä. Nuoret pakenivat. Hakattu vietiin ambulanssilla sairaalaan ja hänellä on mm. luunmurtuma. Nuoret olivat aivan ilmeisesti tulleet puistoon hakatakseen homoja.

Homopiireissä pantiin merkille, että tapahtuma-aikaan puistossa oli paljon cruisailijoita ja muutamat heistä reagoivat avunhuutoihin. Aikaisemminhan on usein sattunut, että kaikki luikkivat tiehensä, kuka mihinkin suuntaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Se on vaarallista aluetta. Vain muutamaa päivää aikaisemmin joidenkin pyörällä liikkuneiden kumit oli puhkottu. Turistin kannattaa puistossa pysytellä isommassa joukossa, silläkin uhalla, että henkilökohtainen kohtaaminen jää toteutumatta.

Tiedetäänkö mitään Helsingin tai muiden kaupunkien väkivaltatilanteesta? Onko kuultu karkuun kipittävistä cruisailijoista?

26 kommenttia

Berliiniläisen uutisradion, inforadion juttu väkivaltapuhelimesta, Maneosta tänään klo 12.45:

Berliinin viehättävä puistoalue Friedrichshain on 150 vuotta vanha. Se oli ensimmäinen kaikelle kansalle rakennettu puisto. Alusta alkaen se on ollut ihmisystävällinen mutta samalla vaarallinen. Vuoden 1848 vallankumouksen uhrit on haudattu tänne. Sota-aikana siellä oli suuri ilmatorjuntabunkkeri, romahtaneita muureja on vielä näkyvissä. Sodan lopulla tänne kärrättiin miljoonia tonneja rauniokaupaungin rakennusjätteitä.

Nykyään siellä voi lenkkeillä, olla picknikillä tai jopa etsiä seksiä. Bastian Finke johtaa berliiniläistä väkivaltapuhelintoimintaa, Maneota. Hän sanoo, että homojen cruisailu puistossa ei häiritse ketään, mutta aika ajoin sinne ilmaantuu nuoria miehiä testosteronitunnoissaan. Homoja pilkataan, hakataan ja ryöstetään. Usein hakkaajat liikkuvat muutaman hengen ryhminä ja mukana on usein jokunen tyttö. Tällaisia tapauksia Maneo-väkivaltapuhelin on kirjannut vuodesta 1990 lähtien 3000-4000. Monikaan näistä tapauksissta ei päädy poliisin tutkintaan. Taustalla on usein ns. hate crime, eli homoja kohtaan tunnettu viha. Näitä tapauksia sattuu myös muualla kuin puistoissa, jopa maanalaisessa ja busseissa.

Maneo saa hieman yhteiskunnan tukea väkivaltapuhelimen ylläpitoon, mutta pääosa rahasta tulee lahjoituksina. Vuoden kuluessa puhelimeen kerrotaan n. 260 väkivaltatapausta ja uhreja on n. 300 joka vuosi.

Haastateltava, Maneon vetäjä Bastian Finke kertoo yhden tapauksen, jonka hän näki omin silmin: Muutamassa sekunnissa metron edellisestä vaunusta ryntää äärioikeistolaisryhmä hänen vaunuosastoonsa, osa jää vartioimaan ovia, muut alkavat riehua. He käyvät kahden punkkarin kimppuun. Oli siis yhteinen suunnitelma. Ainoa keino oli vetää hätäjarrusta. Muut kanssamatkustajat ovat kauhuissaan. Punkkarit vuotivat verta. Junan henkiläökunta tulee tarkistamaan. mitä tapahtui. ”Ai ei mitään vakavampaa” ja juna lähtee taas. Nuori nainen purskahtaa itkuun. Kukaan ei tehnyt mitään.

Väkivaltainen hyökkäys on erittäin traumaattinen kokemus. Kanssaihmisiltä toivoisi, että edes katsotaan tarkasti, mitä tapahtuu, eikä käännetä päätä pois. Kutsutaan poliisi ja ambulanssi, jos se on tarpeen.
http://www.inforadio.de/static/dyn2sta_article/485/147485_article.shtml
Ranskankielisessä Sveitsissä Nyonissa on tuomittu kuusi miestä, jotka vuosina 2003 ja 2004 kävivät parkkipaikalla monien homomiesten kimppuun, hakkasivat näitä ja ryöstivät rahat, puhelimet ja luottokortit. Hakkaajat tiesivät homoista ja näyttelivät seksuaalista kiinnostusta. Päätekijä sai 7 ½ vuotta vankeutta, mutta hieman vähemmän. Tekijät luulivat, että homot eivät uskalla ilmoittaa ryöstöistä poliisille.
http://www.queer.de/news_detail.php?article_id=5780